galéria megtekintése

Ujhelyi visszahozná a külföldre települt fiatalokat

8 komment

NOL
NOL

A külföldön dolgozó több százezer ember érdekeinek képviseletét ígéri az Európai Parlamentbe készülő szocialista Ujhelyi István. Hogy a probléma valós, a politikus Komárom-Esztergom megyei kampánykörútján is megmutatkozott. Arról is beszélt lapunknak, hogy a baloldalnak ott kell lennie az utcán, nem elégedhet meg azok véleményével, akik elmennek egy lakossági fórumra.

Ujhelyi, aki az előző ciklusban az Országgyűlés alelnöke volt, most pedig második az MSZP EP-listáján, úton Esztergom felé azt mondja, február óta kampányol,és nem volt olyan nap, olyan kitelepülés, hogy idős emberek ne panaszkodtak volna amiatt, hogy a gyermekük vagy az unokájuk külföldön keresi a boldogulást. Rögtön erre rímel, amit az az idős asszony mond, akihez Ujhelyi elsőként odalép az esztergomi piacon. Idegsebész fia most költözik Londonba, viszi az egész családot."

"az egykori bányászvárosban is sokan panaszkodnak a szocialista kormányzás nyolc évére, és inkább az előző negyvenet sírják vissza"

Később Dorogon egy középkorú nő említi, hogy mindhárom gyermeke külföldön dolgozik. Angliában a fia árufeltöltőként annyit keres, mint amennyit itthon négy helyről összeszedett. „Még él az anyósom, 87 éves, de ha meghal, azt mondják, kivisznek engem is" – mondja, amikor arról kérdezik, hazajönnek-e a gyerekei.

 

Ujhelyi a hétvégén Berlinben járt, órákig beszélgetett ott élő fiatalokkal, és úgy látta, többnyire nem boldogok, nem a céljaikat valósítják meg, nem a diplomájuknak megfelelő állást töltenek be, hanem küzdenek. Egy vele egykorú, negyven körüli asztalos példáját hozza, aki 1200 eurós fizetéséből 350-et egy kis szobára költ. Nem kalandvágyból ment ki, kényszerből, nemhogy félrerakni nem tud, szórakozni se jár. Ma még vissza lehet csábítani ezeket a fiatalokat, de ha a gyermekük ott kezdi el az iskolát, nem fognak hazajönni.

Pedig – mondja az MSZP-s politikus – nemcsak a családjuknak hiányoznak, hanem a nemzetgazdaságnak is, hiányzik a nem itthon fizetett adójuk, járulékuk. És persze hiányoznak az orvosok az itthoni rendelőkből, kórházakból.

A szocialista politikus egy felmérésre hivatkozik: négy éve 60 ezren, a ciklus közepén 250 ezren dolgoztak külföldön, ma viszont már 600 ezren. Ujhelyi szerint nekik semmilyen képviseletük nincs, ezen akar változtatni Brüsszelben, úgy, hogy üzenetüket a magyar kormány is meghallja. Azt is mondja, csak uniós támogatással, például a 25 éven aluliaknak munkát vagy képzést adó ifjúsági garanciaprogrammal lehet itthon tartani vagy hazahívni a fiatalokat.

Ujhelyi arra is többször visszatér, hogy a baloldalnak nem lakossági fórumokon kell politizálnia, ott kell lenniük az utcán, érintkezniük minél több emberrel, hogy ne csak saját, már meglévő szavazóik szavát hallják meg. Az ugyanis kevés, ahogy a választási eredmény is bizonyította. Ez időigényes, de máshogy nem megy.

A szegedi politikus ötlete, hogy minden találkozóra, kitelepülésre egy piros könyvet visz, abba gyűjti a véleményeket, elvárásokat. A szegedi professzorokétól a kofákéig. „Ez az én alkotmányom" – mondja Esztergomban, ahol egy mézet áruló férfi arról beszél neki a piacon, hogy az akác körüli vita csak vihar egy pohár vízben, és a Fidesz gerjeszti.

Baloldali fellegvár

A komárom-esztergomi kampányúton az is tapasztalható, hogy a baloldali szimpatizánsok szerte az egykor baloldali fellegvárnak számító megyében keserűek a parlamenti választás eredménye miatt. Esztergomban egy férfi így köszön el Ujhelyitől: „Több sikert!" Dorogon, amely azon kevesebb mint egy tucatnyi város egyike, ahol az összefogás nyerni tudott áprilisban – és ahol a polgármester is szocialista –, utcai hirdetőtáblán büszkélkedik az MSZP azzal a bravúrral, hogy a „kormányváltók" mind a tíz szavazókörben győztek.

De az egykori bányászvárosban is sokan panaszkodnak a szocialista kormányzás nyolc évére, és inkább az előző negyvenet sírják vissza. „Kádár azért mégiscsak Kádár volt" – mondja egy nő futólag, és bár nem részletezi, érezhető, hogy nosztalgikusan.

Tatabányán – ahol több szimpatizáns is arról győzködi Ujhelyit, nem szabad vitázni a Jobbikkal, ő azonban másképp látja – viszont éppen egy MSZP-tag beszél arról: új pártra, új névre van szükség, mert a jelenlegivel nem lehet nyerni, a fiatalok nem szavaznak az utódpártra. 53 éves, művelődésszervező, négy éve nincs munkája, azt mondja, önkormányzati intézményben nem alkalmazzák baloldali kötődése miatt. Segíti a baloldalt, ahogy tudja, és nem bánná, ha az valahogy viszonozná.

Tatabányán az összefogás alig százötven szavazattal maradt le a Fidesz mögött, de az egyéni versengést simán nyerte a kormánypárti Bencsik János, a választókerület egészében pedig – amelyhez a környező településeken kívül Tata is tartozik – esélye sem volt az ellenzéki szövetségnek.

Ujhelyi Esztergomban a helyi tévének nyilatkozva azt mondja az EP-választásról: azért is a szocialistákra kell szavazniuk a baloldaliaknak, hogy ne a Jobbik legyen a második, ráadásul fennáll a veszély, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon pártja is 4-4,5 százalék körüli eredményt ér el és nem szerez mandátumot, így 8-9 százaléknyi voks elveszhet. Hozzáteszi azonban: az EP-választás után újjá kell alakítani a baloldalt „a legjobb erőkkel", és folytatni kell az összefogást.

Kiderül a szavaiból az is, hogy részt akar venni ebben. Úgy számol, hogy hétfő reggelente megy majd Brüsszelbe és csütörtök este utazik haza, a családja nem költözik ki. Itthon is politizálni fog, mint mondja, már csak azért is, hogy az ötéves mandátum lejártával legyen hová visszajönni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.