galéria megtekintése

Vörös félhold, narancs föld

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A kormány nem tett olyat a parlamenti választások óta, ami komolyan rontotta volna az esélyeit az önkormányzati választáson, és ez „komoly erény” – mondta lapunknak a Fidesz egyik befolyásos politikusa. Szerinte a jobboldali táborban az az alaphang, hogy a Simicska–Orbán-„háború” nem befolyásolja a kormánypártok választási szereplését.

A lapunk által megkérdezett fideszes politikusok – a belső információáramlás alapján – munkatársunknak Budapesten hasonló esélyeket, eredményeket prognosztizáltak, mint a Nézőpont Intézet héten közzétett elemzése. Tarlós István számára „fáklyásmenet” lehet vasárnap a főpolgármester-választás, nem kizárt, hogy 30 százalékkal is megelőzheti az ezüstérmest, aki –a kormányoldalon ismert felmérések szerint – a Jobbik főpolgármester-jelöltje, Staudt Gábor lesz, és nem Bokros Lajos. A múlt héten készített Medián-kutatás szerint is népszerűbb volt a Jobbik-jelölt (10 százalék), mint Bokros Lajos (5 százalék).

Tarlós István főpolgármester a Rudas fürdő új wellnessközpontjának avatásán
Tarlós István főpolgármester a Rudas fürdő új wellnessközpontjának avatásán
Kovács Attila / MTI

A Fidesz-elnökség egyik prominense szerint Tarlós István szerencséje, hogy Bokros Lajos az utolsó tíz napban vált a baloldal közös főpolgármester-jelöltjévé, így „nem tudott terepet taposni”, és nem tudta megmutatni komoly szakértelmét. Ha korábban léptetik elő, veszélyes lehetett volna Tarlós István számára, annak ellenére is, hogy a szocialisták megosztottak Bokros Lajos támogatását illetően, a Párbeszéd Magyarországért pedig elzárkózott tőle.

 

A Nézőpont Intézet tegnap nyilvánosságra hozott mérése szerint kizárólag a korábbi baloldali főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc korábbi szavazóit tudta megszólítani Bokros Lajos, a baloldali bizonytalanokat viszont nem. A mostani főpolgármester győzelmét nem veszélyeztetik riválisai. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fővárosi Közgyűlésben „kettős győzelem” lesz, azaz Tarlós István is győz, és a kormányoldalnak – a fővárosi számarányokat – tekintve is többsége lesz, 14 kerületben lehet sikeres a Fidesz, három mandátumot szerezhet a kompenzációs listáról, így összesen 18 mandátuma lehet a 33 fős közgyűlésben.

Fideszes vezetők azonban nem állították százszázalékosan, hogy „meglesz a többség”. Egyikük úgy fogalmazott: annak, hogy „többség vagy nem többség”, a polgármesterek pozicionáltsága miatt nem lesz akkora jelentősége, a Fővárosi Közgyűlésben ugyanis a döntéseket a józan racionalitás, a valóság felől kell megközelíteni. Ez átrajzolja a frakciók súlyát, nem „kis parlamentet játszanak” majd, hanem valóságos problémamezők alapján dolgoznak.

Tóth József Horn Gyula szoboravató rendezvényén
Tóth József Horn Gyula szoboravató rendezvényén
Kurucz Árpád / Népszabadság

A kormányoldalon úgy számolnak, hogy három, biztos győzelemre esélyes baloldali „bástya” van Budapesten. A XIII. kerület, ahol húsz éve a szocialista Tóth József a polgármester. A képviselőjelölteket illetően nincs koordinált indulás, de forrásaink valószínűsítették, hogy talán meglesz a többség is a polgármester mellett. Kispesten és Pesterzsébeten 2010-ben is baloldali polgármestert választottak. A „vörös félhold” térkép elmélet szerint nem kizárt az ellenzéki győzelem a billegőnek számító IX. kerületben sem, ahol Bácskai János fideszes polgármester riválisa az Együtt–PM színeiben induló Gegesy Ferenc, korábbi SZDSZ-es polgármester. Gegesy 2010-ben mint független 39,4 százalékos eredménnyel második lett Bácskai János mögött, viszont akkor indult a szocialista Pál Tibor is).

Annak ellenére, hogy a X. kerületben sokan a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje, Élő Norbert győzelmét prognosztizálják, fideszes forrásaink Kovács Róbertnek is sikert jósolnak. A XIV. kerületben az Együtt–PM-es Karácsony Gergely és Csepelen a szintén DK-s Horváth Gyula az esélyes – ezt gondolják a kormányoldalon is, és szerintük a VII. kerület is „kétesélyes”, de mérsékelheti az ellenzék esélyeit a kerületben a Hunvald-ügy és a Garabits Károly körül kialakult hangelvételbotrány. Soroksáron viszont, fideszesek szerint, Orbán Gyöngyi alpolgármester jó kampányfinissel le is győzheti az 1994 óta mindig magabiztos sikert elért Geiger Ferenc polgármestert.

Azaz, ha a balliberális ellenzék a billegő kerületben is győzni tud, akkor nyolc kerületet irányíthatna a korábbi hárommal szemben. A plusz három kompenzációs képviselővel összesen 11 mandátuma lehet a közgyűlésben.

Budapesten biztos kormánypárti győzelemre számítanak több kerületben, az I. kerületben Nagy Gábor Tamás, a XII. kerületben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a II. kerületben Láng Zsolt, a VIII. kerületben Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója biztos győztesnek tűnik, ahogyan a XVI. kerületben Kovács Péter, Budafokon Karsay Ferenc az esélyes. Szintén közéjük sorolják kormányoldalon Szentgyörgyvölgyi Pétert is, aki a Belvárosban indul, mivel Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a képviselőséget választotta. Ezenkívül komoly esélye van a fideszesek szerint a győzelemre Ríz Leventének a XVII. kerületben és Óbudán Bús Balázs polgármesternek.

Ki nyeri a vidéki nagyvárosokat?

A megyei jogú városok nagy részében a kormánypártok lehetnek sikeresek vasárnap. Nyíregyházát és Salgótarjánt kétesélyesnek tartják a fideszesek, a miskolci eredményt pedig nem jósolták meg munkatársunknak. Az általunk megkérdezettek reálisnak nevezték a Nézőpont Intézet kutatását, miszerint Szegeden, Kazincbarcikán, Dorogon, Komlón, Oroszlányban és Tiszaújvárosban baloldali győzelem születhet. A Nézőpont szerint a Jobbiknak nyolc településen – Heves, Törökszentmiklós, Tiszavasvári, Hajdúhadház, Gyöngyös, Sajószentpéter, Ózd, Nyírbátor – lehet győztes polgármestere.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.