galéria megtekintése

Átokká vált a mesekastély

27 komment


Czene Gábor

Egészen jó nyugdíjam van, ülhetnék otthon békességben, de egyszerűen nem bírom nézni, ami itt folyik – magyarázza Németi Pál, miért tett feljelentést természetkárosítás miatt, amikor meglátta, hogy fákat vágnak a híres turai kastély körül. Politikai szála is lehet az ügynek. Bár a feljelentés ismeretlen tettes ellen szól, a rendőrségi jegyzőkönyvbe bekerült a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a neve is.

A szófukarság lenne az utolsó jelző, amit Németi Pál jellemzésekor eszünkbe jutna leírni. A nyugdíjas rendőr őrnagy végeláthatatlan bőséggel árasztja magából a verbális folyamként hömpölygő energiát. A nyilvánosságot azonban csak részben vállalja, fotót nem szeretne látni magáról az újságban: „Legyen elég a nevem. Nehogy még valaki azt higgye, hogy szereplési vágyam van."

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A park bejáratánál állunk, odabent munkagépek zúgnak. Két emelőkaros daruról vágják az ágakat, sok helyen kitermelt fák törzsei halmozódnak. Az odvas végeket látva egy részük megérett már a kivágásra, de olyanok is a fűrész áldozatául estek, amelyeknek nincs szembetűnő bajuk.

 

A nyolcezres Pest megyei Turának a Schossberger-kastély nem csupán legértékesebb, hanem leghíresebb épülete is – különösen azóta, hogy itt forgatott a világsztár Angelina Jolie. A műemléki védettségű ingatlannak hiába volt több tulajdonosa a rendszerváltás óta, a kastély állapota keveset javult. Pedig tervekkel tele volt a padlás. Tíz éve például bejelentették, hogy milliárdos beruházással szállodává és konferencia-központtá alakítják az omladozó állapotában is impozáns épületet. Aztán nem történt semmi.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Az önkormányzat 2009-ben rendeletet fogadott el a „turai kastélypark helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról". A rendelet melléklete 235 fát sorolt fel (Németi Pál feljelentése 127 „számozott", védett fát említ).

Tavaly egy ingatlanhasznosító cég, a TRA Real Estates Kft. 200 milliós, két részletben fizetendő ajánlatot tett az akkori tulajdonosnak, a Turai Kastély Kft.-nek. Októberi ülésükön az önkormányzati képviselők ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, hogy a város – pénzhiány miatt – lemond elővásárlási jogáról.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A helybéliek a Turai Hírlapból értesültek a tulajdonosváltásról, majd a 444.hu írta meg, hogy – személyes kapcsolatok, üzleti érdekeltségek és egy illetékbefizetési igazolás révén – a kastélyvásárlás hátterében felsejlik Orbán Viktor lányának férje, Tiborcz István.

Kérdésünkre, hogy Tiborcz személye szerepet játszott-e a feljelentésben, Németi Pál hangsúlyozta: a természetkárosítás ellen akar fellépni, függetlenül attól, hogy ki követi el. Elmondása szerint mások is felháborodtak a fakivágások miatt, de „senki nem mer tenni semmit". A nyugdíjas rendőr őrnagy pártonkívüli, annyi kötődése van a politikához, hogy korábban az MSZP felkérésére tagja volt a helyi választási bizottságnak.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Reprezentatív felmérés készítésére nem volt módunk, de kevéssé érzékeltük, hogy a turaiakból elementáris erővel tört volna ki a fölháborodás. Egy asszony nem fairtásnak, hanem tereprendezésnek minősítette a munkálatokat.

Kétségtelen: tarvágásról szó sincs, inkább gyérítésnek nevezhetnénk, ami a kastélyparkban zajlik. Feltételezésünk szerint azonban – a védett természeti értékekre tekintettel – ehhez is engedély kell. A helyszínen erről nem kaptunk felvilágosítást, a bejáratot vigyázó biztonsági őr közölte, hogy újságírókat csak előzetes jóváhagyás után szabad beengednie. Javasolta, hogy hívjuk fel a kastély honlapján lévő telefonszámot. Megtettük. A nő, aki felvette a telefont, bemutatkozásunk után azt kérte, próbáljuk újra, mert nagyon rossz a vonal. Háromszor is hívtuk – később már nem vette fel.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Tura polgármestere nem volt elérhető, az önkormányzat egy másik tisztségviselőjével beszéltünk. Nevének közléséhez az illető nem járult hozzá, de elmondta: „gáncsoskodás helyett" inkább örülni kellene annak, hogy végre rendet tesznek abban az „elhanyagolt patkányfészekben", amelyhez negyven év óta nem nyúlt senki. Egyébként pedig magánterületről van szó, ahhoz az önkormányzatnak nincs semmi köze. Megkérdeztük, hogy érvényben van-e még a park védettségéről hozott rendelet, amire hökkent csend után rövid válasz érkezett: „erről nincs tudomásom".

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a nyomozó hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el, ennek keretében vizsgálják azt is, történt-e bűncselekmény. Vasárnaptól egy ideig a kastély nem látogatható: megint filmforgatás lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.