galéria megtekintése

Csalások és tévedések: ahol elölről kezdődik a cirkusz

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 20. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Tömegesen támadták meg a vesztesek az önkormányzati választási eredményeket, ám még nincs végleges döntés arról, hogy valamilyen jogsértés miatt végül hány helyen kell majd megismételni a szavazást. Nagyjából 50 településen áll a bál.

A helyi választási bizottságok határozatát előbb a fővárosi, illetve területi – megyei – választási bizottságnál, majd a Fővárosi Ítélőtáblánál is meg lehet támadni, így ha valaki kihasználja az összes rendelkezésére álló fórumot, a jogerős határozat legkorábban a hét második felében születhet meg.

Egyébként a verdikt ellen még alkotmányjogi panaszt is be lehet nyújtani, és akkor az Alkotmánybíróságon fejeződik be az ügy. Nagyjából ötven településen kifogásolják a polgármester-választás eredményét a kampány, illetve a szavazatok összesítése során vélelmezett törvénysértések miatt, köztük néhány nagyobb városban is. Így egyebek mellett a baloldali győzelmet hozó Dombóváron, Kazincbarcikán, Pásztón és Salgótarjánban, illetve Esztergomban, ahol a Fidesz győzött, valamint a jobbikosok legnagyobb sikerét jelentő Ózdon követelnek a versenyben lemaradtak új választást.

Urnabontás - hamarosan megint csinálhatják
Urnabontás - hamarosan megint csinálhatják
Banczik Róbert

 

Az ismétléshez vagy az újraszámoláshoz a kis különbség viszont kevés – a nógrádi megyeszékhelyen mindössze ötven voks a baloldal előnye –, ha nincs bizonyíték jogsértésre. Szintén megismételtetnék a szavazást Budapest XV. kerületében, ahol a DK-s Hajdu László a befutó, s még Zuglóban sincs végeredmény, ott egy helyi választókerületi mulasztás ad okot a vitára. Az eredményt legtöbbször azzal a hivatkozással óvták meg, hogy a győztesek a kampány során, esetleg a szavazás napján tisztességtelen eszközökkel igyekeztek befolyásolni a választói akaratot.

Előfordult, hogy egy jelölt a képviselő-testület hivatalosnak tűnő bélyegzőlenyomatával látta el a szórólapjait, másutt valótlan állításokkal igyekeztek lejáratni az ellenfelet, több kifogást pedig azért nyújtottak be, mert valaki nem csupán a jelölő, hanem az őt támogató valamennyi szervezetet is feltüntette a kampányplakátjain. A XV. kerületi eredményt is azzal támadták meg, hogy Hajdu „becsapta” a szavazókat, amikor az őt indító DK mellett több baloldali párt és egy civil szervezet logóját szerepeltette a kiadványaiban.

Hajdu László
Hajdu László
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Hasonló panasz vidéken más szerveződések nevének feltüntetése miatt szintén érkezett, de a bíróság egy beadványt már jogerősen elutasított. A választás napján elkövetett törvénysértéseket is feltételeznek több településen. Ezek közül a bocsánatosabb bűnök közé tartozik, hogy például egy kisközségben néhányan érvénytelen okmányokkal voksolhattak. Miután szavazategyenlőség volt, ott a választást meg kell ismételni.

Kifogások sora érkezett ugyanakkor azért, mert a szavazatszámláló bizottságok állítólag tévesen minősítettek érvényesnek vagy érvénytelennek szavazólapokat. Erre hivatkozással több helyütt sikerült elérni az újraszámlálást, az eredmény azonban csak kivételesen változott. Az sem súlyos törvénysértés, hogy Ózdon pár szavazólap hiányzott az urnákból. Ott viszont láncszavazásra utaló bizonyítékok is előkerültek, ami valóban megalapozhatja, hogy ismét az urnákhoz szólítsák az embereket.

Karácsony Gergelyt még egy szavazóköri ismétlés sem üthetné ki a zuglói polgármesteri székből
Karácsony Gergelyt még egy szavazóköri ismétlés sem üthetné ki a zuglói polgármesteri székből
Reviczky Zsolt

Emellett több településen felvetődött, hogy a szavazókat lefizetik, szervezetten szállítják, de az erre hivatkozással érkezett beadványokat az illetékes választási bizottságok többnyire – főként a bizonyítottság hiányára hivatkozva – elutasították. Furcsa helyzet állt elő Zuglóban, ahol az egyik szavazókörben tízzel kevesebb egyéni, és tízzel több, a polgármesterjelöltek nevét tartalmazó szavazólapot találtak. Miután az egyéni jelöltek között ennél kisebb volt a különbség, a választást ott valószínűleg meg kell ismételni.

Kérdéses azonban, hogy ez a településvezetői poszt esetében is igaz-e, mert ha a megjelentek számánál több cédulát találnak, akkor a szokásos megoldás szerint annyi voksot minden jelölttől levonnak. A helyi választási bizottság másként döntött, emiatt nem vehette át Karácsony Gergely, az Együtt–PM jelöltje a megbízólevelét. Igaz, ha ott újból kell voksolni, az előnye miatt akkor is ő a polgármester, ha egyetlen szavazatot sem kap, viszont a Fidesz nyerhet egy helyi mandátumot.

Nem kivételes egyébként, ami most történik. Az eredményt a 2006-os és a 2010-es önkormányzati választáson is százas nagyságrendben támadták meg, s egy-kéttucatnyi településen a voksolást meg is kellett ismételni, mert súlyos jogsértések történtek, amelyek a választói akaratot, illetve a szavazás kimenetelét érdemben befolyásolták. Voltak durvább ügyek is: bálás ruhát osztottak, a szavazatért pénzt ígértek, szervezetten fuvarozták az embereket, idősek otthonában győzködték a lakókat, hogy kire voksoljanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.