galéria megtekintése

Vajna már megvette a TV2-t?

4 komment

NOL

A Figyelő információi szerint két hónapos tárgyalássorozatot követően a napokban aláírta Andy Vajna a TV2 megvételéről szóló szerződést. A lap úgy tudja, hogy a kontraktust hamarosan a csatornát másfél éve megszerző menedzserek, Simon Zsolt és Yvonne Dederick is ellátja kézjegyével, és a szerződéskötést még a héten be is jelentik.

Vajna állítólag a jelenlegi tulajdonosi kör valamennyi tartozását átvállalja, és ki is fizeti azokat. Simon Zsolt és Yvonne Dederick a hírek szerint pénzügyileg nem jár rosszul az eladással, többet kapnak a médiavállalkozásért, mint amennyit eddig fizettek érte. A tranzakció értéke összességében minden bizonnyal meghaladja a 20 milliárd forintot, amit Vajna nagyrészt hitelekből fedez.

A Figyelő szerint a szerződés aláírása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az új tulajdonos már jövő héten házon belül lesz, hiszen az akvizíciót még a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, illetve vannak egyéb olyan szerződéses ügyei is a csatornának, amelyeket a váltás előtt rendezni kell. Év végére ugyanakkor egész biztosan a Fidesz-közeli vállalkozó tulajdonába kerül a második legnagyobb hazai kereskedelmi csatorna.

Tőkebevonásra szorul a TV2. Simon Zsolt és Yvonne Dederick másfél éve vásárolta meg a kereskedelmi tévét a német ProSiebenSat1-tól, a vételárat azóta is üzleti titokként kezelik. Csak annyit lehet tudni, hogy az értékesítés eladói hitelkonstrukció formájában valósult meg, azaz a két tulajdonos, aki egyben operatív vezető is, a tévé által kitermelt pénzből fizeti ki a németeket. Meg nem erősített hírek szerint a ProSiebenSat1 csaknem ötmilliárd forintért adta el a TV2-t, de előtte már nagyon sok pénzt beletett. 2012-ben csaknem húszmilliárd forintnyi tulajdonosi hitelt konvertált tőkébe, emellett 2013-ban újabb hárommilliárddal növelte a tőkeállományt, és 1,8 milliárd forint hitelt nyújtott annak érdekében, hogy a vállalat 2014-ben üzembiztosan működjön.

 
Andy Vajna legközelebb talán már nem vendégként érkezik a csatornához
Andy Vajna legközelebb talán már nem vendégként érkezik a csatornához
Mediaworks/archív

A TV2 ugyanis masszívan veszteséges, 2012-ben 6,7, 2013-ban 10,8 milliárd forintos deficitet produkált, ezt 2014-re sikerült 1,5 milliárd mínuszra leszorítani. A jelentősen csökkenő veszteség mellett sem látszik azonban, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick miből tudja kifizetni a németeket, még úgy sem, ha az első részletet állítólag csak 2017-ben kell utalni. Lapunk információi szerint Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, az állami kaszinókoncessziók legnagyobb kedvezményezettje több hónapja tárgyal a TV2 megvételéről.

Ugyan Simon Zsolt is jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, aminek nyomán az elmúlt években több milliárd forint állami hirdetés vándorolt a céghez, de a közeljövőben két, a TV2 számára életbe vágó kormányzati-politikai döntés születhet.

Az egyik, hogy a TV2 mekkora szeletet tud kihasítani az állami hirdetésekből, amelynek szétosztását idén már a Miniszterelnökség felügyelete alatt álló Nemzeti Kommunikációs Hivatal koordinálja. A hivatal jövő augusztusig 25 milliárd forint állami hirdetés felett diszponál. A TV2-nél arra számítanak, hogy a tévés költések jelentős része hozzájuk és az állami médiához, az MTVA-hoz kerülhet, mert bár a reklámadó 5,3 százalékos egységesítése után már kevésbé éles a kormány és az RTL háborúja, a sebek még nem hegedtek teljesen be.

Ugyancsak politikai döntés szükséges ahhoz is, hogy az RTL Klub és a TV2 több milliárd forint terjesztési díjat szedhessen be a kábelszolgáltató cégektől. A kormány ennek tavaly ősszel feküdt keresztbe, amikor még folyt a háború az RTL Klubbal a reklámadó miatt. A parlament a rezsicsökkentésre hivatkozva döntött úgy, hogy külön kormányrendelet fogja szabályozni az árképzést.

Ez a rendelet azonban a mai napig nem készült el, pedig nagyon sok pénzről van szó. Simon Zsolt korábban a Forbesnak azt mondta, legalább hat-nyolc milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cég mérlegét. Hasonló nagyságrendű többletbevételtől esik el az RTL Klub is. Ezzel kapcsolatban egy vezető fideszes politikus lapunknak azt mondta, kormányzati szinten valószínűleg szeptemberben beszélnek újra a terjesztési díj bevezetésének lehetőségéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.