galéria megtekintése

Best of Hungary: a kormány olyasmivel vádol, amit maga is megcsinál

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Amit a kormány részéről a legsúlyosabb szabálytalanságnak minősítettek a Norvég Alap ügyében – hogy az értékelőbizottságok a pályázatokat újrapontozták, „manipulálva” a pontozással kialakított sorrendet –, azt a kormányzat egyes képviselői maguk is szívesen megtették a Svájci Alap pályázatai esetében.

A norvég pénzek esetén „az Ökotárs Alapítvány és konzorciumi partnerei olyan döntéshozatali és bírálati mechanizmust alakítottak ki, amely alkalmas volt a pályázatok részrehajló elbírálására. Számos esetben indokolás nélkül, utólag módosították az értékelők által adott pontszámokat, úgy, hogy az befolyásolhatta a pályázók esélyeit a támogatások elnyerésére. A pályázati sorrend manipulálásának következtében a támogatásoktól olyan pályázók is eleshettek, amelyek egyébként színvonalas pályázatot nyújtottak be” – így kezdődik a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatainál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által vélelmezett szabálytalanságok listája. A Kehi feljelentést is tett, részben szintén az említett értékelési gyakorlatra hivatkozva.

Razzia szeptemberben az Ökotárs Alapítványnál. Eismerték, de ragaszkodtak
Razzia szeptemberben az Ökotárs Alapítványnál. Eismerték, de ragaszkodtak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint ugyanakkor a második körös pontozás a kormánytól sem idegen, és az Orbán-kabinet képviselői éltek is ezzel a Svájci Alap pályázatainál. A Svájci Alap esetében – szemben a Norvég Alappal – a kormány képviselői is helyet kapnak az értékelőbizottságokban, és a támogatások kifizetése is a kormány közreműködésével történik.

 

Mindez a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület pályázata kapcsán a legkönnyebb illusztrálható. A szervezetet jelenleg Kovács Sándorné vezeti –az ő férje, Kovács Sándor, a mátészalkai választókörzet fideszes országgyűlési képviselője az egyesület alapítói közé tartozik. Kovács az elnöke is volt a szervezetnek, amely a tavalyi pályázatának a pontszámai alapján (169 beérkezett projekt közül) az 59. helyet szerezte meg; vagyis a Jót s Jól nem volt támogatható helyen. A szakmai értékelők jóindulatú, de megalapozatlan projektnek ítélték a mátészalkai kistérségben alkalmi pszichiátriai ellátást biztosító kezdeményezést. A kormány képviselői elismerték, hogy „kevéssé civil és önkéntes jellegű” a projekt, ám a támogatásához mégis ragaszkodtak. Így végül némiképp csökkentett, mintegy 17,3 millió forintos kerettel mégis továbbengedték, sőt, állítólag a bírálati ülés egyik szünetében újrapontozták úgy, hogy az első hét támogatott program közé kerüljön. Az első körben a pályázat összesített, súlyozott pontszáma csak 1,83 volt, de az újrapontozás után 2,67 pontra emelkedett.

A pályázatokat elfogadó bizottságban két kormányszerv, az azóta átszervezett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviseltette magát. A bevett eljárásrend szerint a bizottsági ülés kezdetén a levezető elnök megkérdezi: a bizottsági tagok szeretnének-e olyan pályázatról tárgyalni, amelyik a pontszámok alapján nem szerepel a potenciálisan támogatható pályázatok között.

Ez a Norvég Alap döntéseinél is így van, ám ott ilyen esetben az összes olyan pályázatot újra kell pontozni, amely legalább ugyanannyi pontot elért, mint az, amelyet valamelyik bizottsági tag előre akar soroltatni. A Svájci Alapnál viszont csak a megnevezett projekte(ke)t veszik újra elő, és amennyiben egy szóbeli magyarázattal sikerül meggyőzni a testületet, megtörténik az újrapontozás.

A Jót s Jól pályázata kapcsán a végül sikeres pályázati pénzszerzésben értesüléseink szerint szerepe volt Seszták Oszkárnak, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke, volt kormánypárti képviselő, valamint a svájci projekt irányítóbizottságának elnöke az Emmi kijelölése alapján. Az az elvileg független szakértő pedig, akit szintén az Emmi delegált a többek között a Jót s Jól pályázatáról is döntő pályázatelfogadó bizottságba – Kocsy Béla –, „civilben” a KDNP politikusa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.