galéria megtekintése

Mesterházy minimálbér-növelést ígér

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 07. számában
jelent meg.

Népszabadság

Az eddigi „Összefogás” helyett immáron a „Kormányváltást” jeleníti meg az MSZP, az Együtt–PM, a DK, a Liberálisok és a Bokros Lajos vezette MoMa szövetsége,

Erre azonban valójában nem tartalmi okok miatt kényszerültek, sokkal inkább azért, mert a meglepően sok, listaállításra képes kis párt közül több neve is gondot okoz az ellenzéki pártszövetségnek. A monoki ügyeiről elhíresült Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt mellett van Együtt 2014 Párt is.

Amúgy is: feltűnően sikeresek a kis pártok, hiszen az első összesítés alapján 31-en állítottak volna országos listát, s ezek java része tényleg a semmiből bukkant elő, és ez politikai elemzők szerint is gyanús. Lapzártánk idején viszont már úgy tűnt, hogy végül csak húsz körüli lesz az országos listát állító pártok száma, ami azonban még így is sokkal több a szokásosnál.

Meglepődött a kis pártok magas számán Kövér László házelnök is, aki nem tagadta, hogy „a törvényalkotó kifejezett szándéka volt a jelöltállítás feltételeinek könnyítése”.

 

A szövetségkötés bejelentésekor. Összefogás helyett Kormányváltás
A szövetségkötés bejelentésekor. Összefogás helyett Kormányváltás
M. Schmidt János

Értékelése szerint a választási szervek eddig a várakozásokhoz képest korrektül és jól teljesítettek, reméli, hogy „ez a hátralévő időszakban is így lesz, és senkinek nem lesz oka megkérdőjelezni a választások tisztaságát”.

Ezt azért nehéz lesz megakadályozni: egész nyilvánvalónak tűnik ugyanis, hogy számos kis párt –most már közkeletű néven: kamupárt – vagy azért jött létre, hogy tengernyi állami pénzt szerezzen, amire most módja nyílik, vagy azért, hogy tovább ossza az egyébként is csak kínnal egyesülő baloldalt.

Nem csoda, hogy a házelnök optimista, szerinte jó esély van arra, hogy a kormánynak sikerül folytatnia a megkezdett munkát.

A közvélemény-kutatási eredmények ismeretében mindenképpen jogos Kövér László derűlátása, hiszen a legutóbbi mérések alapján – ahogy azt a Medián és az Ipsos szakértői is megerősítik – a Fidesz–KDNP jó eséllyel érhet el az új választási rendszerben is kétharmados többséget.

Valamennyi szakértő hangsúlyozza azonban, hogy a helyzet képlékeny, egész egyszerűen jósolhatatlanok a folyamatok. Török Gábor politikai elemző is úgy fogalmazott egy nyilatkozatában, hogy az sem lepné meg, ha a Fidesz kétharmadot érne el, de az sem, ha nem lenne többsége, igaz, széttárta a karját, amikor arra a kérdésre kellett volna válaszolnia, hogy mik is valójában a kampány fő témái.

Az biztos, hogy az ellenzéki pártszövetség – nevezzük tehát Kormányváltásnak – most megpróbálja tematizálni az elkövetkezendő heteket. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke ugyanis „elindult”: most és a választásig elkövetkezendő hetekben folyamatosan az országot járja, hogy ledolgozzák a mért hátrányukat.

Tanácsadói úgy vélik: kampánytechnikai szempontból az utolsó két-három hét a döntő, ezért időzítették így a körútját. Tesz arról is, hogy most már ne kizárólag az „ Orbán Viktor megy vagy marad” kérdése álljon a választás középpontjában: úgy tudjuk, nyolcpontos programot jelent be az elkövetkezendő időszakban.

Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy a minimálbér nettó összegét kormányra kerülésük esetén százezer forintra emelik, 250 ezer valódi, új munkahelyet hoznak létre, százezer forintos nyugdíjig minden 65 év feletti 24 ezer forintos gyógyszertámogatást kap, és a mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.