galéria megtekintése

Végrehajtás: Elégedettebb adósokra számítanak

0 komment


Lencsés Károly

Talán kicsit olcsóbbá is válhat a végrehajtás, de mindenképpen szakszerűbb és emberségesebb lesz az eljárás – ezt reméli a rendszer átalakításától a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé rendelt miniszteri biztos.

A végrehajtási eljárás legyen átlátható, tisztességes, hatékony, ugyanakkor fontos, hogy tartsák tiszteletben az adósok emberi méltóságát is – jelentette ki Szekér Judit, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé rendelt miniszteri biztos. Az ő feladata volt, hogy levezényelje a kamarának az igazságügyi miniszter által tavaly kezdeményezett pénzügyi, jogi és informatikai átvilágítását. Ez megtörtént, és a szerdai kormányülésen elfogadták azt a koncepciót, amelynek célja a végrehajtás szervezetrendszerének átalakítása.

Évente több mint hatszázezer végrehajtási eljárás indul, és tavaly mintegy

880 milliárd forintnyi tartozás behajtása érdekében kellett intézkedni.

 

Igen sok érintett személyről és meglehetősen nagy summáról van tehát szó. Szekér Judit hangsúlyozta: ezért is fontos, hogy a végrehajtói munka ne élethosszig tartó hitbizomány legyen. Az előterjesztés szerint a megbízatás hét évre szól majd, és utána ismét pályázniuk kell azoknak, akiknek a tevékenységével kapcsolatban kifogás merült fel. Az viszont újabb megmérettetés nélkül maradhat, aki jól teszi a dolgát, tehát nem érkezett panasz ellene.

Változnak a képesítési követelmények is: az 1958 januárja után született végrehajtóknak el kell kezdeniük a jogi egyetemet, különben nem maradhatnak a pályán – tájékoztatott a miniszteri biztos. Az idősebbeknek ezt már nem írják elő, nekik viszont jogi végzettséggel rendelkező helyettest kell alkalmazniuk. Szekér Judit szerint erre azért van szükség, mert csak jogászokkal biztosítható, hogy a végrehajtók magas színvonalon végezzék a munkát.

Eddig a végrehajtói kamara köztestületként látta el a szakmai felügyeletet, és az igazságügyi tárcának csak korlátozott jogosítványai voltak. A miniszteri biztos szerint ez nem bizonyult szerencsés megoldásnak, mert egyszerre nehéz ellenőrizni és érdekképviseleti tevékenységet folytatni, s a kamaránál gyakran ez utóbbi jelent meg hangsúlyosabban. Március 1-jétől ezért a végrehajtók működésének szakmai felügyeletét az Igazságügyi Hivatal látja el. Szekér Judit elmondta azt is, hogy a kamara megszűnik majd, és végrehajtói kar alakul, amely továbbra is érdekképviseleti szervezetként működik, ugyanakkor a szakmai munkát támogató szerepe is lesz.

A végrehajtói szervezet működésével kapcsolatos közfeladatokat a kar hivatali szervezete látja majd el, amelynek vezetőjét az igazságügy-miniszter nevezi ki. Ennek a szervezetnek a dolga lesz egyebek mellett, hogy vezesse a nyilvántartásokat, a névjegyzéket, s kísérje figyelemmel, hogy a végrehajtók megfeleljenek a szakmai előírásoknak. A kamara vagyonát is ez a hivatal kezeli. Szekér Judit arra a kérdésünkre, hogy a struktúra átalakítását a korábbi visszaélések indokolták-e, csak annyit mondott: az átvilágítás után valóban a kamara gazdálkodásában tapasztalt szabálytalanságok miatt tettek feljelentést, mert nem működött a belső ellenőrzés, és hiányzott a megfelelő szabályozás is. Miután az ügyben nyomozás folyik, erről többet nem kívánt nyilatkozni.

Több lesz a végrehajtó

Az ügyfeleket, tehát az adósokat és a hitelezőket nyilván az érdekli, hogy mit remélhetnek a rendszer átalakításától. A miniszteri biztos állítja, hogy a szorosabb kontroll hatására bizonyosan szakszerűbbé válik a munka. Hozzátette: emelni akarják a végrehajtói létszámot is. Ma 181-en vannak – vagyis a 212 fős keret sincs betöltve –, de az év végén már 232-en lesznek. Szekér Judit úgy véli, ha több végrehajtó dolgozik, elvárható, hogy az érintettekkel személyesen, a konkrét eset körülményeire figyelemmel foglalkozzanak. A cél egyébként csupán annyi – mondta –, hogy

legyen kicsit elégedettebb az adós és a végrehajtást kérő is.

Arra a felvetésre, hogy olcsóbbá válhat-e a végrehajtás, a miniszteri biztos kijelentette: a díjrendeletet is átdolgozzák. Ma a behajtott összeg nagyjából tíz százaléka terheli az adóst, ezért megállapítanak egy ésszerű felső határt, mert a nagy értékű követeléseknél irreálisan magas a díj. De az is jól jár, akinek csak viszonylag kevés pénzzel tartoznak, mert a végrehajtást kérőnek a mostaninál kevesebbet kell majd megelőlegeznie.

Az Igazságügyi Hivatalnál március óta működik a Bírósági Végrehajtók Ellenőrzési Főosztálya, ahol hamarosan már több tucat ellenőr fog dolgozni – tudtuk meg Szeiberling Tamás főigazgatótól. Legalább hat, egyenként három fős – jogászból, pénzügyesből, végrehajtói tapasztalatokkal rendelkező emberből álló – revizori csoportot hoznak létre, és ellenőrzési terv alapján vizsgálják majd a végrehajtói irodák működését. Ugyanakkor a kamara elnöke, a törvényszék elnöke és az igazságügy-miniszter soron kívüli vizsgálatot is elrendelhet. Mindez egyébként nem igényel költségvetési forrást, mert a végrehajtói általános költségátalány fele, évi mintegy félmilliárd forint a hivatalt illeti, ami fedezi az új feladattal kapcsolatos többletköltséget.

Az Igazságügyi Hivatal felügyeli a panaszok kezelését is – közölte a főigazgató. Az ügyintézés továbbra is a kamara – illetve a kar – feladata, ám ha valamilyen anomáliát tapasztalnak, közbeléphetnek. Havonta 100-120 körüli bejelentés érkezik, így egyelőre szinte mindegyik sorsát figyelemmel kísérhetik, de a főigazgató a panaszok számának növekedésére számít. Ha a felek azt érzékelik, hogy a beadványokkal érdemben foglalkoznak – magyarázta –, biztosan egyre többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.