galéria megtekintése

Simicska megroggyantotta az Orbán iránti lojalitást

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 05. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A Fideszben biztosra veszik, hogy Simicska Lajos nem indul el Veszprémben. Inkább attól tartanak, hogy az amerikai korrupciós vádakkal egyidejűleg kipattanó újabb és újabb botrányok vezéráldozatokra kényszeríthetnék a kormányfőt, és ez Simicska Lajos kedvére való forgatókönyv lenne.

Orbán Viktor személyes döntésén múlik, ki lesz a hivatalos Fidesz-jelölt a veszprémi időközi választáson. A miniszterelnök a Népszabadsághoz eljutott információk szerint széles körben végzett fókuszcsoportos vizsgálatok után, a népszerűségi mutatók alapján dönt, így Veszprémben a legnépszerűbb aspiráns mérkőzhet meg mások mellett a baloldal által támogatott civillel, Kész Zoltánnal.

Nem ezért békemeneteltek
Nem ezért békemeneteltek
M. Schmidt János / Népszabadság

A VS.hu tegnapi híre szerint Ovádi Péter, Navracsics Tibor titkára – akinek a jelöléséről még nem született döntés – eleve hátralépett, de szóba kerülhet a szintén Navracsics közeli Mihalovics Péter, a Bakony–Balaton-térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Ezt nem erősítették meg lapunknak fideszes elnökségi tagok, viszont megismételték: nem gondolják, hogy Simicska Lajos komolyan fontolgatja veszprémi indulását. Állítólag Orbán Viktor is biztos abban, hogy korábbi barátja nem indul el. A jobboldalon is érzékelik viszont, hogy a tét valójában az, hogy „az orbáni kétharmad működik-e Simicska Lajos ellenében”.

 

Török Gábor politológus, aki előbb indulni akart Veszprémben, majd a Simicska Lajos esetleges jelöltségéről szóló hír hallatán visszalépett, azt nyilatkozta: nem zárható ki, hogy a Közgép-vezér e „zavarkeltéssel” meg akarja buktatni a miniszterelnököt.

A kormányoldalon nem feltételezik, hogy Simicska célja a miniszterelnök megbuktatása, de azt nem zárják ki, hogy politikailag profitálhat abból, ha az Orbán-kormány minisztereiről és Fidesz-vezetőkről nap mint nap újabb és újabb botrányok derülnek ki, amelyek összekapcsolódhatnak az amerikai kitiltásokat megalapozó általános korrupciós vádakkal. Ahhoz ugyanis, hogy Orbán Viktor a korrupcióellenes harc élére álljon, már vezéráldozatokat kell hoznia, s egy kormányátalakítással érkezhetne egy „új garnitúra”, új erőegyensúllyal.

Simicskát kiváló hatalomtechnikusnak tartják, olyannak, aki ismeri az orbáni berendezkedés mikrorezgéseit is. „Ezért veszélyes” – teszik hozzá. Különösen azok után, hogy Orbán Viktor eddigi legelkötelezettebb hívei körében, ahol őt szinte szakrális tisztelet övezi, megkérdőjeleződött a feltétlen lojalitás. „Valamit tisztázzunk: nem ezért mentünk ki a Békemenetekre. Nem ezért szerveztünk polgári köröket. Nem ezért győzködtük a barátainkat. Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok” – írta a Mandineren Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője.

Csizmadia László, a CÖF és a CÖKA elnöke erre elhatárolódott Bencsiktől. Válaszában azt írta: „Amikor a külföldi pénzből megvett égő fáklyákat dobják házainkra, rosszul jön az olaj a tűzre.” Csizmadia szerint Bencsik esetében a Stockholm-szindróma érvényesül: „Nem válhatunk áldozatává a minket túszul ejteni szándékozó posztkommunista és neoliberális uszítók világlátásának és értékrendjének” – figyelmeztette harcostársát.

Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Kovács Attila / MTI

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Dömötör Csaba pedig nyílt levelet írt, amelyben tudatta: biztos benne, hogy Bencsik segítő szándékkal írta a levelét, de érvelése mögött ugyanazt az értelmezést vélte felfedezni, „mint amelyet a magyar és a nemzetközi sajtó jelentős része hetek óta sulykol”.

Dömötör Csaba nem hagy kétséget afelől, hogy a kormányfő a korrupció elleni harc élére akar állni: „Szeretném egyértelművé tenni, hogy a miniszterelnök sem tűri el, hogy bármilyen visszaélés történjen a közpénzekkel. Több alkalommal is egyértelművé tette, nem tűri a korrupciót. Bizonyára Ön sem gondolja, hogy a miniszterelnök azért nem tesz lépéseket, mert tanácsadói megtévesztik, sokkal inkább azért, mert a kormánytagok vonatkozásában egyetlenegy jogilag értelmezhető vádat sem fogalmaztak meg.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.