galéria megtekintése

900 milliót kaszált az állam a frekvenciákon

0 komment


Varga G. Gábor

Még mindig nem tudni, mikor indul a Digi szolgáltatása, de nagy lépéssel kerültek közelebb az induláshoz azzal a frekvenciasávval, amit most elnyertek. 

896,6 millió forint bevételre tesz szert a magyar állam azzal, hogy értékesítette a 3400-3800 megahertzes frekvenciasávokat, melyeken széles sávú mobil-adatátviteli szolgáltatásokat lehet nyújtani. Ezen belül hat alapblokkot visz el a Vodafone Magyarország Zrt. 648,6 millió forintért, míg a Digi négy blokkot 248 millió forintért.

A frekvenciasávoknak köszönhetően a Vodafone jelentősen tudja bővíteni a 4G-lefedettségét, különösen a sűrűn lakott területeken. A Vodafone egyébként ebben a sávban több frekvenciát nem szerezhet, mert elérte a maximumot. (A többi tartományban természetesen igen.)

– A magyar hatóság Európában elsők között értékesítette ezt a sávot, és a Vodafone Magyarország elsők között vásárolt ebből – mondta Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, aki leszögezte: ezekkel a sávokkal a Vodafone rendelkezik a legnagyobb frekvenciakészlettel.

 

– A hírközlési ágazat fejlődése befolyásolja az összes többi iparág fejlődését – ezzel az újszerűnek éppen nem nevezhető megállapítással vezette be a 3400-3800 megahertzes frekvenciaértékesítés eredményének kihirdetését Karas Monika, az NMHH elnöke, aki hozzátette: akár 5G technológiát is használhatnak ezeken a sávokon a nyertes szolgáltatók, de a hatóság nem ír elő semmilyen technológiai követelményt. Az elnök közölte: az NMHH az állami vagyonnal – ami jelen esetben a frekvencia – jó gazdaként bánt, mert június végén jár le a fenti sávokat jelenleg használók jogosultsága, így azzal, hogy a pályázatot idejében kiírták, lényegében azonnal használatba vehetők ezek a sávok.

Fotó: Kovalovszky Dániel / Népszabadság/archív

– Célunk, hogy a fejlesztés alatt álló mobilhálózatunk még jobb minőségű és nagyobb kapacitású legyen a szolgáltatásunk indításakor – mondta Ryszka Sambor, a Digi ügyvezetője, aki hozzátette: jelenleg 200 bázisállomás fejlesztése folyamatban van. Azt azonban nem kívánta konkrétan megjelölni, mikor indul a Digi mobilszolgáltatása idehaza, Románia és Spanyolország után. A cégnek több mint egymillió vezetékes előfizetője van Magyarországon. A nyerteseknek két éven belül kell megszerezniük a rádióengedélyeket, és négy éven belül kell elindítaniuk a szolgáltatást.

Ez abból a szempontból érdekes, hogy a Digi 2014 végén megnyert 1800-as frekvenciájára nem volt előírt szolgáltatásindítási kötelezettség.

A szolgáltatást persze azonnal nem is volna sok értelme elindítani ezeken a sávokon: egyelőre ugyanis kevés olyan készülék van a piacon, amelyik itt is képes kommunikálni. Annak ellenére, hogy ezen a sávon elméletileg lehetőség van a gigabites sebesség elérésére.

Az új nyertesek kedvezményben részesülnek: az első négy évben ötven százalékkal kevesebb frekvenciahasználati díjat fizetnek. – A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az LTE, azaz a 4G technológiára alkalmas öt megahertzes alapblokkokat bocsátottak árverésre – mondta Aranyosiné dr. Börcs Janka, az NMHH illetékes főigazgatója.

Mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciák vásárlására legkorábban 2020-ban lesz lehetőségük a mobilszolgáltatóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.