galéria megtekintése

Gyilkos taktikába kezdtek, de ez még nagyon visszaüthet

5 komment


Ábrahám Ambrus

Az olcsó olaj nem csak áldás: vékony jégen kell ügyeskedni, hogy az energiahordozók ­árelőnyét maradéktalanul kihasználjuk, ám a hátrányaiból kevés jusson. A gazdaságra tovagyűrűző hatása van az alacsony olajárnak, a kormányok adóemeléssel is reagálhatnak.

Gyilkos taktikába kezdett az olajexportáló országokat tömörítő szervezet, az OPEC legmeghatározóbb tagállama, Szaúd-Arábia, így szétcsúszott az olajpiac. Termelése felfuttatásával egyre lejjebb akarja szorítani az árakat, amellyel azokat a termelőket szeretné kivéreztetni, amelyek drágábban hozzák felszínre az energiahordozót. A piac reakciója távolról sem egyszerű, mindenki nagyobb eladásokkal igyekszik pótolni a kieső bevételeit, így annyi olaj dől a piacra, amennyire nem is lenne szükség. Ezért az elmúlt másfél évben kevesebb mint felére esett a kőolaj ára.

Az alacsony olajár a hétköznapi felhasználó számára áldás, hiszen olcsó az energia. Ám ez azon gazdaságoknál visszaüthet, amelyek most élvezik az olcsó nyersanyag előnyeit, s dolgoznak azon, hogy csökkentsék kitettségüket az olajszállításoktól és az áraktól. Hiszen pazarló magatartáshoz vezet, elmaradhatnak a hosszú távú és biztonságos ellátást garantáló beruházások – vélik kockázatként az elemzők. Ez azért baj, mert az olcsó olaj sem tart az idők végezetéig, s ha újból felfelé indul az ár, pörölyként üthetik ki a tékozló államokat. Akkor már a szükséges beruházások sokkal drágábbak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a növekvő felhasználás miatt növekedhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

 

Ettől még az olcsó tankolás, fűtés, utazás boldoggá teheti az embereket, s az olajimportőr országokban a külkereskedelem egyenlegét javíthatja. Az árak csökkenése növelheti a fogyasztási kedvet, ami miatt dörzsölhetik a tenyerüket a gazdaságpolitika alakítói. Sajnos az államoknak az áresés adóbevétel-csökkenést is jelent, amit nem mindig ellensúlyoz a fogyasztás bővülése. Ezért a válaszuk adóemelés lehet, amely politikailag negatív és rontja a versenyképességet. Az alacsony olajár az inflációt is lenyomja, így alacsonyak maradhatnak a jegybanki alapkamatok.

Ami azonban áldás fogyasztás esetében, csapás a megtakarításoknál. Ha kevés a kamat, a bankok helyett a tőkepiacokon kötnek ki a megtakarítások. 

Ha nulla az olaj ára, 154 forintba kerül a benzin

Az első negyedévben tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak – véli Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezetője. A második negyedév szerinte nem hoz változást, a harmadikban viszont már – a nemzetközi olajárakkal együtt – kismértékű emelkedés várható.

Tegnap mérséklődött az Európában irányadó Brent típusú olaj hordónkénti ára: 30 dollár körül stabilizálódott. Ám e héten is mintegy tizedével lett olcsóbb. Ezért egyre vérmesebb előrejelzések látnak napvilágot: Gail Tverberg, a Space Solar Power Insti­tute energiagazdasági kutatójának a blogbejegyzése immáron a nulla dollár vagy negatív árú olaj gondolatával is eljátszik, elsősorban a világpiacra öntött hatalmas mennyiségű nyersanyag tárolási problémáira hivatkozva.

Az autósoknak és fuvarozóknak azonban érdemes tudatosítaniuk magukban: abban a nem várt esetben, ha a nyersolaj és a finomítás ára is 0 forintra esne, a benzinért 154, a gázolajért pedig 142 forintot akkor is fizetni kellene literenként. Számításunk szerint ugyanis ennyi a két termék jövedékiadó- és készletezésidíj-tartalma, az ezután is felszámolt 27 százalékos áfával megfejelve. (M. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.