galéria megtekintése

Vigyázat, fertőzésveszély!

1 komment


Danó Anna

A kórházi halálesetek 10-15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházi fertőzésekkel, ezek fele elkerülhető lenne.

Illusztráció: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hiába szorgalmazzák egyre többen betegek és orvosok is, hogy az egészségügyi hatóság tegye hozzáférhetővé az egyes kórházakra vonatkozó fertőzések adatait, a tisztiorvosi hivatal „ezt az utat továbbra sem tartja járhatónak” – derült ki az országos tiszti főorvos, Szentes Tamás által összehívott keddi háttérbeszélgetésen.

Mint azt Szilágyi Emese, az OTH járványügyi osztályának helyettes vezetője a jelen lévő újságíróknak elmondta: az Országos Epidemiológiai Központ honlapján 2005 óta éves bontásban elérhetők az összesített adatok, az úgynevezett középértékek. Ennél részletesebb, intézményekre lebontott kórházi fertőzésekkel kapcsolatos mutatókat már csak azért sem közölhetnek, mert azok az egészségügyi intézményeké, az OTH nem rendelkezik velük.

 

A hivatal számára a jogszabály is csak az éves összesítések közlését írja elő.

Az OTH a kórházi fertőzések csökkentésére viszont három – a multirezisztens kórokozók által okozott véráramfertőzésekre, a fogászati és a dialíziskezelésekre ­– módszertani ajánlást készítettek a szakmának. Ezek a jó gyakorlat kialakításához nyújthatnak segítséget.

A szakember hozzátette: Magyarországon kifejezetten erős a fertőzések kontrollja, 2004 óta kötelező jelenteni az intézményeknek a véráramfertőzéseket és a kórházon belüli fertőzéseket.

Inkább otthon haljak meg! – „élménybeszámolók” a kórházi fertőzésekről

„Amíg bejártam a kórházba, annyi ember halt meg a szemem láttára, hogy egész életemben lidércnyomásként nehezedik rám. Inkább otthon haljak meg, mert azt a megaláztatást és kiszolgáltatottságot, amit a férjem átélt, senkinek sem kívánom.” Tovább a cikkre: >>>

A leggyakoribb a hazai betegek körében az alsó légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a seb-, a húgyúti és a véráramfertőzés.

A kórházi halálesetek 10-15 százaléka hozható összefüggésbe a kórházi fertőzésekkel, ezek 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság mellett sem kerülhető el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.