galéria megtekintése

„Útelágazáshoz ért a magyar–amerikai viszony”

Márciusban még házassági válságnak nevezte Németh Zsolt a magyar–amerikai viszonyban tapasztalt feszültségeket, Colleen Bell amerikai nagykövet október végén a Corvinus Egyetemen elmondott beszéde után már útelágazást emleget az Országgyűlés Külügyi bizottsága elnöke.

– A nagykövet asszony beszéde összességében torz képet fest a magyar–amerikai viszonyról, amelyet szerintem 2015-ben a kiegyensúlyozottság jellemzett. Míg tavaly ősszel inkább a mi térfelünkön pattogott a labda, most az amerikaiakén. A kérdés, merre megyünk tovább az útelágazásból? Visszatérünk-e az André Goodfriend-i korszakhoz, vagy felismerjük a 2015-ben bekövetkezett új helyzetet, s Amerika a megfelelő szemüvegen keresztül kezdi el nézni Közép-Európát, ahol – amint azt a 2014-es magyar, nemrég a lengyel választási eredmények mutatják – gyökeres politikai átrendeződés zajlik le – hangoztatta a lapunknak adott interjúban a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettesévé választott 52 éves politikus.

A Fideszen belül az atlantisták közé sorolt Németh szerint elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok „belelépjen” az európai migrációs válság kezelésébe, s végre megfelelő válaszokat adjon a tágabb Közel-Kelet humanitárius katasztrófákat eredményező súlyos konfliktusaira. Persze nem mindegy, hogy Amerika ezt a belépést az európai baloldali-liberális felfogás alapján, a magyar származású amerikai üzletember és filantróp, Soros György „kottájából játszva” teszi meg, vagy osztja-e a kelet-európai országok által képviselt erőteljes biztonságpolitikai megközelítést – hangoztatta. A migrációs válság és a posztkommunizmus lezárása pedig új fejezet nyit Közép-Európa emancipációjában.

Hiányoznak a magas szintű kapcsolatok, véli Németh Zsolt
Hiányoznak a magas szintű kapcsolatok, véli Németh Zsolt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A budapesti amerikai nagykövet beszédére visszatérve Németh Zsolt úgy látja, hogy amerikai részről nem látják, hogy az egyházügyi vagy a választójogi törvény kapcsán milyen változások vannak előkészületben. Problémát jelent persze, hogy hiányoznak a magas szintű kapcsolatok, s mivel a kommunikáció sem mindig megfelelő, nehéz elmagyarázni, hogy mi történik. – Sarkos megfogalmazás – mondta arra a felvetésre, ahogy a külgazdasági és külügyi tárca vezetője visszaszólt Bellnek, emlékeztetve, hogy Magyarország nem az USA, hanem az Európai Unió tagállama. Németh szerint a jogállamisághoz vagy az alapjogok érvényesüléséhez olyan érzékenységgel kell nyúlni, ahogy azt az Európai Unió az alapjogi mechanizmus kereteiben tette, ami nem jelenti azt, hogy az EU-val kialakult eljárásrend mellett ne tájékoztatnánk más szövetségesünket is.

A Budapest–Varsó viszonylatban Németh szerint a bizalomépítés az elkövetkező korszak legfontosabb feladata. A Jaroslaw Kaczynski mögött felsorakozó, abszolút többséget szerzett Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz eltérő módon ítéli meg Oroszországot, de a különbség nem filozófiai, hanem a gazdasági-energetikai függőségből ered. Míg Magyarország számára a diverzifikációs erőfeszítések ellenére változatlanul döntőek az orosz földgázszállítások, Lengyelországban, ­Szczecin közelében 2016-ban üzemelni fog a cseppfolyós földgázszállítmányokat fogadó terminál.

A migrációs válság kapcsán Németh szerint magyar oldalról és az érintett szomszédoktól is elhangzottak átgondolatlan, elhamarkodott nyilatkozatok. Horvátország esetében a helyzetet súlyosbította az ottani választási kampány: merőben ellentétes nyilatkozatokat tett a különböző politika színeket képviselő államfő, illetve miniszterelnök. Szerbia kapcsán ­Németh fontosnak nevezte, hogy a határkerítés ne állítsa meg a történelmi megbékélést, Magyarország változatlanul szószólója Szerbia és a nyugat-balkáni államok európai integrációjának. Németországot illetően úgy látja: a CDU és a CSU közötti megállapodás számos ponton tükrözi a migrációs válság magyar megközelítését. – A külső határok védelme magyar brand, abból nem szabad engedni – hangoztatta a fideszes politikus, aki kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Európa és a világ pénzügyileg is segítse Törökországot. Tarthatatlan, hogy Ankara állja a török földre menekült több mint kétmillió ember ellátása költségeinek 95 százalékát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.