galéria megtekintése

Tudásközpont a Királydomb belsejében

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Már véleményezhető a Városliget beépítési szabályzatának terve. Van mit: a Liget Budapest Projekt keretében alaposan átalakítják a területet.

Részben a Királydomb gyomrában alakítanák ki a Liget Budapest Projekt részeként megépülő gyermekélmény- és tudásközpontot, felette járható zöldtetővel. A létesítmény eredetileg kiszemelt helyszínére – a bontásra kijelölt Petőfi Csarnok területére – most mezőt terveznek, alatta az új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum 800 autós mélygarázsával. Megépülne viszont az 1857-ben megálmodott, de akkor elvetett ötlet, a Nebbien-kapu, amely a Stefánia út felől nyitná meg a ligetet.

A Magyar Zene Házát az egykori, úgynevezett Hungexpo-épületek területén építik meg, míg az Ötvenhatosok terére tervezett, néprajzi, fotográfiai és építészeti múzeum között a föld alatt ezer férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. Így összesen 2600-2800 gépkocsi számára teremtenek parkolóhelyet. A sörsátor helyére telepítik át a Vidám Park egykori dodzsemjének védett tetőszerkezetét. Az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem költözik a Fővárosi Nagycirkusz, sőt bővítik és felújítják.

 

A Közlekedési Múzeum kap plusz 3000 négyzetmétert a térszín alatt, de az ideszánt repüléstörténeti kiállításnak a Városligeten kívül keresnek helyet. Lezárnák a Kós Károly sétányt, viszont a kisföldalatti új megállójának megépítését csak középtávon tervezik. Az M3-ról idezúduló autók tereléséről nem szól a szabályzat. Az új beépítések tervezett nagysága nettó 120 ezer négyzetméter. Baán László, a ligetprojekt miniszteri biztosa közleményben sietett mindenkit megnyugtatni, hogy a városligeti építési szabályzathoz csatolt helyszínrajzon látható területek nem a majdani tömböket, hanem az építési területeket jelzik.

A valóságos beépítés az ábrázolt területeknek legfeljebb harmadát érinti. A projekt egyik legfontosabb küldetése ugyanis Baán szerint a zöldfelületek megújítása, illetve a park ökológiai értékének és biológiai aktivitásának növelése. Ezért épül a gyermekközpont a Királydomb építési törmelékkel feltöltött gyomrába 2018-ig, a múzeumok java pedig burkolt felületre, illetve meglévő épületek bontásával felszabaduló területre. Az előbbire később írják ki a tervpályázatot, utóbbiak tervezésére február 27-én hirdettek nemzetközi építészpályázatot. Utóbbi értékelési szempontjai között előkelő helyet foglal el a környezet védelme.

Fakivágás ettől persze lesz. Ezt a miniszteri biztos sem tagadja. De hangsúlyozza, hogy a kivágott fákat az előírtnál sokkal szigorúbban, többszörös biológiai értéket eredményezve pótolják a ligeten belül. Ez aligha nyugtatja meg a terv ellenzőit, akik máris egyre több észrevétel benyújtására ösztönzik egymást különféle internetes oldalakon. A városligeti építési szabályzatot ugyanis a fővárosi önkormányzat az idevágó kormányrendelet értelmében partnerségi vitára bocsátotta, amelynek keretében minden érintett véleményt nyilváníthat április 16-ig. Kérdés, hogy mit vesz majd ezekből figyelembe a főváros.

A múzeumi negyedről szóló törvény értelmében Budapest önkormányzatának június 30-ig kell megalkotnia a szabályzatot, amelynek „tartalmát a kormány által meghatározott program determinálja”. Az ellenzők abban bizakodnak, hogy a Budapest Főváros Városépítési Tervező (BFVT) Kft. csak szakmailag elfogadható szabályzatot ad ki. Csakhogy a céget a fővárosi önkormányzat hozta létre és látja el megbízásokkal. A ligetprojekt várhatóan 150 milliárd forintot emészt fel.

A kormány garanciát vállalt a megvalósításra, így az uniós támogatás nélkül is megépül. Az idei év az új múzeumépületek építészeti pályázatával telik, jövőre szereznék be az engedélyeket és bonyolítanák le a közbeszerzéseket. Az építkezés 2016-ban indulna, az új épületek átadását 2018-ra tervezik. Ezt követően kezdődhet meg a köztársasági elnök, a kormány és a Kúria vándorlása. Az ismertté vált elképzelések szerint az államfő a Nemzeti Galéria termeit foglalná el a budai Várban, az így felszabaduló Sándor-palotát a kormány vehetné birtokba, míg a Néprajzi Múzeum kiürülő Kossuth téri épületét a Kúria kapná.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.