galéria megtekintése

Történelmi magyarázat az oligarchák gazdagodására

9 komment

MTI/NOL

– Helyre kell állítani az értelmiség és a középosztály rangját, és ennek gazdasági alapjai ma kezdenek létrejönni – közölte a fideszes Németh Zsolt abból az alkalomból, hogy Budapesten 65 éve kezdődtek meg a kitelepítések. Úgy tűnik, ezzel Németh Zsolt történelmi távlatba helyezte a saját oligarcháik közpénzekkel való kitömését.

A kommunizmus sajátja volt a teljes társadalom elleni totális hadviselés, a kitelepítések ennek részét alkották – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton Budapesten. A budapesti kitelepítések kezdetének 65. évfordulója alkalmából a budafoki evangélikus templomnál tartott megemlékezésen Németh Zsolt beszédében kiemelte: a kitelepítések "minimális célja a középosztály megfélemlítése, maximális célja" a megsemmisítése volt, végül a középosztályt hosszú távon perifériára szorították.

Ma a középosztály felemelése a cél, hiszen ők adják a társadalom gerincét – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, ennek része a múlt feltárása, a bűnök és a bűnösök megnevezése, valamint "egyfajta kiengesztelődés". A kiengesztelődés "az elmaradt katarzis miatt" véleménye szerint ma már csak úgy valósulhat meg, ha a középosztály és az értelmiség visszakerül az őt megillető helyre, de ez a folyamat "fájdalmasan lassú".

Mint mondta, helyre kell állítani az értelmiség és a középosztály rangját, és ennek gazdasági alapjai ma kezdenek létrejönni.
Németh Zsolt kifejtette: a kommunista diktatúrának annyi áldozata volt, hogy külön fel kell hívni figyelmet azokra, akikre kevésbé emlékeznek, köztük a budapesti kitelepítettekre. Felidézte: a kitelepítés időtartamát a törvény hat hónapban maximálta, vagyis határt szabott az önkénynek, de csak papíron, mert mindig lehetett hosszabbítani. Később már a formaságokkal sem foglalkoztak, hanem minden indoklás nélkül húzódtak a kitelepítések – tette hozzá.

 

A kitelepítések alkalmával az állam által nemkívánatosnak nyilvánított embereket kényszerlakhelyre költöztették. A kitelepítési akciókkal országszerte emberek százezreinek életét tették tönkre, kiszakították őket környezetükből, családjukból, megfosztották őket barátaiktól, megélhetésüktől. Az internálásoknak és a kényszerlakhely-kijelöléseknek a Nagy Imre-kormány vetett véget 1953-ban, de az internáltak nem kaphatták vissza lakásaikat, ingatlanjaikat, és a legtöbb esetben még eredeti lakóhelyükre sem térhettek vissza.

2012. március 13-án az Országgyűlés határozatot fogadott el az ötvenes évek elején a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából. A határozattal megemlékeztek az áldozatokról, és egyúttal tisztelettel adóztak azon települések lakosai előtt, akik befogadták a diktatúra által meghurcolt, kitelepített embereket. A Budapestről kitelepítetteknek a budafoki evangélikus templom kertjében állítottak emlékművet.

Mint beszámoltunk róla: 1951 májusára Budapestet is elérték a kitelepítések. Két hónap alatt mintegy tizenháromezer "nemkívánatos" budapesti családot telepítettek vidékre "az osztályigazság" érvényesítése, "a lakáshelyzet javítása" érdekében. 

A kitelepítésről 1951. május 5-én szűk körű bizottság döntött, amelynek Rákosi Mátyáson és Gerő Ernőn kívül tagja volt az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) vezetője, Péter Gábor és Házi Árpád belügyminiszter. A kitelepítés végrehajtója a rendőrség volt az ÁVH segítségével (a névsort feltehetően az ÁVH állította össze).

A forgatókönyvet Gerő Ernő államminiszter, Rákosi jobbkeze a párt államgazdasági osztályával állíttatta össze. De a tervezet nem tetszett neki, és azzal küldte át Rákosinak: "túlságosan nagy felhajtást akarnak csinálni, ami politikailag káros. Szerintem nincsen szükség arra, hogy egy hét alatt rohammunkával kitelepítsünk Budapestről 12-18 ezer személyt. Sokkal lassabban és nyugodtabban kell csinálni, és nincs is szükség valami óriási konspirációra".

Mint Gerő írta, "a nem rohamszerű végrehajtásnak az az előnye, hogy kevesebb lesz a tévedés, kevesebb lesz a nehézség a vidéki elhelyezésnél, könnyebb lesz a munkába állítás, nem lesz a dolognak az a látszata, hogy tömegesen, éjjel, brutális módszerekkel visszük el az embereket".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.