galéria megtekintése

Ugrott az olaszliszkai siratófal terve

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Az EMIH emlékhelyet létesít, de ennek nincs köze a kormányzati programokhoz.

Most már biztos, hogy nem lesz siratófal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán.

A terv a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából tavaly ősszel meghirdetett, közvetlenül támogatott kormányzati programok között szerepelt, az örökségvédelemről szóló fejezetben: „holokauszt-emlékhely, úgynevezett közép-európai siratófal létrehozása Olaszliszkán, az egykori zsidó közösség emlékére”.

A Jobbik és holdudvara nagy felzúdulással fogadta az ötletet. Ebben a körben a híres olaszliszkai csodarabbi például nem sokat mond, a szélsőjobbosok számára a település a 2006-ban brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos tiszavasvári tanárhoz kötődik.

 

A vészkorszak után elhagyatottá vált olaszliszkai zsinagóga állaga folyamatosan romlott, majd az építőköveket is széthordták. Csak egy fal maradt: egy képzőművészeti alkotással kiegészítve ennek felújításával hozzák létre a siratófalat – tavaly ezt nyilatkozta lapunknak Feldmájer Péter, a Mazsihisz akkori elnöke. Most újra megkérdeztük, de azon túl, hogy készült egy művészeti koncepció, és a Mazsihisz annak idején támogatta az elképzelést, Feldmájer nem rendelkezett új információval.

A kezdeményezés az olaszliszkai önkormányzattól eredt – mondta Kerekes Attila polgármester. Az önkormányzat a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) vezetőjéhez és a Páva utcai emlékközpont egyik kurátorához fordult, a polgármester azonban nem tud arról, hogy érdemi lépések történtek volna. A polgármester azt kérte, hogy keressük meg az EMIH-et (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség).

Szögi Lajos emlékműve
Szögi Lajos emlékműve
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az EMIH elnyert egy uniós pályázatot, amely mádi központtal fog működni, és amelynek célja az Észak-Magyarországon fellelhető zsidó zarándokhelyek rendbetétele, virtuális bemutatása – közölte Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az olaszliszkai siratófalról neki sincsenek információi.

Az EMIH megvásárolta azt a területet Olaszliszkán, ahol a romos zsinagóga található. A rabbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem siratófalat, hanem emlékhelyet szeretnének létesíteni: az EMIH mindezt a már említett uniós pályázatból készül megvalósítani. Ennek létrehozása nem tartozik a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából meghirdetett kormányzati emlékév programjai közé –tette hozzá Köves Slomó.

Akkor ez azt jelenti, hogy ugrott a siratófal terve – jelentette ki Kerekes Attila polgármester, akit újra felhívtunk, miután beszéltünk Köves Slomóval. A siratófalat ugyanis (ahogyan tavaly Feldmájer Péter is nyilatkozta) a romos zsinagóga megmaradt részéből alakították volna ki.

Kerekes Attila elmondta, hogy a siratófal létrehozását egy olaszliszkai „kreatív művelődésszervező” javasolta. Abból indult ki, hogy ilyen nincs a közép-európai térségben. Arra a kérdésre viszont, hogy egy meglehetősen kezdetleges stádiumban lévő terv milyen megfontolásokból került be az emlékév „közvetlenül támogatott” kormányzati programjai közé, ha pedig mégis bekerült, miért nem lett belőle semmi, aligha Olaszliszka polgármesterének kell tudnia a választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.