galéria megtekintése

Vidnyánszky: Benne vagyunk a kultúrkampfban

9 komment

NOL

Ezekkel a liberálisokkal nem könnyű szót érteni. Vidnyánszkynak legalábbis nem megy. Pedig mindent megtesz érte...

Az európai színházi szakma nem enged teret más gondolatoknak a liberalizmuson kívül – erről panaszkodott a Hír TV-nek Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatójával annak apropóján készítettek interjút, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) részt vett az a bécsi Burgtheater, amely tavaly még a botrányos színházigazgatói pályázat miatt nem képviseltette magát. 

Kultúrharcos sosem pihen
Kultúrharcos sosem pihen
Brenda Tamás / Népszabadság archív

Ahogy arról beszámoltunk, a Burgtheater nemhogy részt vett, de politikai performanszot is hozott magával Budapestre: vasárnap este A Sirály előadása után egyik színészük a magyar demokráciáért aggódó politikai nyilatkozatot olvasott fel, a közönség egy részének tapsától, másik részének fütyülésétől kísérve.

 

Vidnyánszky a Hír TV Ring című műsorában (amit feltehetőleg az újabb botrány előtt készítettek) egyértelművé tette, mit gondol az "efféle" tiltakozásokról.

A Nemzeti vezetője már az első kérdésnél megadta az alaphangot, amikor a riporter kérdésére – "Hogy áll a kultúrkampf?" – azt felelte némi gondolkodás után: "Benne vagyunk".

Vidnyánszkyt a Hír TV többek között a minap a Goethe Intézetben német és osztrák színházi vezetőkkel folytatott vitájáról is kérdezte, amivel kapcsolatban az igazgató azon méltatlankodott, hogy a moderátor – a Goethe vezetője – "nem felé" volt elfogult, a vitapartnereinek pedig nem számítanak az érvek, sőt irritálja őket, amikor egzakt tényekkel próbál érvelni. "Sok türelem kellett a beszélgetéshez" – panaszolta Vidnyánszky az újságíró bátorítására, aki – a sajtószabadságról és a liberalizmusról szóló megjegyzéseivel – folyamatosan adta alá a lovat.

A Nemzeti vezetője ezek után egyenesen úgy fogalmazott, hogy az egész európai színházi szakmát az ideológiai egyoldalúság uralja,

"borzasztó erős igazodási vágy egy központi liberális gondolathoz".

Amivel szerinte nem lenne gond, ha mellette más gondolatok is teret kapnának. De nem ez történik, az eltérő gondolatok "erősen megtapostatnak", a kritikusaik már a nemzeti szótól is falra másznak. 

Az újságíró felvetésére, miszerint a hazai sajtóban már bekövetkezett az ideológiai fordulat, Vidnyánszky azon kesergett, hogy a kultúrában viszont semmi változás nem történt. Ezek után azt kezdte bizonygatni, hogy ő maga is mennyire liberális, hiszen azt mondja ő is, hogy virágozzék ezer virág, hallgattassék meg másik fél is, de hiába: "teljes a bezárkózás".

Nevek, társulatok említése nélkül – de egyértelműen a külföldi társulatok politikai kritikáira utalva – Vidnyánszky Attila az interjú további részében azt sérelmezte, hogy kritikusak "nagyon egy irányból" és "foszlányosan kapják az információikat Magyarországról".

Innentől a beszélgetés átment a megszokott jobbos összeesküvések vágányára: Vidnyánszky teli tüdővel fújta a "tudjukkik" nótát, bár kissé hamisan: "akik innen Magyarországról finanszírozva vannak onnan, akik innen Magyarországról informálják őket, azok nem érdekeltek abban, hogy itt megbékélés, vagy nyugalom legyen".

Ezek után – a hírtévés újságíró hathatós segítségével – azt bizonygatták kórusban, hogy bezzeg a berlini Burgtheater vezetőjét miniszter nevezi ki, "szó sincs semmilyen pályázatról". Majd jött az újabb "tévhit" eloszlatása: az alternatív színházak a valóságban soha annyi támogatást nem kaptak, mint most.

Összefoglalva: Vidnyánszky szerint a "tudjukkiknek" (bár ezt a kifejezést nem használta – a Szerk.) az ellenállás, az uszítás, a gyűlölködés a céljuk, hiszen nem lélekből dolgoznak, hanem megfelelési vágyból. Nyilván ellentétben a Nemzeti igazgatójával, akit gyakorlatilag az egész színházi szakma a kormány vazallusának tart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.