galéria megtekintése

Zsolnay: durvul az adok-kapok

8 komment


Ungár Tamás

Szívós ellenfélre akadtak, akik ki akarják csavarni a patinás Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t annak többségi tulajdonosának, a szír származású svájci állampolgár Bachar Najarinak a kezéből.

Najari a Népszabadságnak elmondta, hogy a Zsolnay kifizette 90 millió forintos helyiadó-tartozását, és augusztusban – a tulajdonos saját pénzének felhasználásával – kiegyenlíti azt a 380 milliós hitelt, ami miatt a hitelező felszámolást kezdeményezett a céggel szemben. Így pedig a felszámolás okafogyottá válhat. A többségi tulajdonos férfi ismerősei azt tanácsolták, hogy jól adminisztrálja a pénz eredetét, mert – a kiszivárgott információk szerint – amint fizet, eljárás indul ellene pénzmosás gyanújával. A kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló West Hungária Bau Kft. vásárolta meg a Zsolnay szóban forgó lejárt tartozását a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), és kezdeményezte a cég felszámolását.

 Pár hét után újraindul az érdemi munka a Zsolnaynál
Pár hét után újraindul az érdemi munka a Zsolnaynál
Laufer László / Népszabadság

Az ellentámadást indító szír vállalkozó elárulta lapunknak, hogy feljelentette az MFB-t hűtlen kezelésért. Szerinte az alapozza meg ezt, hogy a bank 130 millióért adta el a cég hitelét, holott korábban ugyanezért a tartozásért Najari 260 milliót ajánlott, s azt az állami tulajdonú pénzintézet elutasította. Az előnytelen ajánlat elfogadása 130 milliós kárt okozott az adófizetőknek, s azzal, hogy a Zsolnay kifizeti a megvásárolt hitelért a 380 milliót, az MFB közvetve végül is 250 millió forintot rak egy üzleti kör zsebébe, amely ezért semmit sem tett – érvelt a svájci férfi.

 

A Zsolnay ellen elrendelt adóvizsgálat miatt is panaszt tett Najari. Neki áll a zászló, mert a szekszárdi ügyészség az adónyomozás során végrehajtott házkutatást és raktárzárat törvénytelennek minősítette. A Zsolnay megtámadta az ellenlábas cég, a Zsolnay kisebbségi tulajdonosa, a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina bejegyzését is. Így a bíróság 60 napra felfüggesztette a kft. bejegyzését, mondta Bodnár Imre, Najari ügyvédje. Mivel a Ledina még nem létező cég, kérdésessé vált, hogy ez a kft. milyen alapon fizetheti ki az amúgy a Zsolnaytól átcsábított száznál is több dolgozóját, magyarázta az ügyvéd. A másik fél részéről Szabó Iván, a Pécs városát Zsolnay-ügyekben képviselő jogász elmondta, hogy a Pécs vízellátásáért felelős önkormányzati cég, a Tettye Zrt. számlájáról történt a héten 40 millióra rúgó bérfizetés a Ledina-dolgozóknak.

Csakhogy a Tettye – a rezsicsökkentés miatt – alulfinanszírozott cég, így saját forrásból nem lehet erre a kifizetésre fedezete, csakis banki hitelből, érvel Bodnár. Az ügyvéd szerint a Ledina és a Tettye vezetői, valamint a bérfizetésre hitelt adó bank illetékesei is hűtlen kezeléssel gyanúsíthatók, hisz egy nem termelő cég kényszerszabadságolt dolgozóinak utaltak ki bért.

A Zsolnayból a Ledinába átlépő dolgozókat nyugtalanítja a mostani helyzet, amiképp az is, hogy Najari pert indít ellenük, mondván: azonnali kilépésük megalapozatlan volt, és kárt okozott a leállni kényszerülő cégnek. Szabó azt ígéri, hogy a város a dolgozók mögött áll. A Zsolnay viszont Szabó ellen vizsgálatot indíttat az ügyvédi kamaránál, mivel szerintük félretájékoztatta a munkásokat, amikor munkát és jogfolytonos munkaviszonyt ígért a Zsolnayból átcsábítottaknak.

A külföldi megrendeléseinek egy részétől a közelmúltban elesett Zsolnay az elmúlt hetekben felvett mintegy húsz embert, és ötven ­dolgozóval újraindult a termelés. Még tíz alkalmazottat kívánnak felvenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.