galéria megtekintése

Kemény vaddisznók támadnak Zebegényben

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Egyre több zebegényi üdülőtulajdonos életét keseríti meg a túlszaporodott vaddisznóállomány. Az ma már csak a kisebb gondja a telektulajdonosoknak, hogy az állatok feltúrják a kerteket: volt, akire rátámadt a malacait féltő koca. Az illetékes vadásztársaság nem vitatja a panaszok jogosságát, és segít, ám a szabályrengeteg nem könnyíti meg a helyzet megoldását.

– Ez a ma éjjeli munkájuk eredménye –mutat a zebegényi üdülőtulajdonos a kertjében feltúrt jókora területre, a húsz-harminc centiméter mély gödrök sokaságára. – Mintha csak géppel kapálták volna fel!

A disznók által kilyukasztott kerítés Zebegényben
A disznók által kilyukasztott kerítés Zebegényben
Veres Viktor / Népszabadság

A férfi aztán a kerítéshez, a dróthálón lévő jókora lyukhoz igyekszik.

 

– Úgy mennek át a kerítésen, mintha az ott sem lenne. Ma már a csapás is jól látszik, ahogy jönnek-mennek a kondák a kerteken át. Nekem mondjuk eddig csak bosszúságot okoztak a vaddisznók, de többekre a frászt is ráhozták.

Támadnak a disznók

Nem túloz az üdülőtulajdonos: a Dunakanyarban lévő településen ugyanis többeket „megkergettek” a vaddisznók. Egyikük így idézi fel az esetet:

– A feleségem a szőlőben dolgozott, amikor megjelent a kertben, tőle pár méterre egy vaddisznó. Szinte azonnal elkezdett felé rohanni. A feleségem menekült előle, és szerencsére az utolsó pillanatban be tudott lépni a házba. Egy szomszédot pedig, aki ráadásul kutyájával volt, az utcán kergette meg egy disznó.

A férfi fontosnak tartja megemlíteni, tudják jól, az erdő közelsége miatt számítani kell vadakra, ám az idén jóval többről van szó annál, hogy egy-két állat feléjük téved. A vaddisznók túlzott elszaporodása már nagy károkat okoz, veszélyes szituációkat teremt. „Volt, hogy tizenkét állatot számoltam össze néhány méterre a nyaralónktól. Tudom, hogy lesz, aki majd nevet ezen, de nem titkolom: estefelé már csak vasvillával merek kimenni a kertbe. Mégiscsak jó mázsás állatokról van szó!” – mondja a férfi, aki szerint aggodalmuk cseppet sem túlzó, hiszen a vadászok szerint sem árt óvatosnak lenni ezekkel az állatokkal.

Túlszaporodtak

A vaddisznók miatt az üdülőtulajdonosok bejelentést tettek az önkormányzatnál, ahol a területileg illetékes vadásztársasághoz irányították őket. Elmondásuk szerint a vadászok komolyan vették panaszukat, nem is vitatták aggodalmuk jogosságát, sor került helyszíni bejárásra is, mégsem történt semmi augusztus közepe, az első „támadás” óta.

– Meglehetősen speciális helyzetről van szó – bocsátja előre a Dunakanyar Kittenberger Kálmán Vadásztársaságot húsz éve elnöklő, a térségben ötvenkét éve vadászó Sukerek János. Mint mondja, a probléma annyiban nem váratlan, hogy a vaddisznók országszerte túlszaporodtak. (Mint képünkön látható, Salgótarjánban egészen a belvárosig jutottak.)

 „Vaddisznócsapás” Salgótarjánban
„Vaddisznócsapás” Salgótarjánban
Komka Péter / MTI

Az utóbbi húsz évben a becslések alapján háromszorosára, 120 ezresre gyarapodott az állomány. Ez törvényszerűen jár a vadkárok és a panaszok számának növekedésével. Csakhogy míg a vadak által a mezőgazdasági terményekben okozott kár felmérésére, megtérítésére viszonylag jól működő procedúrák alakultak ki, a lakossági félelmekkel, a vaddisznók kiváltotta aggodalmakkal nehezebb mit kezdeni. Pedig a disznók nemigen támadnak emberre, legfeljebb a malacaikat féltő kocák agresszívabbak, de az nem vitatható, hogy senki nem szeretne mázsás állatokat látni a kertjében. Ez akkor is igaz, jegyzi meg Sukerek János, ha olykor a tulajdonosok is hibásak: az üdülőterületeken sok a gondozatlan kert, a földön hagyott gyümölcsök pedig vonzzák a disznókat. A helyzet tehát egyáltalán nem egyszerű.

Bürokratikus akadályok

A szabályozás szerint a lakott területtől és a szomszédos vadászterülettől legalább 300 méterre lehet csak leseket állítani, majd vadászni. Olyan terület viszont nincs ezen a részen, amely kellő távolságra lenne az üdülőktől, a szomszédos vadászterülettől, és megfelelő lenne a vaddisznók kilövésére. A rendőrség engedélyét kell beszerezni, hogy lakott területen lehessen kilőni az állatokat. Csakhogy ez sem olyan egyszerű: egy-egy, lakott területre tévedt vad kilövése még viszonylag könnyen engedélyeztethető, ez esetben viszont nem egyszeri alkalomról van szó. Egy-két hónapon át tartó folyamatos vadászat, több állat kilövése szükséges.

Bár Sukerek János szerint alapos előkészületekre van szükség, hiszen belterületen egyetlen lövést is csak alapos mérlegelés után szabad „elengedni”, ma már a váci rendőrkapitánysággal és a helyi jegyzővel együttműködve készítik elő a „leses vadászatot”. Reményeik szerint októberben elkezdhetik a gyérítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.