galéria megtekintése

Huszonötmilliárdért vásárol újabb ingatlanokat az MNB

2 komment

Munkatársunktól

Összesen 25,2 milliárd forintért újabb négy ingatlant vásárolnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott alapítványok – mondta Fekete Zoltán, az alapítványok vagyonát kezelő ­Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. vezérigazga­tója. Ebből három a fővárosban található, a negyedik pedig Debrecenben.

A budapesti ingatlanok egyike a műemléki védettség alatt álló, tízezer négyzetméteres Millenáris Classic, amely a II. kerületi Lövőház utcában, a Millenáris Parkban áll. A vételár 25,13 millió euró, azaz csaknem nyolcmilliárd forint. Ugyancsak itt található az előzőnél azért jóval kisebb, ám új építésű Millenáris Avantgarde, amelyért 6,67 millió eurót (2,1 milliárd forintot) fizetnek.

A harmadik budapesti épület a Széll Kálmán téren álló Buda Palota, amelyet sokan Posta Palota néven ismernek. Talán utóbbi ingatlan a leg­ismertebb a mostani portfólióból, miután hosszú ideig ez volt a Magyar Posta irodaháza, központi épülete – most 22,3 millió euró ellenében (valamivel több, mint hétmilliárd forintért) kerül az alapítványokhoz. Ugyanakkor a jelek szerint utóbbi ingatlan esetében kell leginkább a zsebbe nyúlni, hiszen további 25 millió eurót kell fordítani a felújításra.

Megint palotát vettek: a régi „postásépületet”
Földi Imre / Népszabadság

 

A volt Posta Palotát és a Millenáris Parkban álló két épületet egyaránt a Wing Zrt.-től vásárolják meg az alapítványok. Utóbbi közvetve a Wallis-csoportot élén álló ­Veres Tiborhoz köthető, aki a Népszabadság tavalyi TOP 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint az ország 6. leggazdagabb embere 80 milliárd forintra becsült vagyonával. A Wing Zrt. építette a többi ­között a Magyar Telekom, az Allianz székházát és a ­Hegyvidék Bevásárlóközpontot is.

A negyedig ingatlan, a ­Debreceni Innovációs Tudásparkban álló 13 600 négyzetméteres komplexum 20,4 millió euróért cserél gazdát azt követően, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyja az adásvételt. Az irodaházat jelenleg az IT Service Hungary (ITSH) Kft., Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója bérli.

A Debreceni Innovációs Tudásparkban is vásárolt a jegybank

Az ingatlanvásárlások forrását állampapírok eladásából teremtik elő az MNB szervezetei. Ennek következtében az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárdra csökken, az ingatlanportfólió értéke viszont közel 50 milliárd forintra duzzad. Ezenfelül csaknem 28 milliárdot tesznek ki a vállalkozásokban lévő részesedések, a bankbetétek összege pedig 5,85 milliárd forint. Az alapítványoknak komoly tervei vannak az épületekkel, nem csak dísznek veszik azokat. Az elképzelések szerint bérbe adják az ingatlanokat, amelyeknek révén évi 7-8 százalékos hozamra számítanak – mondta Fekete Zoltán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.