galéria megtekintése

Orbán álma a Sándor-palota

Orbán Viktor első kormányzási ciklusa idején vették tervbe, hogy a miniszterelnök a korábbi történelmi hagyományoknak megfelelően a Várba, a Sándor-palotába költözik, már a falikárpitot és a porcelánszervizt is kiválasztották.

Hosszú idő után tegnap, a Kormányinfó tájékoztatón Lázár János egy kérdésre válaszolva beszélt arról az elképzelésről, hogy a mindenkori miniszterelnöknek a Sándor-palotában kell hogy legyen a hivatala, miután a köztársasági elnök a Budavári Palotába költözik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón is azt mondta, és aztán lapunknak is megerősítette,

szó sincs arról, hogy a 2018-as kormányzati ciklusban foglalná el a győztes miniszterelnök a Sándor-palotát, húszéves távlatokról van szó,

hiszen a Nemzeti Hauszmann Terv a budai Vár teljes megújítását célozza, de sok-sok év alatt.

 

Lázár János szavai alapján Orbán Viktor nem tett le régi álmáról, hogy a Sándor-palotába költözzön. A kormány Orbán első ciklusában, 1998–2002 között 2,2 milliárd forintot költött az épület felújítására, korszerűsítésére, berendezésére.

Orbán nagyon sok időt töltött a tervek véleményezésével,

az ő ízlése szerint rendezték be az épületet, választották ki a bútorokat, a kárpitokat. A palota egyik alagsori helyiségében még borospincét is kialakítottak.

Egyes források szerint Orbán akkoriban ismerte meg személyes főtanácsadóját, Habony Árpádot, aki akkor Cselovszki Zoltánnak, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezetőjének tanácsadója volt, s aktívan részt vett a palota felújítási munkálataiban is.

Orbánnak az volt a terve, hogy a 2002-es választások után azonnal felköltözik a Sándor-palotába, de veszített a választásokon. Az ügyvezető kormány egyik utolsó ülését Orbán mégis ide hívta össze. A 2002-es választások után a kormányfői széket elfoglaló Medgyessy Péter azonban

nem volt hajlandó felköltözni az Orbánnak kialakított épületbe,

hanem azt a mindenkori köztársasági elnök rendelkezésére bocsátotta.

Farkasmese

Akkor most engedelmükkel áttesszük az ötforintost a másik zsebünkbe. Kötöttünk önmagunkkal egy fogadást – önmagával még az egészen biztosra is fogadhat az úriember –, és lám, megnyertük. Szerkesztőségünk véleménye >>>

A Fidesz 2010-es választási győzelme után ismét előkerült a terv, már bővebb változatban. A kormány programot indított a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014–2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik. Lázár János miniszter a múlt héten mondta el, hogy nemcsak a Miniszterelnökségnek, de a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki kabinetirodának is lesz helye a Karmelita kolostorban.

Orbán 2002-ben a Sándor-palotában: oda készült a választások után, de akkor vesztett
Orbán 2002-ben a Sándor-palotában: oda készült a választások után, de akkor vesztett
Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

Az elmúlt hetekben hivatalosan is eldőlt, hogy a Belügyminisztérium az Országház utca 28–32. és az Úri utca 49–51. szám alá költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alatt kap helyet. A budai Vár az államhatalom végrehajtó központjának épült, így logikus a kormányzati szervek odaköltöztetése – hangzik rendszerint a kormányzati érvelés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.