galéria megtekintése

Ügyeletben leállhat a műtő a szegedi klinikán

5 komment


Tanács István

A szegedi klinika elit részlegének dolgozói nem hajlandók a törvényesnél több túlmunkát végezni.

A szegedi egyetem klinikai centrum központi műtőjének személyzete kilátásba helyezte, hogy ügyeleti időben leáll a műtő, mert nem hajlandók a törvényesnél több túlmunkát végezni. A létszámhiány miatt havi 5-6 ügyeletet kénytelenek vállalni a központi műtő dolgozói, miközben csak kéthetenként vállalhatnának törvényesen túlmunkát. A Délmagyarország napilapnak név nélkül nyilatkozó műtős dolgozók kilátásba helyezték, hogy leállnak: hétköznapokon délutántól reggelig, továbbá hétvégén nem hajlandók részt venni a műtétekben, mert törvényesen nem kötelezhetők rá, és nem is fizetik azt ki nekik.

Hallásjavító műtét a szegedi klinika új blokkjában
Hallásjavító műtét a szegedi klinika új blokkjában
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A műtőasszisztensek úgy nyilatkoztak: mindössze nettó 130 ezer forintot keresnek. A klinikai központ vezetősége szerintük mindig úgy intézi, hogy ennél ne legyen több a bérük. Ha emelik a fizetést, akkor elveszik a pótlékokat. Az egyetem „műszakosításra" akarja kényszeríteni őket: az ügyeletet az eddigi egy helyett két műszak létrehozásával be akarják építeni a kötelező munkaidőbe.

 

Noha az egészségügyben országosan is érdekegyeztetés folyik a törvénytelen és ingyenes többletmunka megfizetéséről, a központi műtő dolgozói saját munkáltatójuktól várják a helyzet megoldását. A központ vezetői azonban csak akkor kezdtek velük érdemben tárgyalni, amikor kilátásba helyezték, hogy ezentúl csak annyit ügyelnek, amennyire a törvény kötelezi őket.

A klinikai központot működtető Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csütörtök délután közleményt adott ki. E szerint az SZTE klinikai központjához tartozó egységekben a betegellátás zavartalan. Az egészségügyi intézményben önkéntesen vállalt túlmunka díjazásával összefüggő kérdésekről jelenleg is folyik az egyeztetés, és ebbe a folyamatba a sajtót nem kívánják bevonni.

Más forrásból megtudtuk: a nyilvános nyomásgyakorlás a nemrég átadott legújabb klinikán lévő műtőrészleg dolgozóinak akciója volt. A szegedi klinikai központ összesen 28 műtője közül csak 7 érintett benne – igaz, a legkorszerűbbek. A klinikai központ többmilliárdos adósságot görget maga előtt. Saját mozgástere annyi, hogy a hiányzó személyzet béréből megemelhetné a túlórázókét – ebben az esetben viszont nem tudna miből fizetést adni, ha mégis jelentkezne valaki a betöltetlen állásokra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.