galéria megtekintése

Határt zártak, szelfizgettek a jobbikosok Röszkén

A kormány vagy átveszi a Jobbik programját, és minden migránst katonai erővel visszafordít, vagy előbb-utóbb megbukik, és akkor a Jobbik oldja meg a problémát – mondta szerda este a Jobbik röszkei tüntetésen Vona Gábor elnök.

Mintegy 150-200 ember gyűlt össze szerda este Röszke főterén, hogy meghallgassa a Jobbik szónokait, majd kivonuljon a vasúti pályára, és jelképesen lezárja a határt. A helybeliek inkább résnyire nyitott kiskapukból, redőnyök alól figyelték, mi történik – csakúgy, mint amikor menekültek szaladnak az utcájukban.

Koncz György

A Jobbik vezetői a csütörtökön kezdődő rendkívüli parlamenti ülés elé időzítették a demonstrációt. A pártelnök ultimátumot intézett a Fideszhez. A kormány – amelynek a Jobbik nélkül nincs kétharmada, és a Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt a katonaság bevetését is elutasítja – két dolgot tehet. Vagy átveszi a Jobbik programját, és megoldja a migráció problémáját, vagy nem veszi át, ezért előbb-utóbb megbukik, és akkor jön a Jobbik, amely majd megoldja a helyzetet.

 

Vona Gábor úgy összegezte pártja álláspontját: válogatás nélkül mindenkit vissza kell fordítani, aki illegális bevándorlóként érkezik a magyar határra. Valóban

humanitárius katasztrófa készül, de az nem úgy merül fel, hogy mi lesz szegény bevándorlókkal, hanem hogy mi lesz szegény Magyarországgal.

Szerinte összeurópai megoldásra várni dőreség, mert vagy nem lesz, vagy túl későn lesz ahhoz, hogy Magyarországot megvédjük. A nemzetközi egyezményeken, uniós normákon túllépett a történelem, mert azok nem ilyen helyzetre készültek.

– Európa béna, lassú. Ha nem szeretik Brüsszelben, hogy Magyarország megvédi magát, akkor menjen ki a miniszterelnök, és érveljen. Úgy, mint akkor, amikor amellett érvelt, hogy a saját hatalmát érintő kérdésekben miért szegte meg az európai normákat – mondta.

Vona szerint sem a drótakadállyal, sem a kerítéssel önmagában nem lehet megvédeni a határt. Ahhoz erős, élő határzár kell, a hadsereg bevetése, megfelelő eszközökkel, megfelelő jogi felhatalmazással. Olyan fegyverekkel, amelyek nem alkalmasak az emberi élet kioltására – de amelyeket például Gyurcsány Ferenc nem habozott bevetni a saját honfitársai ellen az 1956-os forradalom 50. évfordulóján – fogalmazott.

Koncz György

A hadsereg bevetéséhez és cselekvőképessége biztosításához módosítani kell az alaptörvényt, mert nem egyértelmű, hogy ad-e erre felhatalmazást. Ebben különbözik a Jobbik álláspontja a Fideszétől, amely nem akar alaptörvényt módosítani. Beszéde végén a pártelnök megismételte: Magyarország a magyaroké.

Ezután megindult a menet az 1-es előállító pont felé. Bár voltak előkiabálók, de a jelszavak nem tetszettek a vonulóknak, nem vették át őket. Csöndben vonultak, mellettem például arról beszélgettek, hogy is van ez:

ha nekünk a zsidók az ellenségeink, és az araboknak is ők az ellenségei, akkor nekünk az arabok a testvéreink? Egy idősebb férfi tréfásan megjegyezte: az ő kultúrájukban is vannak jó dolgok, például a többnejűség.

A vasúti pályán összetalálkozott a menet egy népes migránscsoporttal. Rengeteg rendőr jelenlétében egy ideig farkasszemet néztek egymással, majd a menetből felhangzott egy kiáltás: Ria, Ria, Hungária! A rendőrök Röszke felé irányították a migránsokat, akik hamarosan mind eltűntek a kukoricásban.

A jobbikos tüntetők a sínek mellett kivonultak a határhoz. Mivel a szerb rendőrök a túloldalon visszatartották az újabb migránsokat, a jobbikosokat pedig figyelmeztették, hogy ne fogdossák a drótkerítést, mert azért 50 ezer forint büntetést kell fizetni, azonkívül vág is, mint a fene, így amikor létrejött az élő határzár, csak lelkesen szelfizgettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.