galéria megtekintése

Kevesebben dolgoznak többet

2 komment


Batka Zoltán

Összesen kilencezerrel dolgoztak kevesebben 2015-ben a kereskedelemben, mint egy évvel korábban – adta hírül a Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál.

Kevesebben dolgoznak többet
Kevesebben dolgoznak többet
Reviczky Zsolt

Dacára annak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai szerint tavaly dinamikusan nőtt a kereskedelmi forgalom, azaz a létszámnak legalábbis a korábbi szinten kellett volna maradnia.

 

Korábban a kormány rendre arra hivatkozott, hogy a tavaly március 15-én hatályba lépett vasárnapi boltbezárás után nemhogy nem voltak elbocsátások, de az áruházak újabb embereket vettek fel, hogy a pénteken és szombaton feltorlódott vásárlókat ki tudják szolgálni. Ezt azzal a statisztikával támasztották alá, amely szerint az áruházakban fizikai munkakörben alkalmazottak száma 2015 végére négyezerrel nőtt januárhoz képest, azaz az ágazatban két százalékkal nőtt a létszám.

Ez azonban, mint a Blokkk.com is rámutat, jócskán elmarad a forgalomnövekedéstől. A négyezer plusz főt mutató KSH-szám rá­adásul csak a teljes munkaidőben és a négy főnél nagyobb vállalkozásokban dolgozó alkalmazottak számáról tájékoztat. A kis cégeket és a részmunkaidősöket is magában foglaló teljes foglalkoztatottsági mutató már jókora csökkenést mutat.

Ugyanakkor a foglalkoztatottsági mutató a nagykereskedelmet is magába foglalja. Mivel a KSH-nál nincsen csak kiskereskedelemre leszűrt foglalkoztatási mutatója, így nem tudni pontosan, hogy a 9 ezres csökkenésből mennyi volt a kiskereskedelem részesedése. 

A tegnap közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom tavaly 5,5 százalékkal nőtt 2014-hez képest. A KSH ezúttal sem tért ki arra, hogy ebből mennyi az online kasszák okozta, valójában fiktív forgalomnövekedés.

Fizetésemelés nélkül a közmunkások

Nem született egységes bérajánlás 2016-ra a kormány, a versenyszféra munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteinek egyeztetése nyomán. Béremelésre majd az ágazati tárgyalások után kerülhet sor. A Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM) ugyanakkor felhívta a figyelmet: az év elején emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, a személyi jövedelemadó kulcsa pedig 16-ról 15 százalékra csökkent, ezért a nettó keresetek változatlan bruttó kereset mellett is 1,53 százalékkal nőnek. Egyre szélesebbre nyílik ugyanakkor az olló a minimálbéresek és a közfoglalkoztatottak között. A kormány ugyanis a napokban úgy döntött, nem emeli a közmunkások bérét, így az az idén sem éri el a havi 52 ezer forintot – írta meg a Magyar Nemzet. Így viszont a közfoglalkoztatottak immár 22 ezer forinttal kevesebbet visznek haza, mint a minimálbéres dolgozók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.