galéria megtekintése

Szijjártó nem jutott előrébb Washingtonban

17 komment


Csuhaj Ildikó

Az amerikai fél azzal tudna segíteni az általa megfogalmazott korrupciós ügyek felgöngyölítésében, ha átadná információit a magyar kormánynak – nyilatkozta lapunknak Magyar Levente külügyi államtitkár. Goodfriend amerikai ügyvivő szerint viszont a kormánynak eddig is lett volna lehetősége lépni, a rendelkezésére álló információk alapján.

A magyar diplomácia "abszolút információhiányban van", ezért változatlanul tisztelettel kérik az amerikai felet: azzal tudnának segíteni az általuk megfogalmazott korrupciós ügyek felgöngyölítésében, ha átadnák információikat a magyar kormánynak. "Mindaddig ugyanis a sötétben tapogatózunk" - nyilatkozta a Népszabadságnak Magyar Levente, hozzátéve, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesi viszonya, valamint a magyar és amerikai nép történelmi barátsága jegyében rendkívül fontosnak véli az ügyben való mielőbbi teljes tisztánlátást.

A NAV-elnök nem szólt Varga Mihálynak a kitiltásról, ezért azt kell gondolnia, hogy Vida Ildikó nem érintett
A NAV-elnök nem szólt Varga Mihálynak a kitiltásról, ezért azt kell gondolnia, hogy Vida Ildikó nem érintett
Kurucz Árpád / Népszabadság

A külügyminisztérium államtitkára munkatársunk kérdésére ezúttal is megerősítette: október 6-án kereste meg a külügyminisztériumot az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend, hogy tájékoztatást adjon arról, az amerikai 7750-es elnöki proklamáció alapján tíznél kevesebb magánszemély esetében megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba, és azért tájékoztatják a magyar külügyminisztériumot, mert kormányzati tisztségviselők neve is szerepel a listán.

 

Arra, hogy Orbán Viktort a külügyi tárca október 6-án tájékoztatta-e a vízumügyről és a korrupciós vádról, illetve milyen csatornákon juthattak el az üggyel kapcsolatos információk a miniszterelnökhöz, Magyar Levente azt mondta: ilyenkor életbe lépnek a megfelelő mechanizmusok, noha nincsen erre semmilyen szabályzat. "Azt a nagyon keveset, amit hallottunk az amerikai féltől, a kormányzat illetékesei számára eljuttattuk. Nincs tudomásom arról, hogy más kormányzati intézménnyel, akár más kormányzati személlyel ezen ügyben az amerikai fél felvette volna a kapcsolatot" - válaszolt az államtitkár arra a kérdésre, hogy a magyar miniszterelnök ezt megelőzően kaphatott-e információkat az amerikai követség részéről.

A magyar diplomáciának változatlanul nincs hiteles információja arról, hogy az amerikai intézkedés kiket illet, és arról sem, hogy ha valóban vannak kormányzati érintettek a listán, milyen szinten, milyen rangban, milyen beosztásban dolgoznak. Magyar Levente elmondása szerint arról sem tudtak, hogy pontosan hat személyt érint a beutazási tilalom. Erről a sajtóból értesültek hétfőn. A külügyminisztériumnak arról sincs információja, hány korrupciós ügyről van szó, mert Goodfriend korábban csak annyit közölt, hogy korrupció gyanúja merült fel. "Hogy ez egy vagy több ügy, és hogy ezek - ha több ügyről beszélünk - összefüggésben vannak-e egymással, semmit nem közöltek velünk" - mondta az államtitkár.

Varga Mihály úgy gondolja, Vida Ildikó nem érintett

Amikor miniszter lett, Vida Ildikó NAV-elnök már hivatalban volt. Akkor abban állapodtak meg, hogy a munkavégzéssel kapcsolatos minden információról tudnia kell - mondta Varga Mihály ma egy sajtótájékoztatón a vízumügy kapcsán. Mivel a NAV-elnök nem szólt neki a kitiltásról, ezért azt kell gondolnia, hogy nem érintett - közölte a nemzetgazdasági miniszter.
Arra, hogy akkor ő miért nem kérdezett rá, Varga Mihály azt mondta, "ennyi erővel minden hivatali dolgozótól meg kellene kérdezni egy csomó mindent. Ha az USA-nak valami gondja van, az amerikai félnek kellene elmondania, hogy pontosan mi is az" - tette hozzá a miniszter.

