galéria megtekintése

„A gyöngyösi kislány igazából a szüleibe halt bele”

14 komment


Doros Judit

Hibázott a gyermekvédelem a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint, aki törvénymódosítást kezdeményez, hogy ne lehessen zárt ajtó mögé eldugni egy kisgyereket, s ne történhessen a gyöngyösihez hasonló tragédia.

– A másfél éves gyöngyösi kislány igazából a szüleibe halt bele, s abba a környezetbe, amely nem tudott közbelépni és megvédeni őt – mondta tudósítónknak Horváth László, az érintett körzet fideszes országgyűlési képviselője, aki kedden bejelentette, törvénymódosítást kezdeményez, hogy a jövőben meg lehessen előzni a hasonló tragédiákat.

Fotó: Korsós Viktor / Mediaworks

A Heves Megyei Kormányhivatal május 13-a óta vizsgálja, hibáztak-e a gyermekvédelmi hatóságok a halálra éheztetett gyöngyösi kislány ügyében. Az iratok szerint, amikor J. Médea terhes lett negyedik gyermekével, Kirával, addigra a kislány három évvel idősebb nővére ügyében már a negyedik hatósági eljárás indult annak védelembe helyezésére. – Ezek egyike sem vezetett eredményre, ami felveti az egész intézményrendszer felelősségét – mondta Horváth László. Szavai szerint a hatóságok tettek ugyan lépéseket, de nem tettek eleget, s ha az a kérdés, hogy tehettek-e volna többet, akkor arra igen a válasz.

 

A fideszes képviselő szerint a védőnői hálózat jól működött, a védőnők minden tőlük telhetőt megtettek, hogy elejét vegyék a tragédiának. Miután az anya – aki ellen korábbi kapcsolataiból származó idősebb gyerekei ügyében is több eljárás is indult kiskorú veszélyeztetése és éheztetése miatt – már a terhesgondozást sem vette igénybe. A legkisebb gyerek születésekor pedig írásban lemondott a védőnői szolgálatról. A védőnők a veszélyre hivatkozva folyamatosan „bombázták” védelemért a gyermekjóléti szolgálatot, majd a gyámhivatalt. A halálra éheztetett kislány születése utáni első hónapban a gyámhivatal háromszor is megkereste a gyöngyösi gyermekjóléti szolgálatot, hogy készítsen esettanulmányt, de erre nem reagáltak. A gyerek két hónapos volt, amikor a gyermekjóléti szolgálat végre jelezte a gyámhivatalnak, hogy nem tudnak bejutni a lakásba, majd ezt követően újabb öt hónapig nem történt semmilyen intézkedés – mondta Horváth László.

Fotó: A szerző felvétele

A politikus szavai szerint a háziorvos kulcsszerepet játszott a tragédiában – bár ez ügyben még folyik a vizsgálat. Hiszen – tette hozzá Horváth László – miután az orvos a gyámhatóság megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a gyerek ellátása megfelelő, meg is akadt a védelembe helyezési eljárás.

A képviselő nyomatékosította, törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy ne lehessen zárt ajtó mögé eldugni egy kisgyereket, s ne történhessen a gyöngyösihez hasonló tragédia. A törvény ugyanis rossz. A gyámhatóság számára ugyan lehetővé tenné, hogy ilyen ügyekben akár rendőri segítséget is igénybe vegyenek, ehhez azonban ügyészi indítvány kell. Az ügyész viszont alapos indokokat kér, hogy elindítson egy ilyen eljárást: például környezettanulmányt. Ha viszont a szakemberek nem jutnak be az ajtón belülre, akkor ilyet nem tudnak készíteni, így a kör itt be is zárult.

Fotó: Korsós Viktor / Mediaworks

Éppen ezért Horváth László azt indítványozza, hogy a hatóságok ellenőrzését elutasító szülői magatartás már önmagában merítse ki a súlyos veszélyeztetés kategóriáját, ami után azonnali intézkedés történhet a kiskorúak védelembe helyezésére. S ugyanilyen szigorú eljárást vonjon maga után az is, ha a gyereket nem viszik el a kötelező szűrő- és státuszvizsgálatokra, s elutasítják a védőoltásokat. Horváth szerint azt a lehetőséget is meg kell szüntetni, hogy a szülők lemondhassanak a védőnői szolgálatról. Hozzátette: mindehhez több törvényt is módosítani kell, s a parlament az őszi ülésszakban dönthet ezekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.