galéria megtekintése

Macedóniát is elérhette az ebolajárvány

0 komment

NOL/MTI

Egy brit férfi elhunyt, a hotelt, ahol megszállt, lezárták. Az angol reptereken szigorították az ellenőrzést; Szerbiában 700 embert helyeztek megfigyelés alá, Csehországban karanténba helyeztek egy Libériában járt üzletembert.

Vesztegzár alá vettek egy hotelt Macedóniában, miután egy brit vendég ebolagyanús betegségben elhunyt - jelentette a Reuters. A férfit csütörtök délután vitték egy skopjei kórházba, de nem tudtak segíteni rajta, néhány óra múlva meghalt. A szállodát, ahol lakott, lezárták, egy másik brit állampolgár és a személyzet nem hagyhatja el az épületet. A halott férfi szervezetéből vett mintákat Németországba küldték laboratóriumi vizsgálatra. Az ügyben a brit külügy vizsgálatot rendelt el.

Vesztegzár a Super 8 hotelben
Vesztegzár a Super 8 hotelben
Ognen Teofilovski / Reuters

Ebolára emlékeztető megbetegedések miatt csütörtökön Párizsban is lezártak egy épületet, de ott megalapozatlannak bizonyult a riasztás. Rosszabbodott viszont annak spanyol ápolónőnek az állapota, aki a feltételezések szerint elsőként fertőződött meg Afrikán kívül a gyilkos vírussal.

 

A britek is szigorítanak

A brit állampolgár halála miatt fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a brit kormány a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében.

A Downing Street csütörtök esti bejelentése szerint az intézkedést egyelőre a Londont kiszolgáló két legnagyobb repülőtér, Heathrow és Gatwick, illetve a Párizsból és Brüsszelből Londonba érkező Eurostar szuperexpresszek fő fogadó pályaudvara, a King's Cross-St. Pancras beléptető pontjain alkalmazzák.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint az angol-walesi tiszti főorvos ajánlása az, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek "újabb védvonalat" az ebolával szemben.

A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit. Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

A brit egészségügyi minisztérium a hét elején még azt közölte, hogy az alacsony járványveszély miatt nincsenek tervek a beutazók szűrésére. A Downing Street ennek ellentmondó csütörtöki bejelentése szerint azonban a tiszti főorvos álláspontja az, hogy mégis helyénvaló olyan intézkedések foganatosítása, amelyekkel a lehető leggyorsabban kiszűrhetők az esetleg Nagy-Britanniába érkező fertőzöttek. A kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

Karantén Szerbiában

Az ebolajárvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert Szerbiában. Közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba - közölte csütörtökön a szerbiai egészségügyi minisztérium. Tájékoztatásuk szerint az Ebola-vírus európai megjelenése miatt Szerbiában is szigorítani kell az eddigi megelőző intézkedéseket és figyelembe kell venni az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét - láz, gyomorfájás - tapasztalják magukon. A kórházak a fertőzötteket kötelesek elkülönítőbe helyezni. Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

Ebola-gyanú Csehországban

Csehországban is felmerült az ebola gyanúja. Egy középkorú cseh férfit vittek a Na Bulovce kórházba, aki 22 napja érkezett haza Libériából - jelentette be Vladimir Valenta egészségügyi főfelügyelő. A The Wall Street Journal értesülései szerint az üzletembert karanténba zárták, de a hatóságok egyelőre a teszteredményekre várnak, mielőtt további intézkedéseket rendelnének el. A betegnek láza van és más tünetei is vannak, de ezeket többféle megbetegedésre is jellemzőek, többek között a szúnyogok által terjesztett trópusi betegség, a dengue-láz. A lázon kívül tehát más, ebolára utaló tünetei nincsenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.