galéria megtekintése

Tudja, hogy nemmel kell szavaznia, különben elveszíti a közmunkát

4 komment


Doros Judit

– Nem tudtuk. Nekünk nem szóltak. Papír se jött. Máskor küldenek papírt. Most mi lesz? – így sopánkodik a hatgyermekes Háka Lajos, aki egy hatalmas batyuval baktat felfelé a farkaslyuki utcán: száraz kenyeret gyűjtöget öt disznójának. Nehezen formálja a szavakat, de azt megértjük: fogalma sincs, miről szavaznak a tőlünk tíz méterre lévő helyi általános iskola két szavazókörében. A „migráns” szó hallatán csóválni kezdi a fejét, nem tudja értelmezni, majd vissza is kérdezett: „mi az a migráns?”

A hajdan virágzó, mára inkább a reménytelenség szélére sodródott Ózdhoz közeli bányászfaluban elképesztően alacsony részvételi adatokról számoltak be a két szavazókör egyikében. Itt a választásra jogosultak alig öt százaléka, mindössze huszonnégy ember szavazott délig, s a szavazatszedő bizottság tagjai nem számítottak ennél elsöprőbb aktivitásra délután sem. Igazuk lett: délután négykor az 571 választásra jogosultból még mindig csak csupán 38-an jelentek meg.

Elmentünk a több mint kétezer lelkes falu romák lakta utcájába is, ahol találkoztunk közmunkásokkal. Egyikük azt mondta, ő már volt szavazni, s nemmel voksolt. Amikor azt kérdeztük, fenyegette-e bárki is, hogy ha nem megy el szavazni, akkor esetleg nem kap közmunkát, határozott nemmel felelt. Majd hozzátette: ő a tévéből tudja, hogy nemmel kell szavaznia, különben elveszíti a közmunkát.

 

A pár kilométerrel odébb lévő, 771 lelkes Csernelyben valamivel nagyobb volt a szavazási hajlandóság, itt a 601 választásra jogosult lakóból délelőtt több, mint százan szavaztak. Sokan úgy számoltak, hogy a mise után a templomba járók egyszerre lepik majd el a polgármesteri hivatalban kijelölt helyiséget, ám a hívek zöme mégsem erre vette az irányt. Pedig plébánosuk, Bartha Csaba még a fekete reverendát se vette le a mise végeztével, abban érkezett az urnához. Távozóban megkérdeztük, vajon a pápai útmutatás, a menekültekkel való szolidaritás szellemében voksolt-e, ám ő azt felelte: a pápa még a válság elején szólította fel az egyházat a menekültekkel való együttérzésre, azóta azonban kiderült, hogy nem csupán a háború elől menekülnek egyesek, hanem gazdasági érdekből, s velük szemben így nem érvényes az empátia.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Papjuknál kevésbé szenvtelenek azok a csernelyi cigányok, akikkel a Nagysor utcában találkoztunk. Többen közülük közmunkások, ők azt állították, voltak, vagy mennek majd szavazni, és a nemet ikszelik be. Egy testvérpár, Váradi Zoltán és Váradi Engelbert előttünk vitatkozott össze arról, mi a helyes teendő a menekültekkel. Előbbi az innen közel ötven kilométerre lévő Egerbe jár, s egész évben abból él, hogy borászatoknál vállal idénymunkát. Bátyja viszont közmunkás, füvet nyír, kazánt fűt a faluban.

– Ide ne jöjjenek, vagyunk elegen. Láttam a tévében, mire képesek. Majd még felrobbantják azt a buszt, amin a lányom megy reggelente iskolába – mondja Engelbert.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ezt nem így kell felfogni. Gondold azt, hogy neked kellene innét elmenned a hat gyerekeddel, mert valaki el akar üldözni. Mennél egy másik országba, ahol béke van, de ott azt mondják neked, hogy oda ne gyere. Ne gyere, mert cigány vagy, ne gyere, mert biztos lopni fogsz, vagy robbantani akarsz. Te tudod magadról, hogy nem akarsz lopni meg robbantani, de ők akkor se engednek be. Na, így kell ezt nézni – mondja Zoltán.

Radics Csaba és a felesége is közmunkásként dolgoznak, s azt mondják, mindketten nemmel szavaztak. Saját akaratukból tettek így – mondták – ebben a faluban nem érte őket semmilyen nyomás a népszavazással kapcsolatban. Öt gyereket nevelnek, s szerintük az ő jövőjüket veszélyeztetnék a menekültek. Csernelyben ráadásul sok az üres ház, kihaltak az ott élők, vagy külföldön próbálnak szerencsét, így – vélik – fennáll a veszélye, hogy a kormány idetelepít migránsokat. Mikor megkérdem, ezt honnan veszik, ők is a tévét jelölik meg hírforrásként.

Ám amikor beszélgetés közben hirtelen elfelejtik a kormánypropagandát, érző emberekké válnak maguk is. Radics Csaba azt mondja, végül is a cigányok maguk is menekültnek számítanak, hisz népét annak idején Indiából űzték el. A családja ráadásul duplán menekült, hisz édesapja sem Csernelyben született, hanem Szlovákiából jött ide annak idején, egy jobb élet reményében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.