galéria megtekintése

Trükközhet a kormány a cafeteriával, senki nem kap egy forinttal sem többet

7 komment

NOL

A cafeteria készpénzesítése olyan ügyes trükknek tűnik, amellyel a bérszínvonalat úgy emelhetik, hogy senki nem kap egy forinttal sem többet, mint eddig. Ez nemcsak azért aggályos a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint, mert félrevezető, hanem azért is, mert módot ad a valóságos béremelések elodázására, amit elkerülhetetlenül fontosnak tartanak.

A kormány átgondolatlanul és előkészítetlenül nyúl hozzá a cafeteriához, ami a munkavállalók nagy tömegeit igen érzékenyen érinti – hívta fel a döntéshozók figyelmét szerdai sajtótájékoztatóján a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Földiák András, a konföderáció elnöke szerint nem készült ezzel kapcsolatban semmiféle szakszerű elemzés, illetve hatástanulmány. A kormány ebben az esetben sem vonta be a szakszervezeteket – emelte ki –, pedig a leginkább érintettek az ügyben, és van javaslatuk is e kérdésben.

„Ha már úgysem tudunk cafeteria-rendszert fenntartani, akkor az lenne a legegyszerűbb, ha odaadnánk pénzben a munkavállalóknak úgy, hogy a munkaadók nem veszítik el az adón lévő adózási kedvezményt” – fogalmazott a kormányfő még márciusban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján arra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság „szétzúzta” a béren kívüli juttatások rendszerét. Ami persze így nem igaz, mert csupán azt kifogásolták, hogy a magyar cafeteriaszabályok sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Kiebrudalták ugyanis erről a piacról más tagállamok cégeit azzal, hogy a SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány kibocsátásának szabályait jelentősen szigorították.

Varga Mihály a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjait nem túl régen ugyancsak arról tájékoztatta, hogy szeretnék készpénzesíteni a cafeteria egy részét. A közszférában most átlagosan kétszázezer forint körüli összegről van szó, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP-kártyán. Egyeztettek olyan technikai kérdésekről is, hogy miként lehet ezt a fajta megoldást a magánszférára is kiterjeszteni. Ott jóval magasabb összegek is vannak, és négy-ötszázezer forintos juttatásnál nem mindegy, hogy a készpénzes arány mekkora lesz majd a jövőben.

 
Mindennek semmi köze nincs a munkavállaló, a munkaadó és társadalom egésze számára hasznos béren kívüli juttatáshoz

– állítja a SZEF. Az érdekképviselet szerint a kormányzat a saját korábbi hibáját akarja kiküszöbölni azzal, ha megszünteti a természetbeli juttatást, és azt „béresíti”.

A szakszervezetnél úgy látják, azzal próbál a kormány béremelést elérni, hogy nem ad hozzá semmiféle gazdasági támogatást. A cafeteria készpénzesítése ezért olyan ügyes trükknek tűnik, amellyel a bérszínvonalat úgy emelhetik, hogy senki nem kap egy forinttal sem többet, mint eddig. Ez nemcsak azért aggályos a SZEF szerint, mert félrevezető, hanem azért is, mert

módot ad a valóságos béremelések elodázására,

holott ez elkerülhetetlenül fontos.

A konföderáció álláspontja: az uniós bírósági ítélet ürügyén ne hajtsanak végre megtévesztő látszatbéremelést, hanem követelik a béren kívüli juttatások megőrzését, valamint valóságos bérfejlesztést, tovább a szolgáltatás szabadsága európai normáinak visszaállítását.

A jelenlegi cafeteria megszüntetése és járulékmentes pénzbeli juttatássá alakítása számos hátránnyal járna – fogalmaz a SZEF. A kedvezmények többsége ugyanis társadalmilag kifejezetten hasznos, hiszen a rekreációt, az üdülést, a kultúrát, az öngondoskodást szolgálja.

Ennek veszélyeztetése a szakszervezet szerint elfogadhatatlan, így a jelenlegi rendszer fenntartása fontos nemzeti érdek. A magyar családok jóval többet fordítanak pihenésre, mint korábban, s a hazai dolgozók rossz egészségügyi állapota nem e juttatások megszüntetését, hanem azok jelentős mértékű növelését indokolná.

A SZEF álláspontja: a kedvezmények általában igen szerény összeget jelentenek, s olyan speciális juttatást biztosítanak, amelynek a készpénzesítése az egyes emberek számára alig észrevehető többletet jelentene. Összességében mégis nagy tételről van szó – jelzi az érdekképviselet –, mert 1,25 millió SZÉP-kártya van az országban, és a belföldi szállásdíjbevételek ennek következtében 14 százalékkal emelkedtek, de vannak olyan szállodák is, amelyek vendégeinek negyven százaléka ezzel a kártyával fizet.

Tekintse egységesnek a kormány a közszolgálatot, s ennek megfelelően hozzanak létre minden közalkalmazottra, köztisztviselőre és közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott dolgozóra kiterjedő cafeteria-rendszert, amelynek költségeit az állam fizeti – követeli a SZEF. Elengedhetetlenül fontos továbbá – fogalmaznak –, hogy trükközés helyett hosszú évek után hajtson végre valóságos béremelést a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.