galéria megtekintése

Tovább keresik a Sportkórház új helyét

1 komment


Danó Anna

Nem tudni hol lesz, és azt sem milyen funkciói maradnak meg az új Sportegészségügyi Intézetnek, csak a függetlensége a biztos – derült ki a sportegészségügy jövőjével foglalkozó szakmai fórum után.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár annyit árult el, hogy az intézmény új helyét is eldöntő szakmai koncepció a jövő héten került a stratégiai kabinet, majd egy nappal később a kormány elé. Júniusig viszont mindenképpen ki kell költöznie az intézménynek a jelenlegi (Alkotás utca) telephelyéről. Az államtitkát hozzátette azt is: előfordulhat, hogy nem is egyszer kell majd ki- és becsomagolnia az intézménynek, míg az a végleges helyére kerül.

Mint emlékezetes: tavaly decemberében eldőlt, hogy az Sportkórháznak át kell adnia az Alkotás úti épületeit a Testnevelési Egyetemnek, s ekkor még az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) jövője is bizonytalan volt. A költöztetés mellett ugyanis az intézmény feldarabolása is felvetődött lehetőségként, így az OSEI csupán rendelőintézet maradt volna.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy idén nyári háttérbeszélgetésen jelentette be, hogy a kormány úgy döntött: sportegészségügyi intézetet hoz létre, amelynek kialakítása meghaladja az egészségügy kompetenciáját, ezért a feladattal külön miniszterelnöki biztost nevez ki a kormányfő Berkes István személyében. Már akkor volt olyan koncepció, miszerint ha a Sportkórház nem is maradhat meg, de önálló sportegészségügyi intézetként működhet. Az új lehetséges helyeként akkor a Honvédkórházat, illetve a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbjét nevezték meg.

 

A csütörtöki fórum után viszont mindebből csak annyi maradt: sportegészségügyi intézet lesz, de hogy hol, mikor, arról nem voltak hajlandók beszélni az érintettek. Kérdésére, hogy pontosan mennyit szánnak az OSEI átalakításra, illetve új helyének kialakításra, az államtitkár azt válaszolta: a kormány erre "rengeteg forrást fog áldozni". Hozzátette: a helyszínéről és az épület formájáról a kész koncepció ismeretében döntenek majd. A választásnál fő szempont, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai ellátás néhány percen belül elérhető legyen. „Azt senki sem szeretné, ha egy sportoló a sérülése után, azért nem tudna másnap lemenni az edzésre, mert nem jutott hozzá egy MR vizsgálathoz"- mondta az államtitkár. Hozzátette: annak sincs értelme, hogy a kizárólag a sportolók ellátását végző, kisebb intézményben milliárdos eszközbeszerzést hajtsanak végre - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese a sportegészségügyi intézet integratív szerepét hangsúlyozta, az OSEI-nek a megelőzésben, és a rehabilitációban is részt kell vállalni. Kérdésre válaszolva elmondta, az OSEI akár a Semmelweis Egyetem budai kampusza mellett is helyet kaphat, de egyelőre a Kútvölgyi kórház jövőbeli szerepéről is csak annyit tudni, hogy a közép-budai lakosság ellátásért lesz felelős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.