galéria megtekintése

Török Gábor: Jobb esélyem van a győzelemre, mint a lottó ötösre

11 komment


Bita Dániel

Simicska Lajos indulása még eltántoríthatja, de amúgy komolyan gondolja Török Gábor, hogy rajthoz áll a veszprémi időközi választáson. A magát mérsékelt jobboldaliként azonosító politikai elemző vasárnap jelentette be: ha kap 22 ezer lájkot a Facebookon, megméreti magát a februári voksoláson. Három nap után már 15 ezer felett jár. Azt mondja, a kíváncsiság hajtja, és ha rajta múlna a kétharmados többség, minden javaslatot mérlegelne, mert ez a szemlélet hiányzik a magyar politikából. A pártokat, köztük a Jobbikot, amely bejelentette támogatását, arra kéri: ne kérjenek tőle semmit.

Török Gábor szerint a baloldaliakat nem igazán tudná megszólítani
Török Gábor szerint a baloldaliakat nem igazán tudná megszólítani
M. Schmidt János / Népszabadság

Viccnek indult az egész és közben jött meg a kedve a politizáláshoz?

- Nem mondanám, hogy vicc volt, komolyabb dolognak tartom annál a politikát. De nem volt forgatókönyvem, bár tudom, hogy sokan ezt gondolják. Reggel kaptam egy levelet valakitől, aki látta, hogy a szombati Felcsút-Haladás meccsen Orbán Viktorral beszélgetek. Tényszerűen így történt. A levélíró ebből azt szűrte le: ott kaptam meg az utasítást, hogy induljak el Veszprémben.

 

Valaki más biztatta?

- Tényleg csak annyi történt, hogy láttam: Újpesten az ötszáz ajánlást összegyűjtő független jelöltek néhány tucat szavazatot szereztek. Elgondolkodtam, én hogyan szerepelnék, és kiírtam a Facebook-oldalamra, hogy ha kapok egymillió lájkot, megméretem magam. A kommentelők első reakciója az volt, hogy ez hübrisz, ne nagyképűsködjek, egymillió támogatóval a miniszterelnöki székért kell indulni, elégedjek meg 22 ezerrel, amennyivel Navracsics Tibor nyert tavasszal Veszprémben. Elfogadtam, de álmomban nem gondoltam, hogy akár csak a közelébe kerülök ennek.

Miért? Negyvenezren kedvelik a Facebook-oldalát.

- Orbán Viktorét több mint 300 ezren, de ötezer tetszik sincs a bejegyzésein. Ezért gondoltam, hogy néhány ezernél több nekem se jön össze. De a kimondott szónak következménye van.

Októberig önkormányzati képviselő volt Aszófőn, de saját bevallása szerint megbukott, mert nem tudta elérni a forgalom lassítását a 71-es úton. Ezt akkor úgy kommentálta: „ha legközelebb újra politikusnak állok, talán sikeresebb leszek". Tényleg nem volt forgatókönyv?

- A veszprémi indulásra nem. De tagadhatatlan, hogy hosszú ideje keresem azt, hogyan foglalkozhatnék másképp a politikával, mint eddig. A parlamenti politizálás mindig is érdekelt, csak nem tudtam elképzelni, hogyan juthatnék oda. Ez nem azt jelenti, hogy nem voltak megkeresések, hanem azt, hogy nem voltak szimpatikusak. Most viszont egy nagyon érdekes választás következik, amelyre elemzőként is kíváncsi vagyok. Leginkább a kampány érdekel, a terepgyakorlat, szívesen megnézném „résztvevő megfigyelőként". Sokat beszélek róla, tanítom is, de a részletekkel nem vagyok tisztában, soha nem kísértem még politikust. És persze érdekel az emberek, a média és mindenekelőtt a pártok reakciója.

Már reagáltak?

- Beszélgettem politikusokkal a napokban. Úgy mondanám, hogy pikírt módon érdeklődtek.

Kik?

- Sosem szoktam kiadni, hogy kivel miről beszélgetek.

Schiffer András és Karácsony Gergely is kedvelte az ominózus bejegyzést.

- Mindkettőjükkel szoktam beszélni, egyikükkel az elmúlt napokban is. De Várpalota fideszes polgármestere is lájkolta a bejegyzést. Lehet, hogy nagykoalíció formálódik mögöttem?

Független jelölt lenne. Mihez kezd, ha valamelyik párt nyíltan támogatja? Bár, felteszem, nem mindegy, hogy melyik.

- De, teljesen mindegy. Nem akarok különbséget tenni a pártok között, mert ugyanaz lenne a viszonyom hozzájuk. Ha összegyűlik 22 ezer támogató, függetlenként indulok, nem tudok mit kezdeni azzal, ha valamelyik párt nem állít ellenjelöltet. A legboldogabb persze akkor lennék, ha egyik párt sem állítana. Ebben az esetben lehet, hogy csak Simicska Lajossal kellene megküzdenem.

Viccel?

"Nem hiszem, hogy megnyerem a választást"
M. Schmidt János / Népszabadság

- Meglepett a hír, hogy ő is fontolgatja az indulást, így egész más lenne a választás. Eddig nem találkoztunk, biztos tanulságos lenne, akár egy kampányrendezvényen Veszprém belvárosában.

Elképzelhetőnek tartja, hogy Simicska tényleg elindul?

