galéria megtekintése

Belerokkant a város hibájába, de szóba sem állnak vele

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Rosszul építettek meg egy kerékpárutat Székesfehérváron, emiatt egy ember tolószékbe kényszerült. Húszmilliós nem vagyoni kártérítést kapott, de további elégtételt akar. A saját igazának keresése mellett Perusza Zoltán fontos célja a hazai bőrgyártás felélesztése.

Öt éve áll perben-haragban a székesfehérvári önkormányzattal a 48 esztendős Perusza Zoltán, de az ügynek még nincs vége. A férfi csaknem pontosan hat éve szenvedett balesetet egy rosszul megépített kerékpárúton, amelybe egy hosszú, ráadásul enyhén lejtős egyenes szakasz után – minden figyelmeztető jelzés nélkül – fura kanyart iktattak be. Aki ezt nem veszi észre, a vízelvezető árokban köt ki. Ez történt a sötétben a vihar elől biciklin menekülő Peruszával és még legalább négy sorstársával. A legrosszabbul valószínűleg ő járt: betört a koponyája, eltört a kulcscsontja, és súlyosan sérült a gerince is.

A baleset után a szerencsétlenül járt embert negyven napig mélyaltatásban tartották, majd a felébresztése után közölték vele: esélye sincs arra, hogy valaha járni fog. Sokkoló élmény lehetett, a férfi most mégis azt mondja, ez inkább erőt adott neki ahhoz, hogy megmutassa: átvitt értelemben talpra áll. Mert dolga van, fel kell nevelnie a balesete idején még csak kétéves fiát.

Perusza Zoltán soha többé nem tud járni a baleset miatt
Perusza Zoltán soha többé nem tud járni a baleset miatt
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Peruszát csaknem egy évig kezelték, és amikor az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből elbocsátották, 2010-ben nem vagyoni kártérítés megítélése érdekében pert indított. A Székesfehérvári Törvényszék decemberben jogerősen kimondta: a kerékpárút vonalvezetése rossz, és ezért az útfenntartó, tehát az önkormányzat felel. S miután ott többen összetörték magukat, azt nem is vizsgálták, hogy a férfi által korábban elfogyasztott fröccs és a bicikli csekély fényt adó lámpája mennyiben járulhatott hozzá a balesethez. A verdikt szerint a felperes által kért összeg és annak kamatai járnak, így a városnak összességében húszmillió forintot kellett megfizetnie.

Inkább kellett volna – árnyalta a képet Magyar Gábor, Perusza jogi képviselője. Végrehajtást kellett kérniük, amelynek költségét természetesen szintén az önkormányzat viselte. Az ügyvéd furcsállja, hogy a város egyetlen kezdeményezésükre sem adott érdemi választ, viszont a jogerős ítélet ellen idén márciusban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Más kérdés – tette hozzá –, hogy egy nappal elszámolták a határidőt, így a Kúria a beadványt elutasította.

Magyar úgy tudja, hogy e döntés ellen is jogorvoslati kérelmet terjesztettek be, ami szerinte abszurd. Azt nem tudja, hogy a legfőbb bírói fórum végül mit lépett – erről a felperest nem kell tájékoztatni –, ám a jelenlegi ismeretei szerint az ügynek ez a szakasza végérvényesen lezárult. Máris van azonban folytatás: levélben szólították fel a várost, hogy Perusza életkörülményeinek jelentős megváltozása miatt fizessen rendszeres járadékot. A férfi nem képes takarítani, vásárolni, a ház körüli szokásos munkákat elvégezni.

Az önkormányzat egyelőre nem reagált a levélre – közölte az ügyvéd. Magyar kijelentette: ha nincs egyezség, ezt is perre viszik, és nyerni fognak, hiszen a kártérítés jogalapját egyszer már jogerősen megítélték. De még ezzel sincs vége a dolognak – jelezte –, mert a baleset miatt ténylegesen bekövetkezett vagyoni károkat is számba veszik, és elsőként szintén egyezségre törekednek, bár ennek sikerére az eddig történtek alapján kevés esélyt lát.

2009-ben Perusza bőrkereskedelemre szakosodott kft.-je több százmilliós forgalmat bonyolított le, amelynek árbevétele a következő évre az ötödére esett vissza. Kérdéses persze, hogy ebből mit lehet peresíteni, ám a cégtulajdonos ennél messzebbre néz. Már nem is igazán ez érdekli. Újabb álmot dédelget: a Magyarországon megszűnt bőrgyártást szeretné újraéleszteni. Szülővárosának – Székesfehérvárnak – az érdeklődését nem keltette fel a projektje, de Simontornyán, ahol 1500 embert foglalkoztattak ez egykori bőrgyárban, szívesen látják.

A történtekről megkérdeztük a székesfehérvári önkormányzatot is. Írásos válaszukban jelezték: együtt éreznek a szerencsétlenül járt Perusza Zoltánnal. „A 2009-ben történt balesettel kapcsolatban az akkor indult bírósági eljárás még folyamatban van. A felelősség kérdésében hamarosan a Kúria hozza majd meg a végső döntést. Ebből adódóan az ügy tárgyalásának lezárultáig semmilyen nyilatkozatot nem áll módjában tenni a városnak.” Ígérete szerint azt követően az önkormányzat részletes tájékoztatást ad majd a hat évvel ezelőtt történt baleset körülményeiről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.