galéria megtekintése

Vona, korunk kertésze

2 komment


Czene Gábor

A Jobbik elnöke tudta, hogy mindenhonnan tüzelni fognak rá, mégis előbújt a lövészárokból. Lehet, hogy nem ő a legjobb szónok vagy szervező, de – saját bevallása szerint – neki van a legjobb szimata. A Magyar Gárda nem került szóba a néppártosodó Jobbik szombati kongresszusán.

A Budapesti Kongresszusi Központban rendezte tizenkettedik kongresszusát a Jobbik. A színpadképet hatalmas, angyalkás-koronás címerrel díszített magyar zászló uralta. A hátsó traktuson transzparensek lógtak, az egyiken ez állt: „El innen rablók, ez az én hazám!"
Mielőtt Vona Gábor pártelnök elmondta volna helyzetértékelő beszédét, az „elszakított magyarság" képviselői kaptak szót. Az erdélyi Csomortányi István például arra világított rá, hogy nem is annyira kuszák az ottani magyarság politikai viszonyai, mint azt mifelénk sokan gondolják. Vannak az autonomisták, és vannak azok, akik befeküsznek Bukarestnek. Ennyire egyszerű.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Rácz Szabó László, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség elnöke már túltette magát az autonómia ügyén. Szerinte a Délvidék – mint Magyarország része – vissza kell, hogy térjen. Közölte: aki nem fejezi ki igényét arra, hogy a magyar föld Magyarország területén belülre kerüljön, haza- és nemzetáruló. A néppártosodó Jobbik közönsége mindkét bejelentést nagy tapssal jutalmazta. Rácz Szabó László fellelkesült, úgy érezte, tovább kell ütnie a vasat. Hozzátette, hogy „magyar-szerb megbékélés nem létezik".

 

Vona szereplése malőrrel indult, a Jobbik elnökét Sneider Tamás a Fidesz frakcióvezetőjeként és elnökeként harangozta be. Sneider csak akkor jött rá, hogy pártot tévesztett, amikor a mikrofonhoz lépő Vona felhívta rá a figyelmet: már 2002-ben kilépett a Fideszből.

Ezúttal Vona nem előre megírt szöveget olvasott fel, csak néha pillantott a jegyzeteibe. Máskülönben azt kaptuk, amit várni lehetett: a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került, a baloldal tartós szétesettségben és akut programhiányban szenved, a tapolcai időközi választáson elért jobbikos győzelem ugyanakkor megmutatta, hogy „mi vagyunk a Fidesz kihívó ereje”.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A házon belül és kívül egyaránt vitákat gerjesztő néppárti folyamat nélkül Vona szerint a Jobbik nem ért volna el ilyen sikereket. A néppártiság lényegét most kell megérteni, mert a „fronton már nincs idő taktikai értekezletre”. A pártvezető ennél a pontnál elárulta, mit tart szónoklata kulcsszavának: a felelősséget. Magyarországot gúzsba köti a Fidesz és az MSZP meddő párharca, amire beszédes példa a Szabadság téri német megszállási emlékmű körüli vita. A valódi törésvonal azonban a XX. század (Fidesz és MSZP) és a XXI. század (Jobbik) között húzódik.

A jobbikos pártelnök az általa legkényesebbnek minősített kérdést is szóba hozta, jelesül azt, hogy az izraeli nagykövet „kötelezővé akarja tenni" a holokauszt tantárgyát az egyetemeken. Bár ezzel kapcsolatban érdemi véleményt nem fejtett ki, nem sokkal később hangsúlyozta, hogy nincs helye a Jobbikban annak, aki náci romantikára, pogromokra, vulgáris és erőszakos politikára vágyik.

Nem a panasz, hanem a mártíromság vállalása érződött, amikor Vona arról értekezett: előjött a lövészárokból, vállalva, hogy mindenfelől tüzelni fognak rá. Tapsot azonban mégis azzal a hallucinogén kijelentésével aratott, hogy „nem lehet a holokauszttal, mint bunkósbottal, folyamatosan verni egy nemzetnek a fejét". Majd az a közlése is tetszést aratott, hogy eltökélten nyesegetni kívánja a Jobbik vadhajtásait.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A Jobbik néppárti jövője Vona Gábor szerint egy gyümölcsfa. Van gyökere (Jobbik), gyümölcsöt hoz (mindenkinek). A gyökér mesze van a gyümölcstől, de ez éppen annak a bizonyítéka, hogy nagy és erős a fa.
A jobbikosok amúgy minden reggel úgy kelnek, hogy kormányra kerülnek – tudtuk meg az elnöktől, aki úgy vélte, akadnak nála jobb szónokok vagy szervezők a pártban, ám a szimata neki a legjobb, megérzi, hogyan tovább. Most azt érzi, hogy a Jobbik jó és helyes úton jár. „Újjá fogjuk építeni a hazánkat” – fejezte be beszédét.

Volner János, a Jobbik alelnöke a minap a Magyar Gárda felélesztéséről nyilatkozott, a párt kongresszusán Vona Gábor erre halvány utalást sem tett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.