galéria megtekintése

Vona durván középre tart

7 komment


Czene Gábor

Lesz még baja Vona Gábornak saját pártjával. Gyűlik az elégedetlenség a Jobbikban, a pártelnök csak a szavazatok négyötödét szerezte meg.

Hányan mennek szembe Vona Gáborral? – ez volt a kérdés a Jobbikban a tisztújítás előtt. A belső ellenzéknek a néppártosodás sem tetszik, meg az sem, hogy túlságosan nagy hatalom összpontosul a pártelnök kezében. Vona a néppártosodásból nem akar engedni, a kongresszuson viszont bejelentette, hogy a frakcióvezetői posztot átengedi Volner Jánosnak. Annak a politikustársának, aki nagy népszerűségnek örvend a Jobbikban, és egy időben elnökesélyesként is emlegették.

Az alapszabály szerint a párt kongresszusai zártak, az elnökség azonban ettől eltérően is rendelkezhet. Szabó Gábor pártigazgató javaslatára ezúttal a teljes kongresszust zárt ajtók mögött rendezték. A különféle viták és érzelmek miatt nagy súly nehezedik Vona Gábor vállára – a pártigazgató ezzel indokolta a sajtó mellőzését. Aztán kiderült, hogy a kizárás nem mindenkire vonatkozik: a jobbikos hírportál „percről percre” tudósított a Budapest Kongresszusi Központból.

Középpontban Vona Gábor
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Vona beszéde – azon túl, hogy lemondott a frakció vezetéséről – nem okozott meglepetést. A néppártiság mellett érvelt. A Jobbiknak szerinte olyan hitre van szüksége, mint egy egyháznak, olyan fegyelmezettségre, mint egy hadseregnek és olyan profizmusra, mint egy multinacionális vállalatnak. A hittel nincs gond, a fegyelemmel annál több. Pedig egy hadsereg ereje a fegyelmezettségben rejlik.

Bokros lovakkal, hetvenkedő katonákkal, sértődékeny parancsnokkal csak bukást és vereséget lehet elérni. Mi tehát a legfontosabb az elkövetkező két évben? A fegyelem és csapategység.

Nagy felfordulás lett abból, hogy Vona Gábor előzőleg nyilvánvalóvá tette: elnöki vétójával élve megakadályozza, hogy Apáti István, Hegedűs Lorántné, Novák Előd és Szávay István elinduljon az alelnöki posztért. Némi habozást követően azonban Apáti István és Szávay István visszalépett, majd az utolsó pillanatokban – miután már összegyűjtötte az ajánlásokat – így tett Hegedűs Lorántné is. Novák Előd a vétó ellenére sem vonult vissza. Annak ellenére megkapta a jelölésben részt vevő szervezetek 47 százalékának támogatását, hogy mindenki tudta: szavazni majd nem lehet rá.

Novák Előd hiába bizonygatta az ellenkezőjét, sokan arra számítottak, hogy botrányra készül. Semmifajta balhé nem volt. Vona Gábor felolvasta a tíz alelnökjelölt nevét, és Novák Előd egyszerűen nem volt közöttük. Így érvényesült a vétó. A hallgatóság csendben vette tudomásul a névsort, a sok száz küldöttből csupán ketten hagyták el a termet.

Az alelnöki kar: Janiczak Dávid, Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás, Toroczkai László, Volner János és Fülöp Erik – beálltak Vona Gábor mögé
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Engem a szervezetem azzal küldött, ha tényleg nem lehet Novák Elődre szavazni, akkor álljak fel és jöjjek ki” – mondta egyikük. Beszéltünk olyan küldöttel is, aki viszont azt tartotta felháborítónak, hogy Novák Előd korrupciógyanúba próbálta keverni és egyéb „nemtelen vádakkal” illette a párt elnökét: „Nagyon csúnya volt, amit Előd művelt. Ha más csinálja, ő lett volna az első, aki kezdeményezi az illető kizárását. Igaza is lenne. Másokat ennek a töredékéért kizártak a Jobbikból”.

Végül az a hat politikus lett alelnök, akit Vona Gábor szeretett volna. Erősorrendben: Volner János, Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid.

A jelölések során Vona Gábor 93 százalékot szerzett, a küldöttektől azonban – és ez több mint figyelmeztető jel lehet a számára – csak 80 százalékot kapott a titkos szavazáson. Tehát: nem lehet azt állítani, hogy a kihívó nélkül, egyedüli jelöltként induló pártelnök iránt töretlen lenne a bizalom a pártban.

A kongresszus után tartott sajtótájékoztató amúgy annak prezentálására szolgált, hogy Vona Gábor igenis csapatjátékos: az újra megválasztott pártvezető az alelnökökkel állt az újságírók elé.

Győzködik Dúró Dórát

Novák Előd felesége és frakciótársa, Dúró Dóra nélkül érkezett a kongresszusra. „Nem vagyok küldött, így a vasárnapot inkább a gyerekeimmel töltöm” – magyarázta „hiányzását”. Mint mondta, a férjével történtek ­miatt fontolgatta, hogy leköszön frakcióvezető-helyettesi és más tisztségeiről. A végleges döntést egyelőre nem hozta meg: „Előd nagyon győzköd, hogy ne mondjak le, és Vona Gábor is arról biztosított, hogy számít rám.”

Konfliktus a Vereckei-hágón

Kétségtelen, hogy a magyarok a Vereckei-hágóra tervezett június 3-i trianoni megemlékezésükkel ismét konfliktust provokálnak az ukrán hazafiakkal szemben – adta hírül az MTI a Zakarpattya.net.ua hírportálra hivatkozva. Az orgánum szerint a magyarországi Jobbik „jobboldali radikális párt” az idén június 3-án az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából akciót szervez a Vereckei-hágóra. A rendezvény szervezésébe bevonták Mónus József íjász távlövő világbajnokot, aki lövésével megkísérli jelképesen „összekötni a Kárpátok hegyeit a magyar földekkel”. Az oldal szerint „nem fér kétség hozzá, hogy a magyarok ezzel az akciójukkal ismét konfliktust provokálnak ki az ukrán hazafiakkal szemben”. A jobbik budapesti kongresszusán megkérdeztük Mester Andrást, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) önkormányzati titkárát, aki azonban állította, nem tudott a konkrét ügyről: ígérte viszont, hogy tájékozódni fog. Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője elmondta, hogy az elmúlt hetekben az ukrán sajtóban több Jobbik-ellenes írás jelent meg, a mostani is ebbe a sorba illeszkedik. A Jobbikot azzal vádolják, hogy „orosz megbízásból feszültséget kelt” Kárpátalján. Ami hazugság – jelentette ki Szávay. Közlése szerint „sehol nem célunk és nem érdekünk, hogy feszültséget keltsünk, mert ennek a magyar közösség inná meg a levét”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.