galéria megtekintése

Ami Hajdú-Biharban megrovást ér, Nógrádban fel sem tűnik

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Helyes-e az, ha a kabinetet, a kormánypártot és annak kampányait támogató, az ország vezetői mellett menettel is kiálló szervezetnek a közpénzből működtetett kormányhivatali apparátus segít a rendezvényszervezésben? Úgy tűnik, a magyar államapparátusban megyefüggő ennek a kérdésnek a megítélése.

Ezt jelzi legalábbis az, hogy Hajdú-Biharban ezért megrovásban részesítettek egy vezetőt, míg Nógrádban még csak fel sem vetődött az érintett hivatalnál, hogy kifogásolható lenne ez az eljárás. Miként arról lapunkban is írtunk, a múlt héten nagy felháborodást váltott ki az, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) megkeresése nyomán sajátos levelet küldött a régió vadásztársaságainak.

Eszünk gyarmat – képünkön ennyi látszik a CÖF feliratából
Eszünk gyarmat – képünkön ennyi látszik a CÖF feliratából
Kurucz Árpád / Népszabadság

A hivatal – amely egyébként a vadásztársaságok felügyeleti szerve – arról tájékoztatta a címzetteket: „2014. december 20-án Budapesten megrendezésre kerül az I. CÖF AGAPÉ”, amelyre várják azoknak a vadászatra és halászatra jogosultaknak a jelentkezését, akik a „szeretetvendégségben” vad- vagy halételekkel megvendégelnék a békemenet résztvevőit. A levélben kitérnek arra is, hogy a hozzávaló alapanyagokat, eszközöket az érintett társaságoknak kell biztosítaniuk.

 

Noha a CÖF konkrétan nem kérte az apparátus segítségét, a rendezvényről szóló, felettébb részletes – a szervezők elérhetőségeit is tartalmazó – tájékoztató eljutott a földművelésügyi hivatalokhoz. A tájékoztató alapján aztán Hajdú-Bihar után Nógrádban is informálta a rendezvényről a vadászokat a hivatal. Mi több, kiderült, hogy a levelet postázó Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, Bacsa Béla másként is támogatta a CÖF kezdeményezését: „civilként” ő volt a rendezvény egyik szervezője is.

A Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, Rácz Róbert korábban azt közölte, nem tartja helyesnek a történteket, ezért lesz következménye az ügynek. Lett is, hiszen megkeresésünkre azt közölte, hogy az érintett vezetővel, Kiss Zoltánnal szemben megtette a szükséges munkáltatói intézkedést. Részletekről adatvédelmi okokból nem nyilatkozott. Kiss Zoltán ugyanakkor kérdésünkre azt mondta: „Megrovásban részesültem”.

A Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott intézkedése nyomán megkerestük a Nógrád Megyei Kormányhivatalt is, és arról érdeklődtünk, helyesnek tartják-e a Földművelésügyi Igazgatóság vezetőjének eljárását, többféle szerepvállalását, lesz-e bármi következménye a történteknek. A hivatal több kérdésünket is figyelmen kívül hagyva azt válaszolta: „A kormányhivatal szakigazgatási szervei munkatársainak közreműködése e tárgyban nem képezte vizsgálat tárgyát, arra abban az esetben kerül sor, ha tevékenységük konkrét jogszabályt sért, illetve az etikai kódex egyes rendelkezéseibe ütközik.”

Ahol nem leveleztek

Vadászoktól származó információk alapján korábban azt írtuk, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága is postázta a vitatott levelet, ám a szervezet ezt nem tette meg. A kormányhivatal a lapunkhoz eljuttatott közleményében leszögezte: nem küldték ki senkinek sem a levelet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.