galéria megtekintése

Vona cuki, Rogán zuhan, Gyurcsányt leírták

61 komment


M. László Ferenc

Ki a legnépszerűbb magyar politikus és kitől idegenkednek a leginkább? Kire bíznák rá szívesen az ország irányítását a választók és kit tartanak a legalkalmatlanabbnak? Egy friss felmérés meglepő eredményeket dobott ki Rogán Antalról, Gyurcsány Ferencről és Vona Gáborról.

Évek óta csak elvétve készül olyan kutatás, amely a politikusok népszerűségét és alkalmasságát is megvizsgálná. A legtöbb felmérés megelégszik azzal, hogy kire voksolnának az emberek, ha jövő vasárnap lennének a választások. Most a Republikon Intézet vizsgálta meg a legtöbbet szereplő 18 politikus ismertségét, támogatottságát, kedveltségét és elutasítottságát. Az ezer fő megkérdezésével júniusban készített kutatás számos meglepetéssel szolgál.

Rogán zuhanórepülésben

Az elmúlt hónapok legnagyobb vesztese a kormány kommunikációjáért felelős miniszter, Rogán Antal. Korábban sem volt túl kedvelt, de a Republikon mérése szerint a legnépszerűtlenebb, a legelutasítottabb, a legmegosztóbb, továbbá a legalkalmatlanabbnak tartott fideszes politikus.

 

Még a fideszes táboron belül is rosszak a mutatói, az ellenzéki táborban pedig még, Lázárt is többen kedvelik, mint Rogánt, igaz, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csak pár százalékponttal előzte meg.

Vona cukisodik

A korábban még elutasítottnak számító Vona Gábor megítélése viszont javult. Ahogy a kutatócég stratégiai igazgatója, Tóth Csaba fogalmazott a felmérés csütörtöki bemutatásakor: úgy fest, a Jobbik elindult a néppártosodás útján. A megkérdezettek 5,8 százaléka azt mondta, hogy kifejezetten kedveli a radikális párt elnökét. Ez nem rossz arány, ha figyelembe vesszük, hogy az élen álló Orbán Viktorért a válaszadók 11 százaléka rajong. Ezen a listán csak egy MSZP-s politikus, Kunhalmi Ágnes, illetve négy olyan baloldali szereplő előzi meg, akiknek a pártja nem túl népszerű.

Kérdés, hogy javuló mutatói alkalmassá teszik-e arra, hogy a baloldalról vagy a Fidesz-táborból is szerezzen szavazókat. A jelek szerint még nem: sokkal többen utasítják el, mint kedvelik, tehát megosztó politikus. A kormányfő is tetemes ellendrukker-táborral bír, de még az őt nem kedvelők is szívesebben bíznák rá újból az ország vezetését, mint Vonára.

Gyurcsányt leírták

Hiába tűnik már hónapok óta biztos parlamenti bejutónak a Demokratikus Koalíció, a párt elnöke, az egykori miniszterelnök képtelen talpra állni a 2009-es bukása óta. Miközben ismertsége az Orbánéval vetekszik, egy lista kivételével minden felmérésben az utolsó helyen végzett. Egyetlen esetben vezet: ő a legelutasítottabb politikus.

Még azt sem lehet elmondani Gyurcsányról, ami Orbánra igaz: nem megosztó személyiség, azaz az őt elutasítók táborát nem képes ellensúlyozni rajongóinak nagy száma. Miközben a megkérdezettek 29 százaléka „kifejezetten nem kedveli", csak 3 százalékuk mondta, hogy szereti. Sőt, még a baloldali táboron belül sem igazán kedvelt, ezen a 12 fős listán Gyurcsány a nyolcadik. Az emberek háromnegyede nem szeretné, ha ismét országos pozícióba kerülnek.

A Dávid Ibolya-effektus

A meglepetések mellett a néhány régi, bevettnek számító tétel változatlan. Most is az államfői tisztséget betöltő személy, Áder János a legnépszerűbb és az egyik legkedveltebb. Ezt Tóth azzal magyarázta, hogy a köztársasági elnök hagyományosan csak pozitív szerepben jelenik meg, s miközben az őt jelölő pártban kifejezetten szeretik, az ellenzékiek sem gyűlölik. Az utóbbi évtizedekben az egyetlen kivételt Schmitt Pál szolgáltatta, akinek népszerűsége a mélybe zuhant, miután kiderült, hogy plagizálta kisdoktoriját.

A Republikon felmérésből is az derül ki, hogy a politikus népszerűsége és pártja támogatottsága továbbra is sincs összhangban. Ezt a kutatók egy ideje Dávid Ibolya-effektusnak nevezik arra utalva, hogy az MDF egykori elnökének kedveltsége a pártjára soha nem sugárzott ki. Az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb ellenzéki politikus Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miközben a pártja a legoptimistább felmérés szerint is épphogy megugraná a parlamentbe jutási öt százalékos küszöböt.

Szintén előkelő helyen szerepel ezeken a listákon a PM-es Karácsony Gergely, vagy az Együtt politikusai, Juhász Péter és Szigetvári Viktor, miközben pártjuk az 1-2 százalékos mezőnyben mozog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.