galéria megtekintése

Turulos provokáció: Szentendre nem enged

14 komment

Cz. G.

A szélsőséges nézeteket hangoztató csoportok által emelt jelképek a nyilvánosság manipulálását jelentik – Szentendrén folytatódik az antiszemita incidenssel tarkított turulvita. Megszólalt a város polgármestere is, aki a kirekesztés minden formáját elítélte.

Múlt hét pénteken, a környéken lakók támogatásával megvalósult polgári engedetlenségi akcióval leállítottuk a turulszobor engedély nélkül megkezdett építkezését – áll az Eleven Emlékmű Szentendrén csoport felhívásában.

Ezt követően – folytatódik a közlemény –, a félkész talapzatra kirekesztő hangvételű üzenet került fel, igazolva állításunkat, hogy a turul szimbólum politikai kisajátítás áldozatává vált, és használata az aktuális társadalmi szituációban nem azonos egy ősi jelkép tiszteletével.

A szélsőséges nézeteket hangoztató csoportok által emelt jelképek a nyilvánosság manipulálását jelentik, és ebben a formában veszélyt jelentenek a társadalomra. Milyen kockázattal járhat olyan szimbólumokat befogadni egy város szövetébe, amelyek ennyire megosztóak?

 
Forrás: Facebook

A turult mint ősi jelképet lehet és kell tisztelni, ha az egy ország, egy közösség identitásának, kultúrájának része. De ahhoz, hogy ez egyesítő legyen és ne szétválasztó, le kell tudjuk bontani a közelmúltban rátapadt negatív jelentésrétegeket. Milyen irányba mozgatja itt Szentendrén a turulszobor állítása ezt a folyamatot?

Ezekről a kérdésekről beszélgetnek június 29-én, szerda este hét órától a szentendrei helyszínen, a Sztaravodai út és a 11-es út sarkán. A szervezők demonstrációként jelentették be az eseményt, „részvételünkkel a társadalmi viták lefolytatásának szükségességére hívjuk a fel a figyelmet".

A felhívásban említett felirat azt üzente a tervezett szobor talapzatáról, hogy akit zavar a turulszobor, az költözzön Izraelbe, „Magyarország a mi hazánk". A gyalázkodó szöveget az önkormányzat eltávolíttatta. Verseghi-Nagy Miklós polgármester a Facebook-oldalán reagált, állásfoglalása a város honlapjára is kikerült „Nem enged a provokációnak Szentendre" címmel.

Íme:

„Szentendre Város Önkormányzata és a magam nevében határozottan tiltakozom a város közterületén megjelent antiszemita feliratok ellen. A gyalázkodó, kirekesztő magatartást minden formájában elítélem, és mélységes együttérzésemet fejezem ki az érintetteknek.

Lakossági jelzések alapján jutott a városvezetés tudomására, hogy a civilek által állítandó turulszobor helyén antiszemita feliratokat helyeztek el ismeretlenek. A feliratok eltávolításáról haladéktalanul intézkedtem. Utasításomra a városi közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzi a helyszínt. Kérjük, ha valaki a jövőben ennek ellenére a fentiekhez hasonló visszaélést tapasztalna, azonnal jelezze az önkormányzatnak!

A turulszobor felállításáról az előző ciklusban döntött az akkori testület. Szentendre Város jelenlegi képviselő-testülete 2015 júniusában az emlékmű helyszínét jelölte ki határozatában. Egyben rendelkezett arról is, hogy a szoborállításra a tulajdonosi hozzájárulást a részletes tervek ismeretében, a városi Tervtanács jóváhagyása után adja meg a testület.


Miután tudomásunkra jutott, hogy a helyszínen közterületi munkálatokat kezdtek, levélben figyelmeztettük a Szentendrei Turul Szoborért Alapítványt, hogy az építkezésre csak a végleges engedélyek birtokában lesz lehetőségük, és felszólítottuk az alapítvány képviselőit a munkák beszüntetésére.


A szentendrei városvezetés biztosítja a városban a törvényességet és a testületi határozatokban megszabott keretek között tartja a szoborállítás folyamatát."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.