galéria megtekintése

Összefogásnak mondják, újabb karambol lehet belőle

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 30. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Tévedett, aki azt gondolta, a baloldali pártok az önkormányzati választás előtt megkímélik magukat és közönségüket attól a nyílt színi vitától, amely a lehetséges együttműködés mikéntjéről szól.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője szombaton bejelentette: az MSZP közös jelöltek indítását javasolja a baloldali ellenzéki pártoknak Budapesten, mert szerintük a győzelemhez teljes összefogás kell.

Ha nem sikerül megállapodni, Angyalföld kivételével sehol sem lesz ellenzéki polgármester

Ezért a közös főpolgármester-jelölt mellett közös listát és közös kerületi jelölteket szeretnének. Egyúttal javasolta, hogy ahol vitatott a jelölt személye, aláírásgyűjtés döntsön. Horváth azt is hangsúlyozta, hogy nem a számukra rendkívül kedvezőtlen EP-választási eredmény az egyetlen értékmérő, a megállapodásnál a jelöltek beágyazottságát is figyelembe kell venni.

 

Ez azért lényeges, mert a szocialisták jobb alkupozíciót szeretnének a május 25-i budapesti eredményekből következő felosztásnál, vagyis annál, hogy a helyek egyharmada illeti őket.

Helyezkedik?
Csak helyezkedik?
Reviczky Zsolt

Ahogy szombaton megírtuk: a Demokratikus Koalíció is a közös jelöltállítást támogatja, és az MSZP vezetésében is vannak, akik úgy látják, a koordinált indulás a vereség forgatókönyve. Az Együtt–PM viszont kitart amellett, hogy a stabilan jobboldali kerületekben (az I., a II., az V., a XII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületet sorolják ide) a baloldali pártoknak egymással szemben is el kellene indulniuk azért, hogy külön fővárosi kompenzációs listát állíthassanak. (Ehhez pártonként tizenkét kerületi polgármesterjelölt szükséges.)

A fennmaradó tizenöt kerületet pedig egyenlő arányban elosztanák a három párt között, így mindegyik öt-öt városrészben adhatna polgármesterjelöltet.

„Az Együtt–PM szövetségen egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt sikere sem fog múlni. Emellett azonban az elmúlt hónapok és elsősorban az EP-választás tanulsága, hogy a választóink az önálló indulást is elvárják tőlünk” – nyilatkozta lapunknak Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke.

Az Együtt friss vezetése: együttműködnének, de nem bútoroznának össze
Az Együtt friss vezetése: együttműködnének, de nem bútoroznának össze
Teknős Miklós / Népszabadság

Hozzátette: sajnálatosnak tartja Horváth Csaba nyilatkozatát, mert veszélyezteti az eddig a nyilvánosságtól elzártan folyó és rövid időn belül lezárható tárgyalások eredményét.

Az Együtt–PM azzal érvel: mindenhol készek megegyezni, ahol van nyerési esély. Azokban a kerületekben viszont, ahol biztosan nem lehet megakadályozni a Fidesz győzelmét, kár mindenkit egy táborba kényszeríteni. Így ugyanis ezeken a helyeken is alkudozniuk kellene a kompenzációs lista összetételéről, a közös egyéni jelöltek kilétéről, nem is beszélve a fővárosi listáról, amelyen nyilván mindhárom párt magának szeretné az első helyet.

Úgy tudni, az MSZP-ben sincs teljes egyetértés a közös indulás szükségességéről, a pártvezetők sem egyformán ítélik meg a helyzetet. Ráadásul az ő véleményük nem is feltétlenül meghatározó: a döntést a csütörtökön elnököt választó budapesti pártszervezet mondja ki.

Hallani olyan véleményt is, hogy Horváth Csaba bejelentése is inkább a házon belüli helyezkedés része. Tény, hogy Horváthnak nincs olyan megbízatása, amely alapján tárgyalhatna a többi ellenzéki párttal.

Gyurcsány Ferenc a hírek szerint meggondolta magát
Gyurcsány Ferenc a hírek szerint meggondolta magát
Teknős Miklós / Népszabadság

A DK összefogáspárti. Bár az EP-választás után Gyurcsány Ferenc a Vasárnapi Híreknek adott interjújában még a koordinált indulást valószínűsítette (azt mondta: „a teljes összefogás optimalizálja a győzelmi esélyeket, ám nemcsak elmossa a pártok arcát, de – és ez a nagyobb baj – lassítja a baloldal átalakulását”), az ellenzéki tárgyalásokon ő is a közös jelöltállítás mellett foglalt állást.

Így aztán elvileg elképzelhető, hogy az MSZP és a DK azzal áll elő, hogy az Együtt–PM nélkül is készek megegyezni és közösen indulni. Ez pedig a parlamenti választás előttihez hasonló, a játékelméletben „chicken game”-nek nevezett helyzetet állítana elő: az lenne a kérdés, hogy az egymással szemben száguldó autósok közül ki rántja el előbb a kormányt.

Ha ugyanis nem sikerül megállapodni, és a győzelemre esélyes kerületekben is egymással szemben indul az MSZP és a DK közös jelöltje, valamint az Együtt–PM, akkor szinte biztosra vehető, hogy Angyalföld kivételével sehol sem lesz ellenzéki polgármester. A felek pedig egymást hibáztatnák.

Új megyei elnökök a szocialistáknál

A miskolci egyéni választókerületben győztes Varga Lászlót választotta az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökévé a párt tisztújító küldöttgyűlése. Az eddigi vezetőt, Gúr Nándort a szocialista párt országos elnökhelyettesi és alelnöki tisztségére jelölték (utóbbi pozíciót eddig is ő töltötte be). Új elnököt választott a Komárom-Esztergom megyei szervezet is Ujházy Emil személyében, aki Gál Tamás esztergomi városi elnököt győzte le. A megyei MSZP-t tíz éve irányító Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes nem indult újra, ő ugyancsak országos alelnök szeretne lenni.

Hajdú-Bihar megyében Huszka Imre az új elnök, akit 2004-ben töröltek a párt tagnyilvántartásából (előzőleg a bíróság egy év próbára bocsátotta könnyű testi sértés vétsége miatt), és nyolc év után tért vissza a szocialista pártba. A korábbi elnököt, Juhászné Lévai Katalint a megyei választmány élére választották meg. A Győr-Moson-Sopron megyei MSZP újraválasztotta a tavaly ősz óta az elnöki tisztséget betöltő Kránitz Lászlót, mint ahogyan megyei elnök maradt Szabolcs-Szatmár-Beregben a korábbi pénzügyminiszter, Veres János. (B. D.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.