galéria megtekintése

Zuglóban várják az „áprilist”

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Ha a tavaszi parlamenti választáson alulmaradó Papcsák Ferenc polgármesteri teljesítményét teszik mérlegre a választók, a baloldalnak jó esélye van, minden más esetben az egyik legszorosabb választási küzdelemre lehet számítani Zuglóban.

Kivételes eseménynek ígérkezett, mégis érdektelenségbe fulladt a zuglói polgármesterjelöltek vitája, miután a fideszes Rozgonyi Zoltán lemondta a részvételt. Az Együtt–PM-es Karácsony Gergely megjelent, de Rozgonyi nélkül nem akart vitázni, inkább elsétált. A Civil Zugló Egyesületet képviselő Várnai László, a vita szervezője így LMP-s és jobbikos riválisával beszélgetett kéttucatnyi érdeklődő előtt múlt pénteken.

Baloldali demonstráció a Városliget beépítése ellen – ez az egyik fő kampánytéma Zuglóban
Baloldali demonstráció a Városliget beépítése ellen – ez az egyik fő kampánytéma Zuglóban
M. Schmidt János / Népszabadság

Bár a vitának így már nem volt, a választásnak lesz tétje a XIV. kerületben, igaz, főleg a baloldali ellenzék számára, amely áprilisban 3-4 százalékpontos előnnyel győzött ott. Zugló azon néhány városrész közé tartozik, amelyet esélyük van megszerezni a jelenlegi három MSZP-s kerület mellé. Ezzel együtt szoros verseny várható, két okból. Az egyik az ellenzék megosztottsága.

 

Az öt polgármesterjelölt közül három 2010-ben az LMP jelöltjeként indult. Várnai 11 százalékot ért el a polgármesteri címért folyó versenyben, ám miután felesége feljelentette bántalmazásért, eltávolították az ökopártból. Karácsony a II. kerületben próbálkozott, most a baloldal támogatásával áll rajthoz a XIV. kerületben, míg Barta János maradt az LMP-ben.

A másik ok, hogy a kormányoldalon nem az áprilisban a szocialista Tóth Csabától vereséget szenvedő polgármester, Papcsák Ferenc, hanem helyettese, Rozgonyi indul, aki – ellentétben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből importált egykori elszámoltatási kormánybiztossal – 1998 óta részt vesz a helyi közéletben. A baloldal kampánya persze Papcsákról és hagyatékáról szól. Kampányújságjuk címoldalán a polgármester dróton rángatja kiszemelt utódját, és az egyéni képviselőjelölteknél is azt sorolják, ki milyen szállal kötődik hozzá.

A ciklus közben a belviták miatt a helyi pártszervezet feloszlatását kezdeményező Papcsákkal összekülönbözött kormánypártiak ugyanis nem indulnak. Ferdinandy István alpolgármester hatáskörét azután vonta el felettese, hogy nem szavazta meg a BVSC sporttelep önkormányzati tulajdonba vételét. Kimaradt ifjabb Harrach Péter (a KDNP frakcióvezetőjének fia) is. Azután váltották le a zuglói képviselőcsoport éléről, hogy leszavazott egy kötvénykibocsátást.

Utódja Rozgonyi lett, aki azzal kampányol, hogy a kormány átvállalta a kerület adósságát, a kasszában egymilliárd plusz van, amit közbiztonságra fordítanak. Papcsák a veresége óta alig szerepel, az önkormányzati rendezvényekről is elmaradt. A Fidesz kampánya a baloldali tábor elbizonytalanítását célozza, óriásplakátokat helyeztek ki azzal a Karácsonynak tulajdonított idézettel: „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt, és irtózok tőlük már esztétikailag is”.

A népszerűtlen Papcsák helyett a helyben ismert Rozgonyi Zoltánt indítja a Fidesz
A népszerűtlen Papcsák helyett a helyben ismert Rozgonyi Zoltánt indítja a Fidesz
Kovács Attila / MTI

A PM társelnöke cáfolja, hogy ezt mondta debreceni egyetemistáknak két éve. Igaz, hallani, az erős liberális hagyományokkal rendelkező Zuglóban (1990 és 2010 között négy év kivételével az SZDSZ adta a polgármestert) ez nem biztos, hogy árt neki. Karácsony bizakodó, azt meséli: volt már, aki állásért jelentkezett nála Papcsák emberei közül. De vannak nem tágító hívek is: a Kassai téri plébános hirdetményt függesztett ki, biztatva a gyülekezetet, hogy menjenek el szavazni, és erősítsék meg újabb öt évre „a jelenlegi önkormányzati felállást, a fideszes képviselőket”.

Szerinte ez azért fontos, mert „plébániánknak és egész közösségünknek nagy kellemetlenséget okozunk, ha nem tudjuk folytatni az együttműködést a jelenlegi zuglói vezetéssel”. A baloldal a 2012-ben bevezetett kommunális adó visszafizetését ígéri, és kampánytéma a Városliget beépítése is. A tiltakozás egyik élharcosa Várnai László, aki azzal érvel: az előző ciklus gyanús ügyeit szinte mind ő túrta ki. Ráadásul, szemben a budai Karácsonnyal és a XVI. kerületbe költözött Rozgonyival, osztozik a zuglóiak sorsában.

Várnai egyesülete tavasszal a baloldali összefogást támogatta, aztán viszont nem tudtak megosztozni az önkormányzati körzetekről, ezért a Civil Zugló önállóan indul. Ez veszélyt jelent Karácsonyra, de ő arra számít: Várnai nemcsak a baloldaltól vesz el voksokat, az elégedetlen jobboldaliak is rá szavaznak.

Amikor Karácsonyt még Tarlós István lehetséges kihívójaként emlegették, felvetődött, hogy Janicsák István, a Z’ Zi Labor együttes frontembere legyen az Együtt–PM zuglói polgármesterjelöltje, mivel négy éve egy civil szervezet jelöltjeként harmadik lett. Most viszont Karácsonyt támogatja, aki lemondva főpolgármester-jelölti ambíciójáról, egyelőre a hátországépítés mellett döntött. De ahhoz előbb Zuglóban nyernie kéne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.