galéria megtekintése

Zárt ülés a rakétabotrány miatt, a százszoros haszon kiverte a biztosítékot

21 komment


Hargitai Miklós

Zárt ülést tart holnap a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ahol egy olyan fegyvereladás is szerepel az előzetes napirendben, amely körül a kormány szerint minden rendben van. Az ügyletben aprópénzért jutott háborús övezetekben aranyat érő fegyverekhez egy HM-cég közreműködésével egy vadászbolt.

A miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint minden törvényesen zajlott a Honvédség leselejtezett rakétáinak és fedélzeti fegyvereinek eladásakor, a parlament viszont talán mégis vizsgálhatja a kérdést: a nemzetbiztonsági bizottság holnapi zárt ülésének előzetes napirendjén is szerepel a téma. Ahhoz, hogy ténylegesen is megvitassák, a bizottsági többségnek is meg kell szavaznia, amire ellenzéki forrásaink nem vennének mérget –

egyrészt a kormánynak aligha érdeke a habverés az ügy körül, másrészt a hasonló stílusú fegyverbiznisz „nem 2010-ben kezdődött".

Ahogy arról beszámoltunk, a Pilis Vadászbolt Kft. pár millió forintért vehetett meg a Honvédelmi Minisztérium cégétől több ezer rakétát, százezernyi lőszert, fedélzeti fegyvereket és több tucat rádiólokátort.

 

Az adásvételi szerződések rögzítik: a vadászbolt „hazai és export továbbértékesítési céllal" vásárolta meg a fegyvereket. Nagyrészt éles rakétákról, közte félezer páncéltörő levegő-föld rakétáról és félszáz légelhárító rakétáról van szó.

A rakéták állapotáról a tájékoztató azt írja:

„ellenőrzés után egy részük használható" vagy „felújítás után annak eredményétől függően használható", „jelentős részük eredeti gyári csomagolásban van tárolva." A „lokátorok ellenőrzés után használhatóak. Tartozékaik épek, tároló ládáik sértetlenek."

Az esetet a Párbeszéd Magyarországért tárta a nyilvánosság elé; Tordai Bence szóvivő akkor azt mondta a Népszabadságnak, hogy több százmilliós érték elkótyavetyéléséről van szó. Ezt az állítást időközben papírokkal is alátámasztották, igazolva, hogy ötven-százszoros hasznot is realizálhat a vevő a továbbértékesítéssel.

A vadászbolt megkapott például 1357 darab SZ-5M típusú éles rakétát darabonként mindössze 1600 forintért,

miközben az eszköz hatástalanítva Magyarországon 80 ezret, Nagy-Britanniában 160 ezer forintot – éles állapotban, háborús övezetben ennek akár a többszörösét is megadják érte.

SZ-5M rakéta
SZ-5M rakéta
Forrás: Wikipédia

Repülőgép- és helikopter-fedélzeti gépágyúkat átlagosan 25 ezer forintért vehetett a cég, ezeknek a fegyvereknek az ára hatástalanítva 400 és 700 ezer forint között mozog, élesen milliókba kerülnek darabonként.

A két méternél nagyobb, közel 3 kilós robbanótöltettel felszerelt légelhárító rakétákat darabonként csak 7 ezer forintért szórta ki a hadügyes vállalkozás.

Tordai Bencétől azt a tájékoztatást kaptuk: tudomásuk szerint a haditechnika egyelőre Magyarországon, zárt honvédségi raktárban van. Az ügyben feljelentést tettek, most pedig várják a hatóságok és a parlamenti szakbizottság lépéseit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.