Orbán a helyzet rendezését várja Szijjártótól
Orbán a helyzet rendezését várja Szijjártótól
Külgazdasági és Külügyminisztérium / Szémann Tamás / MTI

A sajtó már a botrány kirobbanásakor arról cikkezett, hogy Vida Ildikó neve szerepel az amerikai listán, és ezt a nyilvánosságra kerülés óta hivatalosan sem Vida Ildikó, sem a NAV részéről nem cáfolták. Azt sem, hogy az elnökön kívül más NAV-tisztségviselőket is érinthet a beutazási tilalom. Giró-Szász András, Heim Péter és Habony Árpád listán való szereplését az érintettek, illetve a Századvég kommunikációs igazgatója azonnal a megjelenés után cáfolta, és helyreigazítási pert is kilátásba helyezett.

A hatos lista bővülhet - és eddig egyetlen érintett sem fordult az amerikai nagykövetséghez, hogy tisztázza magát.

Ha nem jelenik meg a Napi Gazdaság-cikk...

A kormányoldalon egyre többen vélik úgy, hogy ha nem jelenik meg pénteken a Napi Gazdaság cikke - miszerint magyar üzletemberek beutazását tiltották meg az amerikaiak, így reagálva arra, hogy NAV-vizsgálatok folynak amerikai érdekeltségű cégek ellen -, akkor vélhetően nem kerül nyilvánosságra a vízum-botrány.

A Népszabadságnak kormányzati források megerősítették, Orbán Viktor "nagyon ingerült lett", mivel semmit nem tudott a kommunikációs "előremenekülésről", a Napi Gazdaság akciójáról csak aznap, a botrány kirobbanásakor szerzett tudomást. (A miniszterelnök magáról a vízumügyről nyilván nem ekkor értesült, hiszen az amerikai fél - ahogy Magyar Levente államtitkár is elmondta - már október 6-án tájékoztatta a magyar kormányzatot.)

A Népszabadság szerette volna megtudni, hogy a miniszterelnök már akkor kérte-e a titkosszolgálatokat felügyelő minisztereket, hogy kezdjenek vizsgálatot a korrupciós ügyről, illetve hogy kik szerepelnek az amerikai listán, de még nem kaptunk választ, ahogyan arra sem, hogy bármilyen NAV-vizsgálat indult volna a korrupciógyanús ügyekben. Az Index arról számolt be részletesen a hét elején, hogy egy kormányhoz közeli szervezet vezetői védelmi pénzt kértek az amerikai érdekeltségű Bunge Növényolaj-ipari Zrt. képviselőitől. Horváth András volt NAV-ellenőr szerint pedig egy áfacsaló magyar vállalattal üzletelő amerikai céget próbáltak korrupcióra bírni.

Goodfriend: a kormánynak nem kell az amerikai információkra várni

Az amerikai ügyvivő szerint a magyar kormánynak a korrupciós vizsgálattal nem kell amerikai információkra várni. Goodfriend egy háttérbeszélgetésen azt mondta, Magyarországot illetően folyamatosan romló trendet tapasztalnak, "és ez elérhet olyan pontot, amikor már nem tudnak együtt dolgozni Magyarországgal, mint szövetségessel". Ezt azonban Washington szeretné elkerülni.

Szijjártó Pétertől - mint arról beszámoltunk - Orbán Viktor a helyzet rendezését várja. "Ez olyan lesz, mint a kör négyszögesítése, hiszen a magyar-amerikai politikai kapcsolatok soha nem látott mélyponton vannak" - értékelt egy képviselő a kormányoldalról, hozzátéve, a mostani korrupciós vád a kormányt rombolja.

Szijjártó nem kapott több információt Washingtonban

Szijjártó Péter Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel is tárgyalt Washingtonban. Szóba került a magyar állampolgárok amerikai beutazásának megtiltása is.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta tárgyalópartnerének, hogy Magyarország a teljes nyitottság híve ebben az ügyben és kérte, hogy az Egyesült Államok az általa megfogalmazott korrupcióváddal kapcsolatban tárja fel az erre vonatkozó bizonyítékokat.

"Elmondtam, hogy Magyarország kormánya azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazták meg. Erre azt a választ kaptam, hogy az Egyesült Államokban érvényben lévő jogszabályok értelmében az eddigieknél több és konkrétabb tájékoztatás, információt nem tudnak adni" - mondta Szijjártó Péter.

"Kizárólag abban tudtunk megállapodni általánosságban, hogy a korrupció elleni harcban számíthatunk egymásra" - tette hozzá. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.