galéria megtekintése

Ezért megbízhatóbbak a női cégvezetők

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

A férfiak jobban vágynak a sikerre, többet kockáztatnak, így hamarabb bólintanak rá a jogszabályi kiskapuk adta lehetőségekre, mint a nők, akik inkább hosszabb távra terveznek – állapította meg az Opten.

Hiába megbízhatóbbak a női cégvezetők, a statisztika szerint nemhogy nőne, ellenkezőleg, az elmúlt öt évben éppen hogy csökkent azon cégek aránya, amelyekben a nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak.

Az Opten céginformációs szolgáltató társaság ügyvezetője, Tóth Tamás a magyarországi cégeket új aspektusból vizsgáló felmérésükről szólva elmondta: „Összehasonlítottuk megbízhatósági szempontból a női érdekeltséggel rendelkező cégeket, illetve a tisztán férfi felső vezetéssel és tulajdonosi szerkezettel bíró gazdasági társaságokat, és azt tapasztaltuk, hogy a gyengébbik nem képviselői pozitív hatással vannak a cégek életképességére.”

Hogy mégis, mivel, arra az egyik magyarázat, hogy a tapasztalatok szerint

 
a nők jellemzően megbízhatóbbak, döntéseiket alaposan átgondolva hozzák meg, ráadásul nem vágynak olyan mértékben személyes dicsőségre, mint a férfiak,

ennek köszönhetően könnyebben tudnak együtt dolgozni másokkal. A vezető beosztású férfiak hajlamosabbak személyes érdekeik érvényesítésére, ezzel szemben a nők készek kollégáikért tenni, illetve nagyobb tekintettel vannak rájuk.

A nők által vezetett cégek átlagéletkora magasabb, mint a férfiakhoz kötődőké
A nők által vezetett cégek átlagéletkora magasabb, mint a férfiakhoz kötődőké
Luke MacGregor / Reuters

A remek vezetőnek bizonyuló nőkhöz kötődő cégek az üzleti életben is megbízhatóbbnak számítanak, mégis visszaszorulóban van szerepük a cégvilágban – hívta fel az ellentmondásra a figyelmet az Opten ügyvezetője.

A jelenség egyik oka lehet, hogy a rohanó üzleti életben egyre komolyabb feszültséggel és leterheltséggel kell szembenézniük a cégvezetőknek, és az akár napi 10-12 munkaórát is lekötő felsővezetői szerepet kevesebb, otthon is sok feladattal terhelt kis- és többgyerekes családanya tudja vállalni. Mint az Opten megállapította: a cégjegyzésre jogosult és a cégtulajdonos nők átlagéletkora 49 év, eszerint jellemzően az anyaszerepből a munka világába visszatérő asszonyok vállalnak vagy kapnak felsővezetői szerepet.

Érdekes módon a gyengébbnek nevezett nem képviselői átlagon felüli arányban éppen a legkomolyabb kihívásokat rejtő nagyvállalati körben jelennek meg vezetőként, méghozzá felülreprezentált mértékben. Vannak persze immár elnőiesedett területek, mint az egészségügy, könyvelés, adótanácsadás. Ezekben az ágazatokban mindenhol 50 százalék felett van a női döntéshozók aránya, miként a pénzügyi szektorban is – összegez a kutatásról készült közlemény.

A legmarkánsabb változás 2011-ben, illetve azt követően történt, amikor a cégek száma hirtelen megemelkedett, majd drasztikusan visszaesett. Ebben az időszakban az átlagosnál több olyan cég szűnt meg, amelyet nő vezetett, mint egyébként. Történt mindez annak ellenére, hogy a tisztán férfi menedzsmenttel rendelkező cégek tíz százalékkal rosszabb kockázati besorolással rendelkeznek.

A tény ettől még tény marad: 2011-ben a cégek 61 százalékában voltak jelen nők vezetőként, illetve tulajdonosként, jelenleg viszont 57 százalék, és csak az egymilliárd forint feletti szegmensben kiugró, ahol a vállalatok 71 százalékában nők is szerepet kaptak a felső vezetésben.

Még egy tényszerű adalék: a jelenleg működő női érdekeltségű cégek átlagéletkora 12 év, míg a tisztán férfi kapcsolatrendszerűek körében ez négy évvel kevesebb, azaz mindössze nyolc év.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.