galéria megtekintése

Rettegnek, hogy Vácot is beszippantja a Hóman-botrány

22 komment


Czene Gábor

A váci képviselő-testület egyik jobboldali külsős tagja a városban szeretné felállítani Hóman Bálint szobrát. A város vezetői nem támogatják az ötletet, de a jelek szerint nagy a tanácstalanság.

A közelmúltban a kormány támogatásával Székesfehérváron akartak szobrot emelni a Horthy-korszak tudományos körökben elismert, csak éppen antiszemita kultuszminiszterének. A hazai és külföldi tiltakozások hatására Orbán Viktor kormányfő gyökeresen változtatott korábbi véleményén: a miniszterelnök kollaboránsnak nevezte Hóman Bálintot. Székesfehérvár visszakozott, a szoborállítás meghiúsult. A nemzetközi érdeklődést jól mutatja, hogy nemrégiben Barack Obama amerikai elnök is szóba hozta az ügyet. „Amikor egy második világháborús antiszemita vezető szobrának felállítását tervezték Magyarországon, mi vezettük a rohamot az ország kormányának meggyőzésében, hogy forduljon vissza. Ez nem széljegyzet volt a Magyarországgal fenntartott kapcsolatainkban, hanem központi ügy az Egyesült Államokkal való jó kapcsolat fenntartása érdekében, és ezt a tudomásukra is hoztuk” – fogalmazott Obama.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Most úgy tűnik, hogy Vác van soron a botrányban. A háborús bűnök miatt elítélt Hóman Bálint a váci börtönben halt meg 1951-ben. Amikor 2001-ben Tasson újratemették, Vácon utat neveztek el róla. Megjegyezzük: a helyi baloldali képviselők tartózkodtak, de Hóman ünneplését akkor sem a baloldal, sem más részéről nem kísérte különösebb tiltakozás. Tavaly a bíróság utólag felmentette ugyan Hómant a háborús bűnök vádja alól, az eljárás azonban nem terjedt ki antiszemitizmusa vizsgálatára. A székesfehérvári szoborvita nyomán a váci baloldali pártok – a helyi lokálpatriótákkal kiegészülve – kezdeményezték, hogy változtassák vissza a Hóman Bálint utat a régi nevére, Híradó útra.

 

Kiss Zsolt MSZP-s önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy előterjesztésük nem került a testületi ülés elé. Az indítványt a napokban a névadományozási albizottság, majd a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság tárgyalta. A jobboldali többség mindkét alkalommal elutasította a névváltoztatási javaslatot. Sőt. A Fidesz-KDNP egyik külsős tagja előjött azzal, hogy Hóman szobrát, amire Székesfehérvár nem tartott igényt, hozzák el és állítsák fel Vácon – erősítette meg az atv.hu információját Bóth János volt polgármester, a baloldali frakció vezetője. Ha közterületen nem megy, akkor a szóban forgó külsős tag magánterületen keres helyet a szobornak, az utcanév megtartása érdekében pedig kész aláírásgyűjtést indítani.

Közben Vác jegyzője a Magyar Tudományos Akadémiától kért állásfoglalást Hóman Bálint személyének megítéléséről. Előzőleg ugyanezt már egy másik ügyben, a Tett és Védelem Alapítvány feljelentése nyomán a bíróság is meglépte.

A váci önkormányzati testület február 18-án, jövő csütörtökön ülésezik. Biztosat nem lehet mondani, de a szocialista Kiss Zsolt elképzelhetőnek tartja, hogy az utcanév megváltoztatásáról szóló döntést elnapolják, és majd akkor szavaznak róla, ha kezükben lesz az akadémia állásfoglalása.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Vácnak aligha hiányzik, hogy Hóman Bálint miatt ugyanolyan rossz hírbe keveredjen, mint Székesfehérvár. Csupán az kérdés, hogyan lehet megúszni a botrányt: az önkormányzatnál a jelek szerint nagy a tanácstalanság. A polgármester titkárságán legalábbis lapunknak azt mondták, hogy Fördős Attila Fidesz-KDNP-s városvezető ebben az ügyben nem kíván nyilatkozni. Ha úgy gondoljuk, e-mailen azért elküldhetjük kérdéseinket. Elküldtük, végül a polgármesteri hivatal tájékoztatási osztályvezetőjétől kaptunk választ: „Vác város vezetésének nem áll szándékában, és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint-szobrot állítson fel közterületen”.

Az utcanév esetleges megváltoztatására a válasz nem tért ki. A névcsere amúgy nem okozna kezelhetetlen felbolydulást a városban: Kiss Zsolt elmondása szerint a vasúti átjáróhoz vezető Hóman Bálint úton egyetlen ember lakik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.