galéria megtekintése

Vona 80 százalékot kapott, megvétózta Novákot

5 komment

NOL

Az egyedül induló Vona Gábort a küldöttek 80 százalékának szavazatával választották meg újra pártelnöknek a Jobbik tisztújító kongresszusán – tájékoztatta lapunkat a párt sajtóosztálya. Közben kiderült: Vona tényleg megvétózta Novák Előd alelnökjelöltségét.

Előzőleg a jelölésben részt vevő jobbikos szervezetek mintegy 93 százaléka támogatta Vona Gábor elnökségét. A mostani választási eredmény tehát gyengébb, mint a jelölési arány volt. A teljesség kedvéért: a jelölést az alapszervezetek teszik, a kongresszuson viszont már a küldöttek voksolhatnak.

A zárt ajtók mögött tartott kongresszuson izgalmat majd az alelnökök megválasztása okozhat. Vona Gábor korábban bejelentette, hogy elnöki vétójával élve megakadályozza Apáti István, Hegedűs Lorántné, Novák Előd és Szávay István indulását. Némi habozást követően Apáti István és Szávay István visszalépett, majd az utolsó pillanatokban – miután már összegyűjtötte az ajánlásokat – így tett Hegedűs Lorántné is. Novák Előd vétó ellenére sem vonult vissza.

A Jobbik korábbi közleménye szerint az alelnökjelölési folyamatban részt vevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte alelnökjelöltnek. Mind a tizenketten átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt. Közülük Hegedűs Lorántné időközben visszalépett. Fél háromkor pedig kiderült az is, hogy Vona Gábor tényleg megvétózta Novák Előd indulását, tehát jelenleg tíz alelnökjelölt van.

 
Vona Gábor és a Jobbik frissen megválasztott alelnökei
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Közülük választották meg a párt alelnökeit: Volner János, Toroczkai László, Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid töltheti be ezt a tisztséget mostantól.

Vona Gábor a megválasztása utáni sajtótájékoztatón azt mondta az MTI tudósítása szerint: a kongresszuson a Jobbik "nemzeti néppárttá vált", szerinte ezt bizonyítja, hogy őt és elképzeléseit elsöprő többségben támogatták. Úgy fogalmazott: holnaptól minden reggel úgy fognak kelni és feküdni, hogy a 2018-as választás megnyerése és a kormányzás célja lebeg a szemük előtt.

Az új elnökséget "bombaerős", "sikerre ítélt" csapatnak minősítette, és jelezte: bízik abban, hogy velük, a tagsággal és a szimpatizánsokkal el tudja érni, amit szeretne. Hozzátette: a Jobbiknak tisztességesebben, becsületesebben, az emberek iránt nagyobb érzékenységgel kell kormányoznia Magyarországot.

A pártvezető az első fontos feladatként azt jelölte meg, hogy vissza kell adni az embereknek a reményt. Értékelése szerint minden közvélemény-kutatás dacára kormányváltó hangulat van, "az ország némán üvölt a változásért". Minden korosztályt képviselni szeretnének - folytatta -, egyesíteni kívánják a "sokszorosan megosztott társadalmat".

Korainak nevezte azt a kérdést, hogy ő lesz-e a Jobbik miniszterelnök-jelöltje 2018-ban. Arra a felvetésre pedig, hogy lezárult-e a nemzeti radikális korszak, azt felelte: a Jobbik soha nem árulta el programját, nemzeti radikálisnak vallja magát, de nem arra kötöttek szövetséget, hogy csupán ezeket a szimpatizánsokat győzzék meg programjuk helyességéről, hanem a társadalom egészét.

Vona Gábor a párton belüli támogatottságának csökkenését firtató kérdésre azt mondta: örül a 80,5 százaléknak, mert az eltelt másfél hónapban ő vállalta azt, hogy a pártban egyértelműsít, mi az irány. Ez nem mindig hálás szerep - jegyezte meg, hozzátéve: a "harci kedvét" és tenni akarását fokozza, hogy voltak, akik nem voksoltak rá.

Ezt megelőzően a párt zárt ajtók mögött tartott kongresszusán Vona Gábor bejelentette: lemond a párt frakciójának vezetéséről, és átadja a tisztséget Volner Jánosnak. Vona azzal indokolta döntését, hogy pártelnöki feladataira szeretne koncentrálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.