galéria megtekintése

Valami nagy baj lehet a rendszerrel

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Gál Zoltán építőmérnök nyugodt ember, hozzászokott, hogy néha sokáig tart, amíg a megrendelői rendezik a számlájukat. Most azonban kissé türelmetlen:

Közel húsz éve várja Gál Zoltán, hogy kifizessék a terveit. Sümegen és környékén fél éve működik a szennyvízrendszer. A létesítménnyel nincs gond, egyvalaki mégsem boldog.

Egy tény vitathatatlan: Gál Zoltán tervei nélkül nincs uniós pénz
Egy tény vitathatatlan: Gál Zoltán tervei nélkül nincs uniós pénz
Móricz-Sabján Simon

Gál Zoltán, a beruházás terveit elkészítő veszprémi Venturi Kft. ügyvezetője éppenséggel csak annak örül, hogy a papírra vetett tervei végül megvalósultak. A több hónapos tervezői munkáért járó több tízmillió forintot ugyanis „elfelejtették” neki (a cégének) kifizetni. A megrendelő önkormányzatok a kivitelezőre mutogatnak, a kivitelező mossa kezeit. Gál Zoltán pert indított.

 

Az elsőfokú ítéletre még várni kell egy ideig, úgyhogy korai lenne állást foglalni az elszámolási és jogvitában. A közel két évtizedes fizetési csúszás azonban a majdani bírósági döntéstől függetlenül is figyelemreméltó.

– Szennyvízrendszerek terveinek elkészítésében mindig is volt kockázat, a megrendelő önkormányzatok ugyanis saját forrás híján a legtöbbször nem tudtak azonnal fizetni, hanem később, a kivitelezésre elnyert állami vagy uniós támogatásból egyenlítették ki a számlát – mondja Gál Zoltán.

– Előfordult, hogy a kész tervek évekig a fiókban hevertek, mire a környék erős politikusa kiharcolta a pénzt a csatornázásra. De legrosszabb esetben 4–5 éves csúszással még így is kifizették a munkámat.

Gál Zoltánt nehéz lenne kezdőnek nevezni a szakmában. A most 71 éves vállalkozó 1968-tól 14 évig az AGROBER-nél (Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Tervező és Beruházási Vállalat) dolgozott: hatalmas sertés- és szarvasmarhatelepek víz- és szennyvízhálózatának terveit készítette – emlékei szerint 45-öt. 1982-ben alapította meg a Venturi Gmk-t, amely többszöri átalakulás után jó ideje kft.-ként működik.

Gál Zoltán cége az elmúlt negyedszázadban 90 dunántúli település szennyvízrendszerének terveit készítette el. A Sümeg környéki falvak (Dabronc, Gógánfa, Hetyefő, Ukk, Zalaerdőd, Zalagyömörő) 1996-ban (Gál Zoltán akkor még csak 52 éves volt) kötöttek szerződést a Venturival, ehhez csatlakozott 1999-ben Sümeg. A kontraktus szerint a tervezési díj a kivitelezési ár három százaléka, de csak akkor fizetik ki, ha lesz pénz a beruházásra.

– Lényegében hitelt nyújtottam az önkormányzatoknak. De ennél is fontosabb, hogy az általam készített tervek nélkül nem is pályázhattak volna sem állami, sem uniós forrásra – teszi hozzá Gál Zoltán. Az úgynevezett vízjogi létesítési engedély és kiviteli terv 1997-re készült el, 15 különböző szakhatóság és közműszolgáltató hozzájárulását tartalmazta. A jogerős engedély birtokában a hét település azonnal belevághatott volna a beruházásba – ha lett volna rá pénze.

De nem volt egészen 2010-ig. Akkor a Sümegi Regionális Szennyvíztársulás 1,4 milliárd forintos uniós támogatást nyert el az 1,7 milliárdos projekthez. A közbeszerzési eljáráson a Swietelsky–Szabadics Konzorciumot választották ki, a kivitelezési szerződést 2012-ben írták alá. Gál Zoltán szerint ekkor kellett volna kifizetni számára a tervezés költségeit. Ám ez elmaradt. Ekkor egyébként már a 2011 novemberében kiadott vízjogi létesítési engedély volt érvényben. A Venturi Kft. összesen 23 alkalommal módosította-aktualizálta az 1997-es terveket, amelyek a kivitelezői szerződés aláírásakor naprakészek voltak.

A szennyvízrendszer megépült, tavaly nyár óta kiválóan működik. Kulcskérdés, hogy milyen tervek alapján. Erről is a bíróságnak kell majd döntenie, mivel a Swietelsky–Szabadics Konzorcium szerint saját maguk bíztak meg egy kft.-t a tervek elkészítésével, Gál Zoltán viszont azt állítja: számos bizonyítéka van rá, hogy az építkezésnél a Venturi Kft. terveit használták fel – nem is tehettek volna mást. A Venturi Kft. egyébként csak az önkormányzatokat perli – lévén velük áll szerződéses viszonyban.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket írásban feltettük Végh Lászlónak, Sümeg polgármesterének, de nem reagált megkeresésünkre. Gál Zoltán azt mondja, harcolni fog. Egyrészt elszántnak érzi magát, másrészt pedig kényszerpályán van: – Egyetlen mikrovállalkozás sem éli túl, ha elbukik 79 millió forintot. Elkeserítő, hogy a bíróságon kell küzdenem egy lassan 20 éve elvégzett munka kifizetéséért. Valami nagy baj lehet a rendszerrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.