galéria megtekintése

1800 milliárdos bírságot is kaphat a Google

2 komment

K. B.
NOL

Az Európai Unió vizsgálatot indított a Google ellen, mert gyanúja szerint az amerikai keresőóriás visszaél erőfölényével és arra kényszeríti az okostelefon-gyártókat, hogy saját, androidos operációs rendszerét alkalmazzák.

Amennyiben a gyanú valósnak bizonyul, a Google komoly jogi procedúra elé néz és meg kell változtatnia az Európában alkalmazott üzleti modelljét – hangsúlyozta Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa. A Google elsősorban az online webáruházak üzemeltetőit és rajtuk keresztül a vásárlókat próbálja magához terelni a konkurenciától, de a hatóság azt is vizsgálni fogja, hogy a cég az Androidot használó mobiltelefon-gyártókkal kötött szerződéseiben kiköti-e, hogy egyes Google-alkalmazásokat kiemelt helyre kell helyezni. Ha lenne ilyen kötelezvény, az durva pénzbírság kiszabását vetíti előre.

Dado Ruvic / Reuters

Verstager szerint tiszta viszonyokat kell teremteni ezen a piacon, tekintettel arra, hogy emberek százmillióinak életében meghatározó és egyre nagyobb szerephez jutnak az okostelefonok és a tabletek, s a rajtuk futó alkalmazások. Biztosnak kell lennünk abban, hogy ezen a piacon tisztességes verseny folyik a fogyasztók megnyeréséért – tette hozzá.

 

Annál is inkább, mert a Google nyomasztó fölényben van az okostelefonos piacon, hiszen a Gartner adatai szerint az eladott készülékek 81 százalékán az általa kifejlesztett Android operációs rendszer valamelyik változata fut. Az Apple iOS rendszerének 15, a Microsoft Windowsának kevesebb mint háromszázalékos a részesedése.

A Google elleni kezdeményezett vizsgálat a hivatalát tavaly év végén elfoglaló Margrethe Vestager biztos első komolyabb ügye. Hasonló volumenű eljárást legutóbb a Microsoft ellen indítottak még az előző évtizedben. Az erőfölényével sorozatosan visszaélő Microsoftot összesen kétmilliárd euróra büntette az Európai Bizottság szakhatósága.

Amennyiben a Google ellen felhozott vádak bizonyítást nyernek, a cégóriás gigantikus hatmilliárd eurós (1800 milliárd forint) maximális bírsággal szembesülhet, ez az éves forgalmának tíz százalékának felel meg. Az ilyen esetben maximális értéket eddig még nem szabták ki, a csúcsot 1,1 milliárd euróval az Intel tartja: a csipgyártót 2009-ben meszelték el erőfölénnyel való visszaélés miatt.

A Google persze megbánhatja bűneit, akkor kevesebbel is megúszhatja, de az ügy mindenképpen kihat a cég üzleti megítélésére. Joaquín Almunia, akit novemberben váltott posztján a dán politikus asszony, korábban háromszor is egyezkedett a Google-lel, mindannyiszor eredménytelenül.

A Google elleni mostani fellépés beleillik abba a sorozatba, amelyet az Európai Bizottság a fair play helyett inkább a trükközést választó amerikai technológiai óriások megregulázására indított nemrég. Az adókedvezményekkel való visszaélés miatt Írországban az Apple, Luxemburgban az Amazon ellen indítottak eljárást, míg a Facebookot a személyes adatok kezelésével kapcsolatban vizsgálják az uniós hatóságok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.