galéria megtekintése

Tokaj bízik az oroszokban

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 14. számában
jelent meg.


Doros Judit, Tokaj
Népszabadság

Hatvanöt éven át, 1733 és 1798 között működött Tokajban az Orosz Borvásárló Bizottság, amelyik a legjobb dűlőkről válogatta és szállította az aszút a cári udvarba. A tokajiak most felvetették: újra kellene éleszteni ezt a gyümölcsöző kapcsolatot.

Vlagyimir Putyin februári látogatásáról szóló hírekben is megemlítették: az orosz elnök dicsérte a tiszteletére rendezett vacsora végén felszolgált hatputtonyos tokaji aszút. Hogy egy darabig otthon se kelljen nélkülöznie az isteni nedűt, arról maguk a tokajiak gondoskodtak, amikor az orosz diplomácia napján, a nagykövetségen rendezett ünnepségen egész hordónyival ajánlottak fel neki, tiszteletük jeléül – mondta el lapunknak Posta György Tokaj polgármestere.

A míves faragású, tízliteres tölgyfahordót a város és Oroszország címerével ékesítették, s a Tokaji Borászok Asztaltársasága tíz liter 6 puttonyos aszút töltött bele. Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev nagykövet a tokajiaknak azt ígérte: ellentétben a több száz évvel ezelőtti szokásokkal, ezt a tételt anélkül juttatják el az elnöknek, hogy „vámot” szednének belőle. Anna Ivanovna 1733-ban bocsátotta ki a cári ukázt a tokaji Orosz Borvásárló Bizottság felállítására, amelyet az Udvari Gazdasági Hivatal alá rendelt.

A Vlagyimir Putyinnak ajándékozott hordó
A Vlagyimir Putyinnak ajándékozott hordó
tokajmuzeum.hu

 

Ennek utasítására indult el Tokajba Fjodor Sztyepánovics Visnyevszkij alezredes és kísérete, az úgynevezett orosz kolónia. A rezidens feladata az volt, hogy évente 11–15 ezer liter jó minőségű bort küldjön szekereken – Ukrajnán keresztül – Pétervárra. A termés jelentős részét felvásárolták, s emiatt a bécsi udvar számára sem maradt elegendő bor. Ráadásul az árakat is felverték – idézi fel a Tokaji borok a cárok asztalán című tanulmányában V. Molnár László.

A bizottság fennállásának 65 esztendeje alatt Tokaj, Tarcal, Tállya, Mád, Kisfalud, Tolcsva, Olaszi, Patak, Újhely és Zemplén vidékéről származó borokat importált a pétervári udvar számára. Megszűnésének legfőbb oka az volt, hogy a hazai és osztrák főúri vásárlókör nem nézte jó szemmel az oroszok árfelhajtó tevékenységét, ők ugyanis hajlandóak voltak megfizetni a magasabb minőséget, amit a termelők díjaztak ugyan, ám a fogyasztók már nem üdvözölték ugyanilyen lelkesen a magasabb árakat.

A tokaji borászok pincéiben jócskán van még eladó bor
A tokaji borászok pincéiben jócskán van még eladó bor
Bódisz Attila

Az ellenlábasoknak végül sikerült elűzniük az oroszokat Tokaj-Hegyaljáról, a borvidék azonban a tőkeerős felvevőpiacok hiányában „a saját borába fulladt.” Ha nem is ilyen plasztikusan, de a mai helyzet nyomokban azért emlékeztet a borfelvásárló bizottság kivonulása utáni időkre. A magasabb minőségű aszúknak nehezen találják a felvevőpiacát, s az európai borfogyasztóknál sem könnyű elfogadtatni, hogy a természetes édes borok magasabb árkategóriát képviselnek, mint a nagy tételben, különféle technológiákkal előállítottmesterséges „társaik”.

Az orosz kapcsolat azért is tűnik vonzónak, mert ott – miként Lengyelországban is – még sokak emlékében él a szamorodni és az aszú, még akkor is, ha ezek hajdanán nem a legjobb formájukban kerültek az ottani fogyasztókhoz. Mára azonban kialakult az a tehetősebb és magasabb igényszintű réteg, amely immár hajlandó megfizetni a luxust. Demeter Zoltán neves tokaji borász szerint egyelőre nincs szó arról, hogy az oroszok hatalmas tételekben vásárolnák fel az itteni borokat, de nem is a tömegtermékek eladása a cél.

Azt több helyi borász is megerősítette: sokuk pincéjében van „felesleg” – ezek nem olcsó vagy középkategóriás borok, hanem éppenséggel a legjobb termőhelyekről származó, legdrágább palackok, amelyre sem a magyar, sem az európai piacokon nincs jelenleg elegendő vásárlóerő. Tokaj polgármestere úgy vélte: semmi esetre sem ártana a borvidéknek, ha – felélesztve a hagyományokat – újból létrejönne egy orosz borfelvásárló bizottság, s akárcsak régen, a városi házak egyikében működne. Az első diplomáciai lépést megtették.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.