galéria megtekintése

Piacot robbant a fapados Digi?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 16. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Több tízmilliárd forintért indíthat saját, fapados mobilszolgáltatást a Digi. A cég információink szerint ma írja alá a frekvenciák használatáról szóló szerződést a médiahatósággal. A negyedik mobilcég alaposan felkavarja a hazai piacot, ám hogy profitot termel-e valaha, az ma még nagy kérdés.

A Népszabadság információi szerint ma írja alá a frekvenciák használatáról szóló hatósági szerződést a Digi, amely hárommilliárd forintért nyert öt megahertznyi duplex sávot az 1800-as frekvencián. Vagyis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság illetékesei odatették magukat annak érdekében, hogy a leendő és a jelenlegi mobilcégek elkezdhessék használni azokat a sávokat, amiért fizettek. A szerződésre ugyanis még 30 napja lenne a hivatalnak. Várható, hogy a Digit más szolgáltatók is követik a közeljövőben a szerződéssel.

Átrendezik a piacot?
Átrendezik a piacot?

A távközlési cég sokat nem közölt terveiről, ezért piaci szakértők segítségével próbáltuk feltérképezni, mire is készülhet Teszári Zoltán erdélyi nagyvállalkozó cége. Könnyű dolga nem lesz. Egy biztos: a Digi Kft. azt közölte, hogy hang- és mobilnet-szolgáltatást kívánnak indítani, utóbbit maximum 40 megabites sebességgel. A várakozások szerint a cég meglévő vezetékes ügyfeleinek kínál majd újabb szolgáltatást alacsony költséggel, de versenyképes árak mellett.

 

Mivel immár tévé-, telefon- és mobilszolgáltatást is nyújt, komplex ajánlataival is ügyfeleket szerezhet. Amilyen árérzékeny a magyar fogyasztó, nem is kevés sikerrel kecsegtet ez a stratégia. A televíziós piacon 23 százalékos részesedéssel rendelkező, csaknem 700 ezer előfizetőt kiszolgáló cég további kérdéseinkre, miszerint milyen technológiával dolgoznak majd, milyen ütemben építenek hálózatot, és bevonnak-e majd partnereket (például a jelenlegi mobilszolgáltatók közül valakit), egyelőre nem válaszolt. Épp ezért más úton tájékozódtunk.

A hálózat kiépítésének ütemére a cégnek nem kellett kötelező vállalásokat tenni. Vagyis, rájuk van bízva. Hogy milyen technológiát használnak majd? Ez alapvetően technikai részlet, de nem jelentéktelen, mert a Diginek kevés frekvenciája van, az összes, mobilcégek által használt spektrum alig két százaléka lesz az övé. De mire is elég ez?

Bár mindhárom mobilcégnél úgy vélik, hogy ennyivel lehetetlen országos hálózatot kiépíteni, főleg olyat, amely hangot és mobilnetet egyaránt nyújt, a mobilcégek meg is lepődhetnek. Megkérdeztünk egy nemzetközileg elismert, mobilhálózatot több országban levezényelt technikai szakembert, aki szerint ez a spektrum komoly korlátok között elég lehet országoshoz közeli lefedettséghez. Szerinte a 40 megabit inkább elméleti sebesség, a gyakorlatban a 21 lehet a maximum, akár 3G, akár 4G lesz a technológia. Mivel a 3G-s készülékek és a hálózat is olcsóbb, ez a valószínűbb. Igaz, nagy tételben fillérekért lehet szerezni kínai készülékeket.

A Digi ma is sok helyütt jelen van vezetékes infrastruktúrával. Ez tovább segítheti a hálózatépítést, hiszen már létezik olyan megoldás, hogy az előfizetőket a saját otthonaikban egy, az internetre kötött mini bázisállomás szolgálja ki. Ez lefedettségben és minőségben is fapados színvonalat jelent, de sok ügyfélnek elég.

A szakember szerint ugyanakkor a Digi belföldi roaming megállapodásra kényszerül majd, vagyis bérbe kell vennie valamelyik mobilcég hálózatát. Hiszen amíg nem tudnak lefedettséget kínálni – lévén mobilszolgáltatásról van szó – addig nem lesznek versenyképesek.

Körbeérdeklődtünk ugyanakkor, van-e szándék belföldi roaming-megállapodást kötni a Digivel. Mindenütt kategorikus nem volt a nem hivatalos válasz, annak ellenére, hogy ez akár még meg is érhetné: bár a Digi ügyfelet rabol, bevételt is hoz annak a cégnek, amelyik esetleg mégis kinyitja a hálózatát. Ezt persze biztosan nem teszik szívesen.

A Vodafone például a múltban kirúgta a román leányának menedzsmentjét, mert megállapodtak a Digivel. Magyarországon eddig összetartottak a mobilcégek, kérdés, megtöri-e valaki a véd- és dacszövetséget? Magyarországon a bázisállomások telepítése és építése igen körülményes és lassú. Ám a Digi szinte minden lépcsőházba bejáratos a saját területén a vezetékes hálózata miatt, így könnyebben boldogulhat a bázisállomások létesítésével, mint a nagyok. Akik, bár használják egymás tornyait, aligha engedik rá szívesen az újonc versenytársat, amely épp robbantani készül a piacukat.

Az országos lefedettség mellett kulcskérdés a hálózat kapacitása is: a szakember szerint ezzel a frekvenciakészlettel kiszolgálható a Digi jelenlegi ügyfélállománya. A feltételek tehát technikai értelemben úgymond megvannak, kérdés, mindez meg éri-e üzletileg. A hálózat kiépítése elvileg tízmilliárdos tétel. – A listaár egy dolog, de a kedvezmények kínai cégeknél 0 és 95 százalék között mozognak – mondja a piac egyik ismerője.

Vagyis baráti infrastruktúra-költségek mellett a hálózat egy-két év alatt akár rentábilissá is válhat. Havi százmilliós nagyságrendű árbevétel mellett pedig még akkor is vonzó felvásárlási célponttá teheti a Digit, ha az egy mobil ügyfélre jutó árbevétele sokkal alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi piaci szereplőknek. Kérdés, lesz-e eladási szándék? Vevő biztosan lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.