galéria megtekintése

Új szinten a homofóbia

Novák Előd, a párt alelnöke szerint a „homoszexuális lobbi” a legerősebb a világon

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Melegügyben a Jobbik még képes meglepetést okozni: Novák Előd alelnök szerint a homoszexuális lobbi a legerősebb a világon, a fiatalok közül pedig sokan csak divatból válnak homoszexuálissá. Ezzel együtt a jobbikos politikus nem támogatja a felvonulás elleni fizikai erőszakot.

Szombat délután rendezik a Budapest Pride felvonulást. Tíz évig békésen ünnepeltek az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösség tagjai és a velük szolidaritást vállalók. Az első véres támadás 2007-ben érte a rendezvényt. Az atrocitásokból a jobbikosok alaposan kivették a részüket, a cigányozás és a zsidózás mellett a párt a „buzizást” is védjegyévé tette. „A megtévesztett utcára készülőknek üzenjük: most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek!” – fenyegették a felvonulókat 2008-ban.

Büszkék szélsőjobboldaliságukra. Ellentüntetők a Pride felvonuláson
Büszkék szélsőjobboldaliságukra. Ellentüntetők a Pride felvonuláson
Kocsis Zoltán / Archív

A Budapest Pride felvonulás kordonok közé szorult, a Jobbik bejutott a parlamentbe. A párt számára aztán mintha kezdett volna kínossá válni az utcai hőbörgés. A Jobbik budapesti elnöksége 2013-ban körlevélben tudatta: nem szervez demonstrációt a „buzifelvonulás” ellen. Felszólította a párt tagjait: ha egyénileg mégis tüntetnek, olyan öltözékben tegyék, amely nem hozható összefüggésbe a Jobbikkal. Elég egyetlen jobbikos zászló vagy jelkép, és a balhét a párttal azonosítják – magyarázta a fazonigazítási kísérletet Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

 

A Jobbik álláspontja nagyjából most is ez. Vona Gábor pártelnök a jobbikos kötődésűN1 TV-ben provokációnak minősítette a rendezvényt, amely feszültséget, adott esetben fizikai összecsapásokat akar generálni. A cél szerinte az, hogy a Jobbik olyan agresszív, homofób elemekből álló társaságként jelenjen meg a közvélemény előtt, amelyre nem szabad rábízni az országot. Vona „önmérsékletet” kért híveitől, és közölte: ha a Jobbik kormányra kerül, nem lesz ilyen felvonulás Magyarországon.

Ám nem mindegyik szélsőjobboldali csoport kíván „önmérsékletet” gyakorolni. Az egyik portálon „Akadályozd meg a köcsögfelvonulást!” címmel jelent meg felhívás, amely útmutatót is ad a megvalósításhoz. Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt alelnöke és a parlament népesedéspolitikai albizottságának vezetője nem támogatja a felvonulás elleni fizikai erőszakot. „Sohasem tartottam férfias kihívásnak, hogy móresre tanítsuk ezeket a deviáns, beteg embereket, és nem is buzdítottam ilyesmire” – nyilatkozta lapunknak. A felvonulásnak szerinte semmi helye nincs a város szívében, már csak a jelentős rendőri biztosítás miatt sem. Ellenvetésünkre, hogy a rendezvény kisebb fennakadással járna, ha nem kellene megfékezni az ellentüntetőket, Novák kijelentette: ha nem lenne ilyen felvonulás, akkor ellentüntetők sem lennének. Márpedig ha szabad felvonulni, akkor az ellentüntetést is engedélyezni kéne. (Ehhez csak annyit, hogy korábban a rendőrség többször is „engedélyezte” az ellentüntetést. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint idén nem érkezett ilyen kérelem.)

A közlekedésben okozott nehézségeknél Novák károsabbnak ítéli a „homoszexuális propagandát”. Bár nemi identitászavarnak minősíti, magánügynek tekinti, ha a „négy fal között csinálják”, de az már elfogadhatatlan, hogy „a homoszexualitást közüggyé akarják tenni”. A képviselő szerint a fiatalok közül sokan divatból válnak homoszexuálissá, „olykor trendi egy buliban kipróbálni a dolgot”. Kérdésünkre, hogy ezt komolyan gondolja-e, Novák megerősítette: igen, érzékel ilyen jelenséget.

A Jobbik népesedéspolitikusaként az a véleménye: „A világ legerősebb lobbija a homoszexuális lobbi.” Ennek szerinte egyszerű a magyarázata: mivel nincsenek gyerekeik, sok szabadidejük és pénzük marad.

Fokozott készültség

Tilos a gyülekezési jog gyakorlásának akár erőszakkal, akár fenyegetéssel való akadályozása – írta a TASZ Papp Károly rendőrfőkapitánynak címzett levelében. A BRFK szombatra, a Pride felvonulás napjára több kerületben fokozott ellenőrzést rendelt el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.