galéria megtekintése

Az egyik munkás állítólag beismerte: miatta borult lángba a köröndi palota

Meglehet, hogy a tűz a két munkás gondatlansága miatt lobbant fel. Szakértők szerint azonban igen valószínű, hogy a lángok nem terjedtek volna szét ilyen gyorsan a tetőn és a felső szinten, ha „nem belezik ki a padlást és a felső szintet", ahol szintén elbontották a kiürített lakások közfalait.

Egyetlen lakásnak volt már csak lakója annak a Kodály köröndi háznak a harmadik emeletén, amelynek a tetőzete és a felső szintje szinte teljesen megsemmisült a keddi tűzvészben.

Teknős Miklós / Népszabadság

A többiek a harmadikról már rég „elmenekültek" a világörökség részét képező palota felújítása miatt az önkormányzat és az egymást váltó, olykor offshore cégek mögött megbúvó beruházók és az otthonaikért reális árat akaró lakók között több mint egy évtizede dúló háborúskodás miatt.

 

A beruházó – a kezdetekkor előadott terv szerint – a tetőtér és a harmadik emeleti lakások összenyitásával akart luxuslakásokat kialakítani a köröndi palotában, a lakók egy része azonban már akkor és azóta is ingatlanmutyiról beszél, amelyben szerintük az egymást váltó önkormányzatok is vastagon benne voltak. Némelyek azt sem tartanák elképzelhetetlennek, ha nem véletlenül kaptak volna lángra az épület száraz fagerendái.

A biztosítási csalás és bármilyen más indíttatású gyújtogatás úgy tűnik kizárható. A tetőszerkezetben egy közelmúltban bekövetkezett kár elhárítására a közös képviselő bízott meg két munkást, akik közvetlenül a tűz kitörése előtt úgynevezett bitumenes szigetelést végeztek a padlástérben.

Ők jelentették elsőként a tüzet. A rendőrség még kedden közveszélyokozás gyanújával őrizetbe vette mindkettőjüket. É. Attila (37) és N. János (36) budapesti lakosok a hivatalos közlés szerint „érdemi vallomást és a gyanúsítás ténye miatt panaszt tettek". Lapunk úgy tudja, egyikük beismerte, hogy ő okozta a tüzet. A BRFK közleménye szerint a rendőrség kezdeményezi mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását.

A tűzvizsgálat még nem zárult le. Annak ellenére sem, hogy a tűzoltók megtalálták és még időben lehozták a padlásról azt a gázpalackot és hozzá tartozó gázégőt, amellyel a két munkás a tetőt javította. Csak szerda reggelre sikerült azonban teljesen eloltani a palotaépület tetőszerkezetét, már ami addigra megmaradt belőle. De még napközben is fel-fellobbant egy-egy kisebb tűznyelv, és számos helyen parázslott az üszkös fa, úgynevezett visszaégések keletkeztek. A vastagabb száraz fagerendákba mélyen belekapott a tűz, az ilyen elemeket nehéz végleg eloltani.

A lángok kedd délután kevéssel négy óra után csaptak a magasba. A harmadik emelet egyetlen lakója (kérte, ne írjuk le a nevét, van most épp elég baja így is – A szerk.) azt mondta, először csak furcsa pattogó hangokra lett figyelmes, majd megérezte a füstszagot. Kilépett az ajtón. Akkor már többméteres lángokkal égett a tető a ház szemközti oldalán, alig harminc méterre tőle.

Hassay Zsófia terézvárosi polgármester szerda délutáni sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a lakók szóvá tették az önkormányzatnál a szerintük gyanús munkálatokat.

– Telefonáltam. A tűzoltóság diszpécsere azt mondta, ha úgy látom, biztonságosan el tudom hagyni a házat, induljak azonnal. Fogtam az irataimat, a pénztárcámat, a két macskát, de mire mindezeket összeszedtem, már esélyem sem volt elérni a liftet. A cselédlépcsőn futottam le a Köröndre, onnan néztem végig, hogyan ég el mindenem. Munkanélküli, biztosítása nem volt.

– Egy saját törölközőm sincs. Ruhám is csak annyi, ami rajtam volt. – Azt mondta, ennek ellenére csak egyszer sírta el magát: amikor a hatalmas lángok elérték a lakását. Ott égett el az életem előttem. Meg sem kísérelték oltani a lakást. A tűzoltók akkor még láthatóan azért küzdöttek, hogy a lángok ne terjedjenek át a szomszéd házakra – panaszolta.

Másodpercenként tíz-tizenöt méter – Kisdi Máté szerint akkora sebességgel terjedt a tűz a 2400 négyzetméteres tetőn. Esélyük sem volt akár csak megfékezni is. A tűz viharos terjedésének sok oka lehetett. A 2400 négyzetméteres tető alatt a padlás egyetlen légtért alkotott. A beruházók valamelyike kivette az összes tűzfalat, így a lángok alig negyed óra alatt az egész padlást elborították.

Régi, vaskos, kiszáradt fagerendákból, deszkákból és lécekből épült a tető, ráadásul oltás közben a szél is feltámadt. A hatalmas padlástér így egyetlen hatalmas, száraz tűzfészekké vált, ahol semmiféle mesterséges akadálya nem volt a lángok terjedésének. Meglehet, hogy a tűz a két munkás gondatlansága miatt lobbant fel, szakértők szerint azonban igen valószínű, hogy a lángok nem terjedtek volna szét ilyen gyorsan a tetőn és a felső szinten, ha „nem belezik ki a padlást és a felső szintet", ahol szintén elbontották a kiürített lakások közfalait.

A hatóságok a folyamatban lévő vizsgálatokra és rendőrségi nyomozásra tekintettel részleteket nem árultak el, a „nem nyilatkozó hatósági személyek" hivatalos közléséből azonban az olvasható ki, hogy a hatóságok nem tudtak a tűzfalak elbontásáról, hivatalosan legalábbis biztosan nem engedélyeztetett senki efféle beavatkozást. És ha csak ennyi történt volna.

Hassay Zsófia terézvárosi polgármester szerda délutáni sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a lakók szóvá tették az önkormányzatnál a szerintük gyanús munkálatokat. Azonban az épületet még 2009-ben műemlékvédetté nyilvánították, s attól kezdve az örökségvédelmi hatóság volt az illetékes az ilyen ügyekben.

A beruházó 2005-ben módosított építési engedélye a katasztrófavédelem szerint megfelelt az előírásoknak, arról azonban – mint Varga Ferenc dandártábornok, a Budapesti Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta – ők sem tudtak, hogy az épületben milyen bontási, átalakítási munkálatokat végeztek azóta.

A 112 bejelentett lakó közül életvitelszerűen kevesebb mint 40-en éltek a köröndi házban. Ők szerda délután védőöltözetben, tűzoltó és statikus kíséretében bemehettek otthonaikba apróbb értékeikért és ruhákért. Az épület életveszélyes részeinek visszabontása hetekig eltarthat.

Gyorssegély

Terézváros önkormányzata 50 ezer forint gyorssegélyt utal ki minden lakás után, ahol egyedülállóak laktak. Ahol többen, ott a második, a harmadik és a többedik lakó további 20-20 ezer forintot kaphat. Azaz, egy négytagú család 110 ezer forintot azonnali segítségre számíthat. Majd néhány hónapig, amíg nem sikerült a lakhatásukat megoldani, albérleti hozzájárulást kapnak, ennek összegét a piaci albérleti árak alapján határozzák majd meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.