galéria megtekintése

Washingtonban tekerhették fel a kormányellenes hangerőt

44 komment

NOL

Az elemzőket is meglepte az amerikai nagykövet kormányt kritizáló szerdai beszéde. A Népszabadság által megkeresett politikai elemzők szerint Colleen Bell nem a saját álláspontját közölte, hanem a washingtoni külügy véleményét közvetítette, ami nem jelent túl sok jót a magyar-amerikai viszonyt illetően.

Meglepő volt az Egyesült Államok nagykövetének kormánykritikus beszéde – mondta a Népszabadságnak Juhász Attila. A Political Capital vezető elemzője szerint az utóbbi hónapokban – főleg azóta, hogy Colleen Bell megérkezett Magyarországra és elfoglalta posztját – az amerikai diplomáciai nyomás visszafogottabb lett, a kitiltási botrány idején tapasztalt kritikai hangvétel alábbhagyott. Úgy tűnt, valamelyest rendeződött az amerikai-magyar viszony.

Móricz-Sabján Simon

Mint arról a Nol.hu is beszámolt, kemény kritikát fogalmazott meg az amerikai nagykövet első átfogó, az amerikai-magyar kapcsolatokról tartott beszédében szerdán. A tíz hónapja érkezett Colleen Belltől a magyar kormány a korábban problémás kétoldalú kapcsolatok javulását várta, ám a Corvinus Egyetemen tartott beszédéből kiderült, Amerikának továbbra is komoly gondjai vannak Magyarországgal.

Juhász szerint Bell még a fogadásokon, a szűk körű háttérbeszélgetéseken is diplomatikus volt, nem bírálta ennyire a magyar kormányt. Mindebből szerinte az következik, hogy Bell mostani beszédét megelőzhette egy washingtoni döntés, hogy ismét nyomás alá helyezik Budapestet.

 

Ennek ellenére Juhász úgy véli, nem a hazai események miatt tekerte fel az amerikai külügy a hangerőt, szerinte az sem zárható ki, hogy a kritikát – a látszat ellenére – nem kizárólag Magyarországnak címezték, hanem a régiónak. Az elemző azt mondta lapunknak, az elmúlt hónapok eseményei – a visegrádi egység menekült-ügyben Nyugat-Európával szemben, a szíriai orosz katonai akció, a lengyel választások eredménye – arra sarkalhatták az USA-t, hogy ismét figyelmeztesse kelet-európai szövetségeseit.

„Hiba lenne nettó kritikának venni" – értékelte a beszédet Reiner Roland, a Republikon Intézet vezetője. Szerinte az előadás első része kifejezetten dicsérte Magyarországot. Ugyanakkor figyelemre méltónak tartja, hogy a kritikai észrevételek a régi bírálatok felmelegítését jelentik, ami arra utal, hogy az USA csak átmenetileg vett vissza. Reiner szerint az sem zárható ki, hogy Bell eddig tájékozódott, meghallgatta a kormány, a civilek és az ellenzék véleményét, és mostanra alakította ki a saját álláspontját.

Mit kritizált Bell?

- a korrupciót, ami szerinte aláássa a gazdasági növekedést és a nemzetbiztonságot

- az orosz-magyar viszonyt, többek között szóvá tette, hogy titkosak a Paks II. megállapodás részletei

- a civilek zaklatását

- a sajtószabadság „hanyatlását"

- az intoleráns hangot a menekültügyben

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.