- Az évszázad meglepetése lenne. Ha egy éve fel kellett volna sorolnom tíz dolgot, ami nem történhet meg a magyar politikában, köztük lehetett volna, hogy Simicska Lajos elindul egy választáson. Önmagában az, hogy nyilatkozott, és nem zárta ki az indulását, rendkívül meglepő, és azt mutatja, hogy nagyon komoly dologról van szó, nem látszatkonfliktusról közte és a miniszterelnök között. Ne felejtsük el, hogy Veszprémben sokan nem csak sajtóhírekből ismerik Simicskát, a kézilabdacsapat egyik fő támogatója és szurkolója. Ezzel sok szavazót elér. Lehet, hogy az lenne a legjobb, ha Orbán Viktor is elindulna, eldönthetnék a választók a háborút. Bár nem vagyok benne biztos, hogy számomra szerencsés lenne egy ilyen helyzetben a pályára lépni, vagy a pályán maradni.

Számol azzal, hogy győzhet?

- Nem hiszem, hogy megnyerem a választást. De egy lottószelvényt sem érdemes úgy kitölteni, hogy az ember esélytelennek tartja magát, és nem kezdi el fejben elkölteni a nyereményt. Annál pedig jobb esélyem van, mint a lottó ötösre.

A kampány sikere nem az anyagiakon múlik
"A kampány sikere nem az anyagiakon múlik"
M. Schmidt János / Népszabadság

A kampányban megtudhatjuk, hogy mit gondol Török Gábor a politikáról, az országról?

- Biztosan. Nem tudnám és nem is akarom elkerülni ezt. Valószínűleg most ezt csak azok tudják, akik nagyon alaposan követték a pályámat, és felfigyeltek azokra a „rendszerhibákra", amikor elemzőként értékválasztásomról is beszéltem. Ez viszonylag ritkán fordult elő. Mérsékelt jobboldalinak, nemzeti liberálisnak tartom magam. Attitűdömre is a mérsékeltség, a megérteni akarás jellemző.

Az elemző biztos kalkulál azzal, hogy kitől számíthat szavazatokra, kinek használ, kinek árt az indulása.

- Nagyon nehéz megmondani. A hozzáállásommal, világlátásommal, azt hiszem, inkább jobboldali, esetleg liberális szavazókat lehet megszólítani, baloldaliakat kevésbé.

A veszprémi választás tétje a kétharmados többség. A Fidesz mindent átalakított, mindenhová a saját embereit ültette. Az esetleges korrekciókon kívül csak az a kérdés, hogy a kormányoldalnak meglesz-e a többsége az elnöki rendszer bevezetéséhez. Ön támogatná ezt?

- Ha a kormányformáról beszélünk, és még nem Magyarországról, akkor megfontolandónak tartom az elnöki rendszer előnyeit: az egyéni képviseletet, a törvényhozó és a végrehajtó hatalom valódi elválasztását. De kétségtelen, hogy nálunk a parlamentarizmusnak van hagyománya. Ha jól értem, a Fidesz sem az elnöki rendszer bevezetésére készül, legfeljebb az elnöki jogkörök megerősítésére, esetleg a félprezidenciális rendszer adaptálására. De azt hiszem, ha lett volna ilyen szándék, már megtette volna. Nem akarom megkerülni a kérdést, ám csak azt tudom ígérni, hogy ha lesz ilyen javaslat, alaposan mérlegelni fogom. Szerintem ez a szerep hiányzik a magyar parlamentből. A választók most arról dönthetnek, hogy olyan jelöltet támogatnak, aki biztosítja a Fidesz kétharmadát, olyat, aki semmit sem szavazna meg, vagy olyat, engem, aki mindent mérlegel. Hogy ne minden kérdés egy logika alapján dőljön el, fekete vagy fehér legyen.

Lesz miből kampányolnia?

- Mondanám, hogy eladom a jachtomat, de sajnos nekem nincs. Meggyőződésem, hogy a kampány sikere nem az anyagiakon, az óriásplakátokon múlik. Ha rászánom az időt, beleteszem a szükséges munkát, és mindenhová elmegyek, annak több eredménye lesz.

Szokta mondani, hogy a politológusnak találkoznia kell politikusokkal, ki kell mennie a rétre, a bogarak közé. Most azért ennél többről van szó.

- Persze, most én is bogárrá válok kicsit. Tizenöt éve számolok ezzel, azóta próbálom megérteni, hogyan működik a politika, és segíteni, hogy mások is jobban értsék. Politikusként is ezt tenném. De nem mindegy, hogy függetlenként vagy egy politikai közösség tagjaként.

Utóbbit nem tervezi?

- A jelenlegi pártrendszerben biztosan nem.

Az interjú elkészülte után a Jobbik bejelentette, hogy nem indít jelöltet Veszprémben, és szimpatizánsait Török Gábor támogatására buzdítja.

A politológus ezzel kapcsolatos kérdésünkre így reagált: „Vona Gábor valóban megkeresett. Neki is ugyanazt a három dolgot mondtam, amit másoknak is mondtam és amit most is mondok. Egyrészt azt, hogy még nem dőlt el ez a kérdés: egyelőre nem álltam fel a rajtkőre, és nem biztos, hogy ott leszek. Másrészt, hogy nekem minden választópolgár egyforma, ha indulok, minden szavazó támogatását tisztelettel köszönöm, bárhonnan is jöjjön. S végül harmadrészt azt, hogy nem álfüggetlen szeretnék lenni, engem valóban csak akkor érdekel az indulás, ha lehetőségem lenne a pártoktól függetlenül megjelenni. Így aztán egyetlen párt támogatását sem kérem, s őket is arra kérem, hogy tőlem se kérjenek semmit."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.